Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΤΙ ΟΔΥΝΗΡΗ αφύπνιση των σιτιζομένων στο πρυτανείο των ελληνικών ψευδαισθήσεων… Αίφνης, λιγότερο η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ και περισσότερο τα άλλα κόμματα, αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει στα κατεχόμενα. Αυτό συνειδητοποιήθηκε μετά τις οργίλες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού εναντίον όσων συμμετείχαν σε ογκώδες συλλαλητήριο στις 28/1/2011. Η εκδήλωση θα είχε ξεχαστεί αν δεν της έδινε πολιτική διάσταση ο Ερντογάν. Σε δηλώσεις του, καθύβρισε τους Τ/κύπριους ως αχάριστους και τους επισήμανε ότι η Τουρκία έχυσε αίμα και έχασε στρατιώτες στην Κύπρο, γι’ αυτό τους είπε ότι δεν δικαιούνται να διαδηλώνουν, όσοι πήραν μέρος να συλληφθούν και να δικαστούν. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε όσα εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες αυτή η εφημερίδα και ο γράφων αναλύουν ασταμάτητα: Η Τουρκία δεν εισέβαλε στην Κύπρο για τα… ωραία μάτια των Τ/κυπρίων αλλά για να διασφαλίσει όσα θεωρεί ως τα εθνικά συμφέροντά της.

Αυτό είπε προχθές ο Τούρκος Πρωθυπουργός: Η Τουρκία έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο. Αυτή η θέση της είναι διαχρονική, ακόμα και από την εποχή του ελληνοκτόνου Ατατούρκ, όταν ετοιμαζόταν να καταβροχθίσει το δυστυχές σαντζάκιον της Αλεξανδρέττας. Βεβαίως, κάθε φορά που οι Τ/κύπριοι εξεγείρονται, Κυβέρνηση και κόμματα έχουν την εντύπωση ότι το κάνουν για να απαλλαγούν από την Τουρκία. Κάποιοι Τ/κ, βέβαια, αυτό θέλουν. Το γεγονός είναι ένα: Οι Τ/κ είναι υποτελείς και σιδηρά ελεγχόμενοι από την Τουρκία, η οποία δεν θα επιτρέψει ποτέ, σε κανέναν Τ/κ, πολίτη ή ηγέτη, να ρυμουλκήσει την Άγκυρα σε πολιτικές που δεν εγκρίνει. Το σύνθημα που ακούστηκε στις 28/1/2011 για την Αϊσέ να πάει σπίτι της, η Τουρκία το θεωρεί προσβολή. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν εξεμάνη και αξιώνει συλλήψεις και φυλακίσεις όσων ύβρισαν την κατοχική Τουρκία. Ποιοι ήταν οι στόχοι του συλλαλητηρίου;

Εναντίωση στην ψευδοκυβέρνηση και απόσυρση του οικονομικού πακέτου, που προωθείτο κατ’ εντολήν της Άγκυρας.

Κατά τη συνήθη φλύαρη και κωμική πρακτική, τα κόμματα κάλεσαν σε κοινό αγώνα Ε/κ και Τ/κ αλλά δεν εξηγούν πώς θα γίνει. Και, φυσικά, αναλώθηκαν σε ανέξοδες φραστικές επικρίσεις κατά του Ερντογάν. Λαφαζανιές! Η εμμονή στην κυπριακής ιδιοκτησίας αναζήτηση λύσης, αφήνει την Τουρκία στο περιθώριο και της δίνει το άλλοθι που τη διευκολύνει. Αντί φλύαρων και ανόητων δηλώσεων, οι πολίτες ανέμεναν από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία συγκεκριμένες ιδέες και εισηγήσεις πώς θα αξιοποιήσουν τις αντιδράσεις των Τ/κ κατά της Τουρκίας και πώς και πού θα καταγγείλουν τις δηλώσεις Ερντογάν. Από τις 28/1/2011 μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε ούτε την Κυβέρνηση ούτε κανένα κόμμα να ζητά την καταγγελία της Τουρκίας και του Ερντογάν στην Ε.Ε. Ούτε λέξη! Πού είναι η περιλάλητη αξιοποίηση της ΕΕ; Δεν είδαμε τον Πρόεδρο να εξανίσταται, όπως έπραξε με τα επεισόδια με την τουρκική ομάδα. Και δεν ακούσαμε κανέναν να αξιώνει όπως ενημερωθούν οι εταίροι μας για μια Τουρκία, που υπερασπίζεται, δήθεν, τους Αιγύπτιους διαδηλωτές αλλά ζητά σύλληψη και φυλάκιση των Τ/κυπρίων.

Δεν ακούσαμε κανέναν να ζητά καταγγελία στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ της δήλωσης Ερντογάν για τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας σε μια ευρωπαϊκή, κατεχόμενη Κύπρο.

Προπάντων, δεν ακούσαμε κανέναν να εξηγεί πώς η ελληνική πλευρά θα ματαιώσει πάση θυσία τα τουρκικά σχέδια. Να το πούμε καθαρά: Οι Τ/κ δεν πρόκειται να ξεσηκωθούν κατά της Τουρκίας. Δεν θέλουν, δεν μπορούν και δεν τους συμφέρει. Κυβέρνηση και κόμματα ας διαβάσουν τις δηλώσεις του γραμματέα της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων. Μίλησε ως… Έρογλου!

Ίσως καταλάβουν.