Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε πυρ σήμερα εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών στην σιιτική πόλη Qatif, στις ανατολικές -πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου- επαρχίες της χώρας. Η απόφαση για χρήση βίας πάρθηκε μια ημέρα πριν την Παρασκευή, ημέρα προσευχής, μετά το τέλος της οποίας έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας. Η αυριανή μέρα αποτελεί “Ημέρα οργής” για τους διαδηλωτές, καθώς από ειδική σελίδα στο Facebook υπό το όνομα Revolution Nostalgia καλούνται να συμμετέχουν όλοι στις διαδηλώσεις. Τις δυο τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση στην Σαουδική Αραβία μοιάζει όλο και περισσότερο με καζάνι που βράζει, με τους νεαρούς κυρίως σουνίτες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διανοουμένων στο  Riyadh και την Jeddah ζητούν περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος για μια συνταγματική μοναρχία.

Εκείνο που ωστόσο αποτελεί το κρίσιμο σημείο για την Σαουσική Αραβία, σύμφωνα με συγκεκριμένες αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι οι αναταραχές στις Ανατολικές Επαρχίες, που προκαλούνται από τους Σιίτες. Η στάση των Σιιτών ακτιβιστών και κληρικών τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί, εκφράζοντας την διαφωνία τους για το καθεστώς, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να αποφύγουν τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας. Από την πλευρά του το καθεστώς εμφανίζεται να επιδεικνύει ιδαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι αφενός δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση των διαδηλώσεων, και αφετέρου θέλει να δείξει ότι έχει το αυστηρό έλεγχο της κατάστασης. 

Από την άλλη, παρακολουθώντας τις συνεχιζόμενες αναταραχές από τους Σιίτες στο Μπαχρέιν, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ανησυχεί όλο και περισσότερο στην προοπτική των κλιμακωτών εξεγέρσεων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Με διάθεση να χρησιμοποιήσουν δυνάμεις ασφαλείας, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να αποδειχτεί ο καταλληλότερος προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή του λαού στις διαδηλώσεις, μια κίνηση, η οποία όπως εκτιμάται από αναλυτές, μπορεί να προκαλέσει την αποθράσυνση των διαδηλωτών. 

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι στην αυριανή διαδήλωση, στην “ημέρα της οργής” είναι ορατό το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των διαδηλώτων και των δυνάμεων ασφαλείας, ιδαίτερα στις ανατολικές επαρχίες. Οι αρχές της χώρας έχουν λάβει σκληρά μέτρα στις σιιτικές περιοχές της χώρας, τοποθετώντας 15.000 στρατιώτες της εθνοφρουράς, προκειμένου να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, με την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις επικίνδυνες -για το καθεστώς- περιοχές. 

Δείτε μια σειρά βίντεο, αναρτημένα σε σελίδα της revolution Nostalgia (επανάσταση Νοσταλγία) στο facebook. 

{youtube width=”640″ height=”510″}wfSPEIc6SzM[/youtube]

{youtubejw width=”640″ height=”510″}v8W8zKhh0vA{/youtubejw}

{youtubejw width=”640″ height=”510″}dOpUuCMoVdI{/youtubejw}

{youtube width=”640″ height=”510″}lqMYXdJVIjU[/youtube]