Την Παρασκευή 25 Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή στον Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος επέδωσε την διακήρυξη της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Barack Obama και Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχαν μια δεκάλεπτη κατ’ιδίαν συνάντηση στο Green Room λίγο πριν από την τελετή, απ’ όπου και προσήλθαν στην αίθουσα με τους προσκεκλημένους για τις καθιερωμένες ομιλίες τους περίπου στις 4:40 μ.μ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην σημασία της επετείου, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον αμερικανό πρόεδρο για την στηριξή του στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των θρησκευτικών δικαιώματων γενικότερα του, καθώς και για την συμβολή του στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και της ονομασίας της ΠΓΜΔ.  Τέλος, Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική εξέφρασε την στήριξη της ελληνορθόδοξης κοινότητας στις προσπάθειες για παροχή βοήθειας στα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Ιαπωνίας, στην σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, στην βοήθεια των λαών της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για τους αγώνες τους για την δημοκρατία και την ελευθερία. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού καλωσόρισε εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αμερικανούς βουλευτές, τον υφυπουργό εξωτερικών Δ. Δόλλη, καθώς και τους πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου, υπογράμμισε  ότι ο εορτασμός στον Λευκό Οίκο επιβεβαιώνουν τους δεσμούς του Αμερικανικού και του Ελληνικού έθνους, τονίζοντας παράλληλα την συνεργασία Αμερικανών και Ελλήνων, είτε στον πόλεμο του Αφγανιστάν, είτε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είτε στο πλευρό του λαού της Λιβύης στον αγώνα τους για την ελευθερία. Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ συνεχάρη την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την στήριξη της. 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου & του Αμερικανού προέδρου
{youtube width=”640″ height=”510″}qcyp7Dud3cM[/youtube]