Για τη πρώτη φορά μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, ο αιγυπτιακός λαός κλήθηκε στις κάλπες το Σάββατο 19 Μαρτίου, για να αποφασίσει σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για το πρώτο βήμα του σχεδίου μετάβασης που αποφασίστηκε υπό την αιγίδα του στρατού.

Οι κυριότερες αλλαγές που προτείνονται αφορούν το προεδρικό αξίωμα, που θα περιορίζεται σε δύο θητείες διαρκείας τεσσάρων ετών η καθεμία, και την απλοποίηση των όρων υποψηφιότητας για την προεδρία.

“Έρχονται πολλοί”

Έξω από πολλά εκλογικά τμήματα στο Κάιρο, οι ουρές ήταν εντυπωσιακές, πολύ μεγαλύτερες από αυτές των εκλογών του Μουμπάρακ που σημαδεύτηκαν συνήθως από εκτεταμένη νοθεία.

“Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι εκλογές αυτές είναι καθαρές, και φυσικά έρχονται πολλοί ” , δήλωσε ο δικαστής Μοχάμεντ Φαντέλ, υπεύθυνος για ένα εκλογικό τμήμα της πόλης, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι «η μεγαλύτερη συμμετοχή που είδε ποτέ».

«Πριν, ήταν όλα προκαθορισμένα, και έτσι γλιτώναμε την μετακίνηση», λέει η Μάγδα Μαλάκ Σαλίμπ, μια κάτοικος του Καΐρου.

 

Όλοι οι νέοι πολιτικοί παράγοντες στην Αίγυπτο δεν συμφωνούν επί της αρχής αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης.
Εκείνοι που ευνοούν μια γρήγορη μετάβαση με περιορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, αντιτάσσονται σε εκείνους που υποστηρίζουν ένα νέο θεμελιώδη νόμο, ακόμα και εάν θα διαρκέσει περισσότερο η μεταβατική περιόδος.

 

«Δεν έχει σημασία αν οι άνθρωποι ψηφίζουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ»

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι συμμετέχει στη δεύτερη ομάδα, και στηλιτεύει τις τροπολογίες που αφορούν μόνο «ασήμαντες λεπτομέρειες».

Αντιθέτως, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αμρ Μούσα, εκτιμά ότι το πιο σημαντικό «είναι ότι οι ψηφοφόροι έρχονται». «Δεν έχει σημασία αν οι άνθρωποι ψηφίζουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ» (…) Χρειαζόμαστε μια νέα Αίγυπτο».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρίσκονται στην ίδια γραμμή, υποστηρίζοντας ότι μια μερική αναθεώρηση θα επιτρέψει «να περάσουμε από μια μεταβατική περίοδο σε μια περίοδο σταθερότητας” .

Εάν κερδίζει η αναθεώρηση, ο στρατός σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα για την οργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, μέσα σε έξι μήνες.

Στη αντίθετη περίπτωση, ο στρατός δήλωσε ότι θα κάνει μια «περιορισμένη συνταγματική αναθεώρηση” για να οργανώσει την συνέχεια της υπόσχεσης της μετάβασης προς την δημοκρατία, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρίνιση.