Αμερικανικές δυνάμεις, ναυτικές και αεροπορικές, καθώς και ένα αεροπλανοφόρο, κατευθύνονται προς την μεσόγειο κοντά στην Λιβύη, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους όπως ανέφερε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας Miami Herald, οι οποίοι τόνισαν ότι αν και δεν υπάρχει απόφαση ακόμα για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις, αυτό που εξετάζεται είναι η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του λευκού Οίκου Jay Carney .

Στην Ουάσιγκτον χθες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε στον λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, όπου και συζητήθηκε η κατάσταση στην Λιβύη, σύμφωνα με την μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στα ΗΕ, πρέσβειρα Σούζαν Ράις.

 

Η κα Ράις μετά το τέλος της συνάντησης, στην οποία και συμμετείχε αναφέρθηκε στο ψήφισμα 1970 του ΣΑ το περασμένο Σάββατο, ενώ κληθείσα να απαντήσει περί στρατιωτικής επέμβασης, η αμερικανίδα διπλωμάτης επεσήμανε ότι είναι πολύ πρώιμο να ειπωθεί κάτι πέρα από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συζητήσεις με εταίρους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ και αλλού, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών που εξετάζουν.

Ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης για παραίτηση του m Καντάφι από την εξουσία αποτελεί τέλος το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της  Λιβύης ύψους 30 δισ. Δολαρίων, στο οποίο προχώρησαν οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον David Cohen, εκτελούντα χρέη υφυπουργού Οικονομικών, η κίνηση αυτή διακόπτει την πρόσβαση του Καντάφι στα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και σε τέσσερα από τα παιδιά του, στην κυβέρνηση της Λιβύης, στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας αλλά και στο λιβυκό ταμείο διαχείρισης κρατικού πλούτου.