Την έναρξη των επιχειρήσεων κατά του Καντάφι ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος από το Παρίσι, όπου συνήλθαν οι ηγέτες της Ε.Ε. των αφρικανικών και των αραβικών κρατών. Γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποιούν ήδη αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από ολόκληρη τη λιβυκή επικράτεια. 

Σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, η γαλλική αεροπορία εμποδίζει τις επιχειρήσεις των καθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. «Οι αεροπορία μας θα αντισταθεί σε κάθε επιθετική κίνηση», είπε ο γάλλος πρόεδρος και διαβεβαίωσε ότι οι 22 συμμετέχοντες στη σύνοδο αποφάσισαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου ο Καντάφι να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση ενάντια στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Η Τρίπολη, ωστόσο, επέμενε ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει χθες.Τα γαλλικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Saint-Dizier της ανατολικής Γαλλίας. Η αποστολή τους δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο, όπως είπε στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, και οι πτήσεις επρόκειτο να συνεχιστούν για τις επόμενες ώρες.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη στον Καντάφι. «Ο συνταγματάρχης Καντάφι προκάλεσε την επέμβαση. Είπεψέματαστηδιεθνήκοινότητα. Υποσχέθηκεκατάπαυσητουπυρός. Και αθέτησε αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη λήξη της συνόδου στο Παρίσι, ενώ επεσήμανε ότι ο Λίβυος ηγέτης εξακολουθεί να ασκεί βία στον ίδιο του τον λαό. «Η ώρα της δράσης έφτασε. Επείγει να εφαρμόσουμε τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών και μπορούμε να αφήσουμε τη σφαγή αμάχων πολιτών να συνεχιστεί», δήλωσε ο Κάμερον και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και δυσκολίες. «Πάντα υπάρχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά είναι καλύτερο να αναλαμβάνεις δράση διακινδυνεύοντας, παρά να αδρανείς ενώπιον της σφαγής πολιτών από αυτόν τον δικτάτορα που αψηφά τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του».

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συμμετείχε στη σύνοδο του Παρισιού, παρ’ ότι είχε από την αρχή εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ότι όλες οι διεθνείς δυνάμεις ομονοούν στο ότι πρέπει η βία να σταματήσει. Ωστόσο επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις.

Εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης (AU) δεν συμμετείχαν τελικά στην έκτακτη διεθνή σύνοδο για τη λιβυκή κρίση στο Παρίσι, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Αφρικανική Ένωση που είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο στο Παρίσι, προετοιμάζει μία προσπάθεια διαμεσολάβησης της τελευταίας στιγμής στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ.

Έξι δανέζικα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 κατευθύνονται προς τη Σικελία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Δανίας στην επιχείρηση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να «συνεργαστεί» για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, αλλά επέμεινε ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.