Νέα Υόρκη

Παρά τον «αποκλεισμό» του Χ. Παπουτσή  από  το μέλος του Δ. Σ. Πέτρο Γαλάτουλα,   τα παρατράγουδα  και τις παρεξηγήσεις με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην ΝΥ την οποία επίσης επέκλεισε το ίδιο άτομο παραβιάζοντας το πρωτόκολλο στην  εκδήλωση της Παρασκευή,  τις εσωτερικές έριδες  στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων ΝΥ,  εν τούτοις την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν εντάσεις και έκτροπα,  παρά τους εκνευρισμούς, τις αψιμαχίες,  χάρη στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του Υπουργού Χ. Παπουτσή,  ο οποίος ναι μεν δεν έδωσε συνέχεια στο επεισόδιο της Παρασκευής 26 Μαρτίου για τον προκατασκευασμένο αποκλεισμό του, αλλά αρνήθηκε να μετάσχει στις καθιερωμένες μεθεόρτιες εκδηλώσεις της ομοσπονδίας ελλ. Σωματείων ΝΥ  χτες βράδυ μετά την παρέλαση όπου τον είχε προσκαλέσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης μετά την συγνώμη που του ζήτησαν για την γραφειοκρατική παρεξήγηση. Κατά τα άλλα  ολοκληρώθηκαν, την Κυριακή 27 Μαρτίου,  οι εορταστικές  πανηγυρικού χαρακτήρα   εκδηλώσεις στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ για τον εορτασμό και από τους Έλληνες της  Αμερικής –την μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος Ελληνική κοινότητα- για την 190η επέτειο από την έναξη της επανάστασης του 1821.

 Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η καθιερωμένη δοξολογία στον ιστορικό Ιερό καθεδρικό ναό της Αγίας τριάδος στο Manhattan,   χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου παρουσία του υπουργού προστασίας Χρήστου Παπουτσή, της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας επικεφαλής της οποίας ήταν η κυρία Έλενα Παναρίτη(βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) και αποτελούμενη από τους κ. Δαβάκη(ΝΔ) και Χρυσανθακόπουλου(ΛΑ.ΟΣ), των  διπλωματικών Αρχών Ελλάδος και Κύπρου και εκπροσώπων  διασυλλογικών ΕλληνοΑμερικανικών  φορέων στην Αμερική. Αμέσως μετά ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο Pierre όπου λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση όλοι οι συμμετέχοντες απηύθυναν μικρούς χαιρετισμούς προς τους παριστάμενους ομογενείς και εκπροσώπους των ομογενειακών φορέων.  Η παρέλαση ξεκίνησε όπως πάντα καταχειροκροτούμενη με πάθος και ενθουσιασμό από τους Ομογενείς  με την παρέλαση της ελληνικής προεδρικής φρουράς η οποία φέτος λόγω κόστους αποτελούταν μόνον από 19 άτομα μαζί με τον επικεφαλής των ευζώνων.

Η φετινή παρέλαση αν και ήταν καλύτερα συντονισμένη για πρώτη φορά  και κράτησε μόνον 3 ώρες, σε αντίθεση με  άλλες χρονιές που κρατούσε 4 και 5 ώρες,   εν τούτοις είχε ακόμα μικρότερη συμμετοχή λόγω ψύχους. Το θερμόμετρο παρά την ηλιοφάνεια αρκετές φορές έδειχνε 2 ή και 3 βαθμούς υπό το μηδέν εν τούτοις οι ΕλληνοΑμερικανοί κυρίως νεολαία πλημμύρισε την 5η Λεωφόρο  στην οποία επί 5 ½ ώρες κυριαρχούσε το γαλάζιο ελληνικό χρώμα από τις ελληνικές σημαίες αν και για πρώτη φορά η τα σημεία από όπου περνά η παρέλαση δεν σημαιοστολίθηκε για πρώτη φορά μετά από 10ετιες. Το θέμα σχολιάστηκε αρκετά έντονα  από τους ομογενείς  αφού ήταν το πρώτο πράγμα που παρατήρησαν επιρρίπτοντας τις ευθύνες άλλοι στον δήμαρχο και άλλοι στους  αρμόδιους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Σε αρκετά σημεία της παρέλασης μετά την εξέδρα των επισήμων οι δρόμοι δεξιά και αριστέρα ήταν άδειοι.

Για τέταρτη χρονιά μεταδόθηκε για δυο ώρες live από το κανάλι 9 του Ομίλου Fox με παρουσιαστές τους γνωστούς και διάσημους Ερνι Ανάστος, Νίκο Γκέγκορυ και την Νικόλ Πεταλίδου-και οι τρεις γόνοι δεύτερης γενιάς-   οι οποίοι κυριολεκτικά και έκλεψαν την παράσταση όταν άρχισαν να χορεύουν!

Στο πλαίσιο του προγράμματος άφησαν τα μικρόφωνα και τις συνεντεύξεις των προσκεκλημένων τους και ξεφάντωσαν στο πλατό που είχε στηθεί, χορεύοντας ελληνικούς δημοτικούς χορούς  ξεσηκώνοντας έτσι παρελαύνοντες και θεατές οι οποίοι τους καταχειροκρότησαν.

Επικεφαλής της παρέλασης όπως πάντα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος  η ελληνική πολιτική ηγεσία και οι φετινοί Grand Marshals. Για το 2011 ως Grand Marshal  είχαν επιλεγεί από την ομογένεια μέσα από ειδική διαδικασία,   με πρόταση προς το Διοικητικό συμβούλιο οι γνωστός ακαδημαϊκός  Βασίλειος Μαρκεζίνης ο οποίος αρχικά ενώ απεδέχθη την τιμή εν τούτοις ξαφνικά,  για λόγους που ακόμα  επισήμως δεν έχουν γίνει γνωστοί τελικά αρνήθηκε την τιμή το ίδιο συνέβη και με την  ΕλληνοΑμερικανίδα Tina Fay και τον Ιουδαϊκής καταγωγής  Γερουσιαστή  Charles Schumer  οι οποίοι επίσης δεν αποδέχθηκαν την  τιμή για πρωτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Ομοσπονδίας Ελλ. Σωματείων Νέας Υόρκης.

Μέχρι στιγμή για το θέμα επισήμως δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις από το Διοικητικό συμβούλιο και αναμέται να αποτελέσει σημείο εσωτερικής τριβής στον οργανισμό  για την άρνηση αυτή η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στο ιστορικό της  ομογενειακής οργάνωσης. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις  εβδομάδων και αφού υπήρξαν σοβαρές αναταρχές για τις αρνήσεις αυτές όπου μεγάλη μερίδα της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ θεωρεί υπεύθυνους εκείνα τα μέλη του ΔΣ που είχαν αναλάβει τις επαφές και την επικοινωνία με τους αντίστοιχους τιμώμενους.  Την  τελευταία κυριολκετικά στιγμή χάρη στις προσπάθειες του γνωστού για τους αγώνες του στο Κυπριακό Φίλιππο Κρίστοφερ προέδρου της ΠΣΕΚΑ,  αποδέχθηκαν την τιμή του Grand Marshal  ο Πολιτειακός Βουλευτής  ελληνικής καταγωγής (δεύτερης γενιάς)   Κώστας Μπιλιράκης από την πολιτεία  της Φλόριδας και η διακεκριμένη  Γερουσιαστής στην πολιτεία της ΝΥ,  Κάρολυν Μαλόνι εκ μέρους του Hellenic Caucus. Τον τίτλο του Grand Marshal απεδέχθηκαν επίσης  ο γνωστός ΕλληνοΑμερικανός  Βασίλειος Τένετ(αδελφός του γνωστού πρώην αρχηγού της CIA) καρδιολόγος βορειοηπειρωτικής καταγωγής,  και ο  Δημήτρης Καστανάς ιδιοκτήτης του  τοπικού Ελληνικού Εθνικού Καναλιού ο οποίος τιμήθηκε  για την πολυετή  προσφορά του στα Ομογενειακά  ΜΜΕ.

Αμέσως μετά την παρέλαση έγινε μικρή δεξίωση στο Γενικό Προξενείο εκ μέρους της Γενικής προξένου κ. Άγη Μπαλτά προς την ελληνική εθνική αντιπροσωπεία και ελάχιστους ομογενείς που παραβρέθηκαν για να ευχηθούν.

Στις  έξι το απόγευμα και πάντα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων,  οι κρητικοί της Αμερικής, στο «κρητικό σπίτι» στην Αστόρια της ΝΥ το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί σύμβολο παράδοσης και πολιτισμού στην καρδιά του ελληνισμού με ουσιαστικό και παραγωγικό  έργο πολλών 10ετιών τίμησαν  τον ΥΠ. Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για την συνολική προσφορά του στην πολιτική σκηνή της χώρας και για τους αγώνες του για την δημοκρατία.  Στην αντιφώνηση του ο Χρήστος Παπουτσής αφού ευχαριστίστησε τους Κρητικούς για αυτή την τιμή αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας ενώ στο κλείσιμο για ακόμα μια φορά  επανέλαβε μεταξύ άλλων την ανάγκη η Ομογένεια να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας με κάθε τρόπο.

Σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου, το πρωί η προεδρική φρουρά επισκέφθηκε ως είθισται τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο καθώς και η ελληνική εθνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή στο  πλαίσιος της εθιμοτυπικής καθθιερωμένης συνάντησης όσων εξ Ελλάδος επισκέπτονται τις ΗΠΑ.  Σήμερα Δευτέρα 28 /03/11  αναχωρούν για την Ελλάδα η προεδρική φρουρά και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού κοινοβουλίου.