Του Μιχάλη Ιγνατίου, Ημερησία

Παρά την κρίση στις σχέσεις της Αθήνας και του ΔΝΤ, που ακόμα υποβόσκει αυξάνοντας την αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ αναμένεται να μην τόσο αρνητική όσο αναμένει η Αθήνα, δήλωσαν στην «Ημερησία» ενημερωμένες πηγές της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η έκθεση που πιστεύεται πως θα υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την ερχόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου του ΔΝΤ, στις 14 Μαρτίου. Οι πηγές αναμένουν ότι η συνεδρίαση θα είναι δύσκολη για το γενικό διευθυντή Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αν και ενοχλημένος με τις τελευταίες εξελίξεις συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

 

Στην έκθεση προβλέπεται ότι θα περιγράφονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις του 2010, και η υλοποίηση των στόχων σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Για τις μακροοικονομικές εξελίξεις, οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να αναφέρονται στη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό κατα τι μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί (4,5 έναντι 4,2%) αλλά θα επισημαίνεται ότι η αρνητική αυτή πορεία θα αρχίσει να αναστρέφεται προς το τέλος του 2011 και η οικονομία θα μπεί σε τροχιά σταδιακής ανάπτυξης από το 2012.

Σε ανοδική πορεία
Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ οι νέες παραγγελίες στο βιομηχανικό τομέα και η βιομηχανική παραγωγή άρχισαν να εμφανίζουν από το Νοέμβριο του 2010 ανοδική τάση. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση εξαγωγών αγαθών το Νοέμβριο του 2010, καθώς και τα έσοδα από τις μεταφορές.

Τον Ιανουάριο του 2011 αυξήθηκε σημαντικά για πρώτη φορά, σε σχέση με τους τελευταίους εννέα μήνες, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης. Στην έκθεση θα τονίζεται ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται και αυτό αποτυπώνεται στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό (11%). Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφέρουν ότι οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Ωστόσο, θα επισημαίνουν τη διατήρηση του πληθωρισμού στο υψηλό επίπεδο του 5,2% το Δεκέμβριο του 2010. Ομως, εκτιμούν ότι θα μειωθεί σταδιακά το 2011 και το 2012.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία η έκθεση θα σημειώνει τη σημαντική μείωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 (από 15,4% το 2009 σε 9,6% το 2010) που είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων κατά 5,5% και της μείωσης των δαπανών κατά 9,1% το 2010. Αναμένεται να τονίζουν ότι ήταν πιο εντυπωσιακή η μείωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης που έφτασε το 37% το 2010.

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική αναμένεται να επισημαίνουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και γι’ αυτό το σκοπό το Ταμείο αποδίδει μεγάλη σημασία στα μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο μετά τη διαβούλευση με πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική κατά την περίοδο 2012-2014.

Τα μέτρα αυτά που θα υλοποιούν τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική θα πρέπει να εξειδικεύονται στη βάση τομεακών σχεδίων που θα αφορούν τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους άλλους δημόσιους οργανισμούς, την υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις, την κοινωνική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση και το μισθολόγιο του Δημοσίου. Τα σχέδια αυτά ιδιαίτερα όσον αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς θα περιέχουν συγκεκριμένους στόχους για τις τιμές μείωσης του λειτουργικού κόστους, επενδυτικές προτεραιότητες, μισθολογική πολιτική, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων αυτών.

Φορολογικό σύστημα
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην προσπαθεια της κυβέρνησης να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική λειτουργία των φορολογικών αρχών, καθώς και στην προώθηση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα. Οι πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των δαπανών και τη συλλογή φορολογικών στατιστικών στοιχείων κρίνεται επίσης ως πολύ σημαντικός στόχος.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές στην έκθεση αναμένεται να υπογραμμίζονται οι σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το νομοσχέδιο για την υγεία, την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ενιαίο μισθολόγιο, την απελευθέρωση των υπηρεσιών και της ενέργειας, καθώς και τα μέτρα που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των εξαγωγών, του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών γενικότερα.