Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δημήτρης Δρούτσας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στο γραφείο του στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και είχε μαζί του συνάντηση και συνεργασία μιας και πλέον ώρας. Στη συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, έγινε αμοιβαία ενημέρωση και κυριάρχησαν θέματα που αφορούν στις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν την Ελλάδα και την Ομογένεια.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δρούτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Κάθε συνάντηση μου με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο είναι μεγάλη χαρά, τιμή και έμπνευση για μένα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα. Ο Σεβασμιώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για το σημαντικό έργο της Αρχιεπισκοπής ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ομογένεια, η οποία είναι τόσο σημαντική για την Ελλάδα. Κι εγώ είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ιδιαίτερα για τις προσπάθειες και τις θυσίες του Ελληνικού Λαού αλλά και τις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σύντομα έξω από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, σ’ ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας. Θέλω να πω ότι Σεβασμιώτατος είναι μια μεγάλη προσωπικότητα που χαίρει ιδιαίτερου κύρους και αγάπης όχι μόνο εδώ στην Αμερική. Το έργο του είναι σημαντικό για την Ορθοδοξία, για τον Ελληνισμό, για την Ελλάδα και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτό το έργο του, για τις προσπάθειες του, για την παρουσία του και για την συνεργασία μας, αλλά προ πάντων και για την αγάπη του».

Στη δική του δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε:

«Θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες προς τον εκλεκτό εξοχότατο κ. Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδος που ήταν σήμερα μαζί μας. Μια θερμή ωραία και ρεαλιστική παρουσία. Είναι ο Υπουργός που χειρίζεται πολύ δύσκολα θέματα σε μια δύσκολη συγκυρία και τόσο εκείνος όσο και οι εδώ συνεργάται του Υπουργείου: οι διπλωματικοί μας, οι πρέσβεις τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στα Ηνωμένα Έθνη και στο επίπεδο των προξενείων κάνουν μια τεραστία εργασία. Είχαμε μια πολύ ωραία ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και συζητήσεως και ενημερώσεως τόσο για τα θέματα της Ελλάδος όσο και για τα θέματα της εδώ Ομογενείας και Εκκλησίας.

Ήταν μια συζήτηση γόνιμη όπως πάντα, και σε συνέχεια με αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας που έρχονται εδώ κι έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και αλληλοενημέρωση που είναι αντικειμενική, είναι ειλικρινής και είναι παραγωγική. Σήμερα είχαμε ένα ακόμη ωραιότατο δείγμα αυτής της μορφής συνεργασίας η οποία θα συνιστούσα και θα έλεγα ότι είναι από τα καλύτερα είδη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας σε επίπεδο ουσιαστικής ευγένειας, αμοιβαίου σεβασμού και αξιοποιήσεως αμφοτέρων των πλευρών.

Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την επίσκεψή του και του ευχόμεθα κάθε επιτυχία τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση και στον Ελληνικό Λαό. Ευχόμεθα για την έξοδο από μια δυσκολία στην οποία η πατρίδα μας βρίσκεται με την βεβαιότητα ότι ο Θεός θα βοηθήσει όπως πάντα και με την γνώση που έχουμε από την μακρά ιστορία ότι και αυτή η δυσκολία που περνάει η Ελλάς θα περάσει και όπως είπε και ο κ. Υπουργός θα βρεθούμε και πάλι σ’ ένα επίπεδο που θα είναι το επίπεδο που ταιριάζει στην Ελλάδα, δηλ. επίπεδο διεθνούς, μονίμου και ουσιαστικής ακτινοβολίας παγκοσμίως.

Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα συνόδευαν, ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον κ. Βασίλειος Κασκαρέλης, ο πρέσβυς της Ελλάδος στον Ο.Η.Ε κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη κ. Άγη Μπαλτά, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού πρέσβυς κ. Χρήστος Παναγόπουλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.