Απίστευτο πλην… ελληνικό! Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε λάθος στοιχεία στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. 

Τα στοιχεία που εστάλησαν ήταν… υπερκοστολογημένα «λόγω σφαλμάτων καταγραφής των χρηματοδοτήσεων από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΥΔΑΣ», της αρμόδιας δηλαδή υπηρεσίας του υπουργείου, στην οποία διατηρείται και το σχετικό μητρώο. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου που ορίστηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη προς διερεύνηση του θέματος είναι ο ίδιος ο ελεγχόμενος πρόεδρος της ΥΔΑΣ Αθ. Θεοδωράκης, της υπηρεσίας δηλαδή που κατέγραψε τα λανθασμένα στοιχεία, με το αιτιολογικό ότι «διορίστηκε πρόσφατα».

Η ομολογία έγινε διά χειλέων του ίδιου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα, ο οποίος διά των λεγομένων του επιβεβαιώνει επί της ουσίας το «πάρτι» αλλά και την αδιαφάνεια με την οποία γίνονταν, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, οι χρηματοδοτήσεις των ΜΗΚΥΟ. Βεβαίως, ο κ. Δελαβέκουρας θέλησε να «χρυσώσει το χάπι» και είπε ότι «τα σφάλματα εντοπίστηκαν στη διαδικασία της καταγραφής και δεν έχουν σχέση με την εκταμίευση των κονδυλίων». Κατά τον εκπρόσωπο, «όλα τα κονδύλια έχουν δοθεί βάσει αποδείξεων και κατόπιν ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο». 

Σε τι συνίσταται το λάθος; Το σύστημα καταγραφής διπλασίαζε ή και τριπλασίαζε τα εκταμιευθέντα ποσά προς τις ΜΗΚΥΟ, αναλόγως του αριθμού των χωρών τις οποίες αφορούσαν τα προς υλοποίηση προγράμματα. Το «λάθος» συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία, από συστάσεως δηλαδή της ΥΔΑΣ, καθώς πριν από το 2002 δεν υπήρχε καν καταγραφή. Ο κ. Δελαβέκουρας, στη βροχή ερωτήσεων που δέχτηκε, επέμενε ότι τα λανθασμένα στοιχεία αφορούν μόνο τις απαντήσεις που εστάλησαν στο βουλευτή της Ν.Δ. Αρ. Ντινόπουλο, δηλαδή 150 ΜΗΚΥΟ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Παρεμπιπτόντως, σε απαντητική ανακοίνωσή του, ο βουλευτής διαπιστώνει ότι «δίναμε στις ΜΗΚΥΟ λιγότερα από όσα ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε, αλλά στους ξένους λέγαμε ότι δίναμε περισσότερα». Πάντως, ο κ. Δελαβέκουρας δεν έδωσε ευκρινείς απαντήσεις αν είναι ή όχι λανθασμένα και τα στοιχεία για το 2009 και το 2010, τα οποία κατέθεσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης. Διότι γεγονός είναι ότι και τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν από την καταγραφή που έκανε η ίδια ΥΔΑΣ, το ηλεκτρονικό σύστημα της οποίας έχει τα σφάλματα. Δεν απάντησε ακόμη σε ερωτήματα όπως ποιος ήταν ο φορέας που εγκατέστησε το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά και δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία με το αιτιολογικό ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο καταλυτικό ερώτημα, πώς το σφάλμα δεν είχε διαπιστωθεί ώς τώρα από καμία από τις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΞ, αλλά ούτε και από υπηρεσιακούς παράγοντες, η απάντησή του ήταν πως μόνο τελευταία κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν ότι πήραν λιγότερα χρήματα, ενώ φέρονται να έχουν πάρει περισσότερα. Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι όλως τυχαίως, μετά τα δημοσιεύματα της «Ε», και πριν από την απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής ελέγχου από την ηγεσία του ΥΠΕΞ, ο εισαγγελέας αποφάσισε και διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για το πάρτι με τις ΜΗΚΥΟ.