Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη,  ο Μπαράκ  Ομπάμα, χθες έχοντας  την υπουργό των εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δίπλα του, καταδίκασε τη βία, χαρακτήρισε ως αποτρόπαιη και απαράδεκτη τη βία, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή της Λιβύης “θα πρέπει να λογοδοτήσει” για την αποτυχία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και να αντιμετωπίσει το κόστος από τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης είπε ότι πρώτη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί η ασφάλεια των αμερικανών που βρίσκονται στην Λιβύη.  Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις εν μέσω έντονης κριτικής για την παρατεταμένη σιωπή του Λευκού Οίκου.

Κρατώντας μια πολύ προσεκτική στάση, ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε προς την κατεύθυνση της συνεννόησης και της συστράτευσης με την διεθνή κοινότητα, για κοινή δράση, λέγοντας ότι πρέπει με μια φωνή να απαντήσουμε στα όσα συμβαίνουν.

Πολλοί αναλυτές σήμερα έγραφαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πολύ επιεικής στα όσα είπε, καταλογίζοντάς του ότι αρνήθηκε είτε να καταδικάσει ευθέως το καθεστώς Καντάφι, είτε να απειλήσει με κυρώσεις. Αντί αυτού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε σημερινά δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ίδια ήπια γλώσσα που χρησιμοποίησε και στην περίπτωση της Αιγύπτου, του Μπαχαίϊν και στις άλλες περιοχές με ένταση,  περί περιορισμού της βίας και παραβίασης των οικουμενικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα υπεραμύνονται της πολιτικής χαμηλών τόνων που ακολούθησε ο Λευκός Οίκος, μπροστά στο ενδεχόμενο να τεθεί η ζωή των αμερικανών που βρίσκονται στην Λιβύη σε κίνδυνο.

Σχετικά με την  επιβολή κυρώσεων, ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή. Όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος τύπου Jay Carney εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα. Έχει ήδη δοθεί εντολή να εξεταστούν μια σειρά από πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων όπως ανέφερε ο Tom Malinowski, διευθυντής του γραφείου στην Ουάσινγκτον από παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε άμεσα να ζητήσει το πάγωμα των λογαριασμών των Λίβυων αξιωματούχων, να επιβάλει κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ακόμη και να καταφύγει στο Διεθνές ποινικό  δικαστήριο.

Επίσης χθες από τον αμερικανό πρόεδρο, ανακοινώθηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στην Γενεύη την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να συμμετάσχει στην συνάντηση του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους επεξεργάζεται ένα σχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση στην Λιβύη, το οποίο μεταξύ άλλων θα καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες της, θα καταδικάζει τη βία, ενώ θα ζητά την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα όσα συνέβησαν, καθώς και να επιτραπεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

δείτε το βίντεο με τα όσα είπε ο αμερικανός πρόεδρος ΕΔΩ