του ανταποκριτή του ΑΠΕ, Π. Παναγιώτου

Την αισιοδοξία του ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα “θα ξεπεραστεί και θα υπερνικηθεί” εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ότι “όπως συνήθως συμβαίνει, μετά από μία κρίση, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βγαίνουν καλύτεροι και ποιο δυνατοί”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο “καινούριο στοιχείο”, όσον αφορά στην αμερικανική πολιτική στα ελληνικά εθνικά θέματα, ο κ.κ. Δημήτριος επισήμανε ότι υπάρχει “επαυξημένη ευαισθησία” για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο “ευνοούν τις προσπάθειες για σωστή επίλυση” των προβλημάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Οικονομική κρίση

Στην ερώτηση πώς βλέπει “εκ του μακρόθεν” την όλη κατάσταση στη χώρα μας και τις προοπτικές που διαγράφονται, λαμβάνοντας υπόψη και τις συχνές συναντήσεις που έχει με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υποστήριξε ότι “ρεαλιστικά, πραγματιστικά, πρέπει να δούμε ότι διερχόμαστε μια μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε πράγματα τα οποία δεν είναι καθόλου ωραία. Είναι μια δύσκολη εποχή. Βέβαια, η δυσκολία δεν έχει μία μοναδικότητα, με την έννοια ότι συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Και εδώ στην Αμερική βιώνουμε αυτή την πραγματικότητα πάρα πολύ”.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πάρει όμως ένα ιδιαίτερο χρώμα και μια ιδιαίτερη διάσταση. Παρ’ όλα αυτά, αν σκεφτούμε το τι πέρασε η Ελλάδα μέχρι σήμερα, μέσα από ποια γεγονότα επιβίωσε, δεν μπορούμε πάρα να είμαστε αισιόδοξοι. Θυμάμαι τα δικά μας χρόνια, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, τις μετέπειτα δυσκολίες, τη δικτατορία. Η Ελλάδα άντεξε, τα πέρασε και τα ξεπέρασε όλα αυτά. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε σημερινοί σ’ αυτό τον πλανήτη και έχουμε μια ιστορία που πάει πολύ πίσω, περίπου εννέα χιλιάδες χρόνια. Μπορεί να μην έχουμε τον πληθυσμιακό αριθμό των Κινέζων ή των Ινδών. Είμαστε λίγοι, αλλά αυτοί οι λίγοι δεν έχουμε απλά επιβιώσει μέχρι σήμερα. Έχουμε δώσει φως, πολιτισμό και επιστήμες. Επομένως, με βάση τη μακρά ιστορία και εμπειρία που έχουμε, είμαι βέβαιος ότι κι αυτή η κρίση θα αντιμετωπιστεί και θα υπερνικηθεί. Και όπως συνήθως συμβαίνει, μετά από μία κρίση, η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός βγαίνουν καλύτεροι και ποιο δυνατοί”.

ΗΠΑ και εθνικά θέματα

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο “καινούριο στοιχείο” από τις επαφές που έχει κατά διαστήματα με τον πρόεδρο Ομπάμα, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, σε σχέση με την προσπάθεια επίλυσης των εθνικών ζητημάτων του Ελληνισμού, όπως την κατάργηση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, την επίλυση του προβλήματος για την ονομασία των Σκοπίων και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι “το καινούριο στοιχείο, που δεν εξαρτάται τόσο από τους κύριους παράγοντες που παίζουν ρόλο, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο και τα κράτη που δημιούργησαν τα προβλήματα, είναι ότι σήμερα το τοπίο είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα το 2002, το 2004 και το 2006. Τώρα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά “υπάρχει επαυξημένη ευαισθησία, από αμερικανικής πλευράς, για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικής ελευθερίας και ελευθερίας των λαών για να προσδιορίζουν τον εαυτό τους, χωρίς να απειλούνται μονίμως από επεκτατικές βλέψεις γειτόνων ή παραγειτόνων τους. Αυτό το στοιχείο διαπιστώνω και από τις επαφές μου”.

Στην παρατήρησή μας αν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος σε σχέση με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, επισήμανε ότι “όταν ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε την Τουρκία, μίλησε μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο για τη Σχολή της Χάλκης, αλλά και για το Κυπριακό. Αυτό ήταν πρωτοφανές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο από Αμερικανό ηγέτη. Είναι ένα βήμα προόδου, γιατί δείχνει την κατεύθυνση που οι ΗΠΑ επιθυμούν να βαδίσουν σ’ αυτά τα ζητήματα. Και πάνω σ’ αυτή την πορεία βαδίζει η Αμερική. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τώρα τις σημαντικές εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και σε χώρες του αραβικού κόσμου με τους λαούς τις περιοχής να διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθεροι, να έχουν ψωμί και να ζουν δημιουργικά. Εδώ, έχουμε ένα καινούριο επιπλέον στοιχείο, το οποίο λειτουργεί θετικότατα υπέρ των υποθέσεών μας, γιατί εντάσσεται στον ίδιο κύκλο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος διατύπωσε την άποψη ότι “όλες αυτές οι εξελίξεις ευνοούν τις προσπάθειες για σωστή επίλυση των ελληνικών εθνικών θεμάτων. Τώρα, πόσο αποφασιστική θα είναι η πρόοδος, τι συγκεκριμένα αποτελέσματα θα δώσει από πλευράς τακτικής, δεν μπορώ να προβλέψω. Περιμένουμε το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι έστω και για το λιγότερο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να τοποθετούμε τα ζητήματά μας στις σωστές τους διαστάσεις και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας”.

Ελληνική παρέλαση

Μιλώντας για την ελληνική παρέλαση που θα γίνει στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν στις 27 Μαρτίου και στην οποία συμμετέχει για 12η φορά, είπε ότι “είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή άλλων καταστάσεων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, κάθε φορά που πραγματοποιείται η παρέλαση υπάρχει ενθουσιασμός, παλμός, αναζωογόνηση και αναζωπύρωση των ομογενών. Γι’ αυτό και φέτος, η παρέλαση πρέπει να δείξει το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ο Ελληνισμός είναι φτιαγμένος για να ζει αιωνίως και να προσφέρει”.

Καταλήγοντας, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι “η ελληνική παρέλαση της Νέας Υόρκης είναι ένα γεγονός που θα αναδείξει και θα προβάλλει την πραγματικότητα πως ο απανταχού Ελληνισμός δεν πτοείται και δεν υποκύπτει λόγω της κρίσης. Θα συμμετάσχουμε στην παρέλαση με τον ίδιο ενθουσιασμό είτε έχουμε τα δισεκατομμύρια με τα οποία χρηματοδοτούμε τον κόσμο, είτε χρειαζόμαστε τα δισεκατομμύρια για να ζήσουμε. Είμαστε ο λαός που στέκεται πάντα στα πόδια του. Αυτή την ελπίδα λοιπόν θα προβάλει η παρέλασή μας και θα επαληθεύσουμε για μια ακόμη μια φορά ότι ενώ έχουμε ένα πολύ σπουδαίο παρελθόν, την ίδια στιγμή είμεθα ο λαός του μέλλοντος”.