Ως παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση κατατάσσει η υπουργός των εξωτερικών Hillary Clinton, ύστερα από συνεννόηση με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το State Department έχει στόχο να ανακόψει τη ροή χρημάτων στην ΣΕ που ανήκουν στην δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προέβη στην συγκεκριμένη κατάταξη της ΣΕ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, διότι «η άνευ διακρίσεις τρομοκρατική δραστηριότητα της εν λόγω οργάνωσης απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται, η ΣΕ αποτελεί μια ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που χρησιμοποιεί την βία, προκειμένου να προκαλέσει επανάσταση, καθώς και την ανατροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης. Από την πρώτη επίθεσή εναντίον του αστυνομικού τμήματος το Φεβρουάριο του 2009, η ΣΕ συνέχισε να απειλεί την ελληνική κυβέρνηση και τα συμφέροντα των ΜΜΕ. Στο διάστημα Φεβρουαρίου 2009 και Ιουλίου 2010, Η ΣΕ ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις, μια σε αστυνομικό τμήμα και η δεύτερη σε τηλεοπτικό σταθμό, καθώς και για δυο δολοφονίες, ενός αστυνομικού και ενός δημοσιογράφου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, η κίνηση αυτή του State Department εναντίον της ΣΕ, καταδεικνύει την προσπάθεια των ΗΠΑ να καταστείλουν τις δυνατότητες που διαθέτει η ΣΕ. Σύμφωνα με τον πρέσβη Daniel Benjamin, συντονιστή του τμήματος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η κίνηση στην οποία προέβη το State Department (να κατατάξει την ΣΕ στις παγκόσμιες τρομοκρατικές οργανώσεις) τονίζει την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τρομοκρατικές δράσεις από οργανώσεις στην Ευρώπη. Με αυτή την κίνηση η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει την στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξαρθρώσει την συγκεκριμένη οργάνωση.

Διαβάστε την εισηγητητική έκθεση της Hillary Clinton

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια λίστα η Ελλάδα βρισκόταν με την επαναστατική οργάνωση 17Ν