Του *Δρ. Χρίστου Κληρίδη, Αριστίνδην Υποψήφιου Βουλευτή Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Σύμφωνα με την παράγραφο 13 των Ελληνοκυπριακών Προτάσεων για το Περιουσιακό, θα καθιδρυθεί Ανεξάρτητη, Διεθνής Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, που αναφέρεται σαν Επιτροπή Περιουσιών. Κατά συγκεκριμένων αποφάσεων της, προβλέπεται στην παράγραφο 14 , προσφυγή στο Δικαστήριο Περιουσιών αλλά μόνο πάνω σε νομικά σημεία.

Η σύνθεση της Επιτροπής είναι 3 Ε/Κ, 3 Τ/Κ, και 3 ξένοι (εκτός Ελλάδας/Τουρκίας). Οι ξένοι διορίζονται από τους Προέδρους του ΔΕΚ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και Γενικό Δικαστήριο (General Court) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύνθεση και ο τρόπος διορισμού είναι προβληματική. Κατ’ αρχάς είναι αμφίβολο αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα θέλει να εμπλακεί σε τέτοια διαδικασία.

Όμως η σύνθεση επιτρέπει την παρουσία Άγγλου Δικαστή. Μετά από όσα πάθαμε θα έπρεπε να είχαμε βάλει μυαλό για την καταλληλότητα συμμετοχής Άγγλων στο Περιουσιακό. Όμως το χειρότερο από όλα είναι ότι επαναφέρουμε πρόνοιες επίλυσης περιουσιακών θεμάτων από τρεις ξένους Δικαστές , εκτός και εάν επειδή είναι ξένοι θα είναι και αμερόληπτοι. Ο σπόρος της διχόνοιας της Ζυρίχης διαιωνίζεται. Είχαμε ξένο Πρόεδρο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο. Το αποτέλεσμα το είδαμε. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας δυστυχώς. Είναι η ταπεινή εισήγηση μας ότι οι θεσμοί πρέπει να ενώνουν και όχι να διαιρούν.

 

Περιουσιακά θέματα δεν επιλύονται σε εδικά δικαστήρια και επιτροπές με  σύνθεση ανάλογα με την εθνική καταγωγή, υπό την επιτήρηση της ξενοκρατίας. Επιλύονται από τις δικαστικές αρχές από δικαστές ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής , εκπαιδευμένους σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης. Γιατί οι Τ/Κ εμπιστεύονται σήμερα την Κυπριακή Δικαιοσύνη, προσφεύγουν σε αυτή και δικαιώνονται για τα περιουσιακά τους; Οι Κύπριοι, Ε/Κ και Τ/Κ Δικαστές αν θα διοριστούν με κριτήριο όχι εθνικής καταγωγής αλλά αξιοκρατίας μέσα σε ένα  ανεξάρτητο Δικαστικό Σώμα έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν δικαιοσύνη , έξω από πολιτικές σκοπιμότητες. Τα ίδια ισχύουν και για το προτεινόμενο Δικαστήριο Περιουσιών. Προεδρεύει ξένος Δικαστής, εκτός Ελλάδας/Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου σε αντίθεση με την σύνθεση της Επιτροπής.  Η ξενοκρατία και πάλι σε όλο της το μεγαλείο. Το σύστημα  είναι θνησιγενές.

πηγή