Του Δημοσθένη Μαρίνου, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η δημοσκόπηση της Rass, την οποία δημοσιεύει σήμερα το “Παρόν”, επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση του πολιτικού σκηνικού, μετά και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λοιπόν μειώνει περαιτέρω τη διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ, η οποία διαμορφώνεται πλέον στο 3,6%, με την Ιπποκράτους να βρίσκεται στο 27,1%, και τη Συγγρού στο 23,5%. Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,3%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 4,2%, οι Οικολόγοι 3,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3%. Στην ιδιότυπη “μονομαχία” των δυο νεοσύστατων κομμάτων, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη περνάει για πρώτη φορά μπροστά από τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, έστω και οριακά, με 2,2% έναντι 2,1%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στα επίπεδα του 21,1%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των πολιτών έναντι του εκλογικού συστήματος της λίστας, καθώς το 65,5% προτιμά να διεξάγονται οι εκλογικές αναμετρήσεις με σταυρό προτίμησης.

Όσο για τις αλλαγές στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι κερδίζει αυτόν τον πρώτο γύρο των εντυπώσεων, καθώς το 52,2% τις αποτιμά θετικά, υποστηρίζοντας ότι θα ωφελήσει την εικόνα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.