Του Άρη Στρατόπουλου, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η τελευταία συνάντηση στην Ουάσιγκτον, των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, αν μη τί άλλο σηματοδότησε την πλήρη αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζονται από κλίμα αντιπαλότητας.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπαράκ Ομπάμα και Χου Ζιντάο, είναι νίκη της Κίνας. Διότι άφησαν πίσω το ζήτημα της υποτίμησης του κινέζικου νομίσματος γιουάν, που ενοχλεί τη Δύση, στο μέτρο που φαλκιδεύει την ανταγωνιστικότητα. Επίσης, θέματα πολιτικοστρατηγικά, όπως η Ταϊβάν και το Θιβέτ, καθώς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων κινέζων πολιτών, αναφέρθηκαν μεν, αλλά δεν εμπόδισαν την επιτυχή έκβαση της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στις ΗΠΑ.

Από την άλλη όμως πλευρά, η Κίνα επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συνεχίσει την αργή αναπροσαρμογή της οικονομίας της, που περνάει μέσα από την ανατίμηση  του γιουάν, ώστε να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση και να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Είναι βέβαιο πλέον, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσαρμόσει στις δικές της Συναντήσεις Κορυφής με την Κίνα, το μοντέλο Ομπάμα: Ειλικρινή κουβέντα, αναφορά όλων των επίμαχων ζητημάτων που αφορούν την Κίνα, αλλά κάτω από την ομπρέλα της ισόρροπης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με όρους υγιούς  ανταγωνισμού. Στόχος, η  αποφυγή οικονομικών και διπλωματικών αναταραχών με την Κίνα το επόμενο διάστημα.