Ελεύθερη Ζώνη

 

Απειλές κατά της ζωής του και επίθεση με πυροβολισμούς στα γραφεία της εφημερίδας του δέχθηκε ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Αφρίκα», που εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια ενοχλεί με την αρθρογραφία του το καθεστώς. 

Δράση εν όψει του συλλαλητηρίου της 2ας Μαρτίου ανέλαβαν στα Κατεχόμενα οι παρακρατικοί του καθεστώτος εισβάλλοντας στα γραφεία της «Αφρίκα». 

Οι ένοπλοι άνδρες μπήκαν  στην πολυκατοικία όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας του γνωστού (για τις ενωτικές απόψεις του και τις διώξεις που έχει υποστεί) δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ και άρχισαν να πυροβολούν την εξώπορτα, ενώ μέσα εργάζονταν περί τους δέκα δημοσιογράφους.

Η επίθεση έγινε με σαφή σκοπό την τρομοκράτηση του Λεβέντ και των συνεργατών του. «Δεν θα μας φιμώσουν», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, που αρθρογραφεί και στην ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Πριν εγκαταλείψουν τον χώρο, οι άγνωστοι κόλλησαν στην πόρτα ένα χαρτί με το οποίο τον προειδοποιούν πως «αν συνεχίσεις τα ψέματά σου, την επόμενη φορά οι σφαίρες θα έχουν στόχο εσένα». 

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα κυκλοφορούσε το παρελθόν με τον τίτλο «Αβρούπα» (Ευρώπη), αλλά μετά την έναρξη των επιθέσεων εναντίον της, τα επανειλημμένα λουκέτα από την λογοκρισία και τις συλλήψεις του Σενέρ Λεβέντ με διάφορες αφορμές, εκείνος διέκοψε για ένα διάστημα την λειτουργία της, για να την επανεκδώσει με τον εύγλωττο και αλληγορικό τίτλο «Αφρίκα». 

Την επίθεση καταδίκασαν όλα τα τουρκοκυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης και εκτενή ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν σε όλον τον τουρκοκυπριακό Τύπο. 

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Φερντί Σογιέρ δήλωσε ότι «η επίθεση των σκοτεινών δυνάμεων στρέφεται εναντίον όλων». Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απαράδεκτη και στρέφονταν κατά της ελευθεροτυπίας. Ο αρχηγός του Κοινωνικού Κόμματος Δημοκρατίας (TDP) Μεχμέτ Τσακιτζή είπε ότι οι σφαίρες ήταν εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

Από την πλευρά τους, η εφημερίδα «Γενή Ντουζέν» μιλά για προβοκάτσια, η «Ορτάμ» για σκοτεινές δυνάμεις που επέστρεψαν στη σκηνή και η «Βολκάν» σημειώνει ότι επιστρέφει το σενάριο της προβοκάτσιας. 

Στο μεταξύ, με την 2α Μαρτίου, ημέρα για την οποία έχει προγραμματιστεί νέα διαδήλωση στα Κατεχόμενα, προ των πυλών, μεγάλη κινητικότητα εμφανίζουν η τουρκική και η τουρκοκυπριακή ηγεσία. 

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, ο Ντερβίς Έρογλου επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη και από εκεί προχώρησε σε δηλώσεις κατά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κατηγορώντας την για κωλυσιεργία. 

Αν και ο ίδιος θέτει συνεχώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μη συμφωνημένα ζητήματα, δεν δίστασε να πει σε ομάδα δημοσιογράφων ότι «σύμφωνα με τους Ελληνοκύπριους, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για τα επόμενα τριάντα χρόνια». Και πρόσθεσε πως η υπομονή των Τουρκοκυπρίων έχει εξαντληθεί και πως αν και τώρα δεν βρεθεί λύση υπό την σκέπη του γ.γ. του ΟΗΕ, τότε «η κάθε πλευρά θα πάρει τον δρόμο της». 

Όσον αφορά τις – διαταραχθείσες τον τελευταίο καιρό –  σχέσεις με την Άγκυρα, ο κ. Έρογλου δήλωσε πως «η Μητέρα Τουρκία πρόσφερε οικονομική βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται». 

Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει, στη διάρκεια συνάντησης με την Ένωση Οικονομικών Συντακτών, πως οι δεσμοί Τουρκίας και «Β. Κύπρου» δεν βασίζονται σε υλικές απολαβές. 

Πραγματοποίησε μάλιστα και επίθεση φιλίας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα αντιτουρκικά συνθήματα των διαδηλώσεων: «Η Τουρκία είναι η Μητέρα μας. Οι γιορτές μας είναι και γιορτές σας. Η γλώσσα μας είναι η γλώσσα σας. Η θρησκεία μας είναι η θρησκεία σας. Πάντοτε ήμασταν υπερήφανοι για την τουρκική μας ταυτότητα. Και επομένως δεν έχουμε διαφορές μεταξύ μας». 

Και κατέληξε: «Δεν πρέπει να δώσουμε σε κανέναν την εντύπωση ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ μας».