Είναι πέραν του πολιτικού σχιζοφρενισμού αυτό που συμβαίνει. Τριάντα τέσσερα χρόνια, μετά την πρώτη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου που προέβλεπε για λύση δικοινοτικής διπεριφερειακής ομοσπονδίας, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να εντοπίσει ούτε μια κοινή θεώρηση μεταξύ δύο πολιτικών, για το τι είναι αυτή η περιβόητη λύση. Όλοι ερμηνεύουν τη διζωνική σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη. Και ενώ δεν εντοπίζεται καμιά κοινή προσέγγιση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων πολιτικών ηγετών, ως προς την ορολογία και το περιεχόμενο αυτής της λύσης, οι πολιτικοί μας θέλουν να συμφωνήσουν με τους Τούρκους!

Αυτό το παράλογο και εξωφρενικό συντελείται στην πολιτική σκηνή. Συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών ένα σύστημα διακυβέρνησης, για το οποίο δεν υπάρχει η στοιχειώδης προσέγγιση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων. Πώς θα υπάρξει με τους Τούρκους;

Αυτή η ιλαροτραγική βαβυλωνία, η προσπάθεια να κτισθεί ένας σύγχρονος πύργος Βαβέλ, από ανθρώπους που μιλούν και ερμηνεύουν διαφορετικά το αντικείμενο, θα καταλήξει εκεί που κατέληξε και η προσπάθεια των ευφάνταστων κτιστών της Βαβέλ. Αντί να φθάσουμε στον ουρανό, θα συντριβούμε στο έδαφος.

Θα πρέπει να βγει επιτέλους κάποιος πολιτικός και να εξηγήσει στο λαό, γιατί επί τόσα χρόνια:

 

1. Δεν έγινε προσπάθεια μεταξύ των πολιτικών να βρουν μια κοινή ερμηνεία της διζωνικής λύσης.

2. Δεν έγινε προσπάθεια από τους πολιτικούς να εξηγήσουν στο λαό τι περιέχει και πώς θα εφαρμοσθεί πρακτικά αυτή η λύση.
3. Αυτή η παράλειψη, είναι αποτέλεσμα της άγνοιας των πολιτικών να συλλάβουν το περιεχόμενο ενός συστήματος διακυβέρνησης, που δεν έχει εφαρμοσθεί σε καμιά χώρα της γης;
4. Ή αποτελεί σκόπιμη παράλειψη των πολιτικών, για να κρατούν το λαό στο σκοτάδι και να του τη «φέρουν» σε μια δεδομένη στιγμή, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει;

 

Ουδέποτε αυτός ο λαός ερωτήθηκε από τους ηγέτες του, αν θέλει να διακυβερνηθεί με αυτό το σύστημα. Ποτέ δεν ενημερώθηκε για τις πρακτικές συνέπειες λειτουργίας της διζωνικής.

Μόνο μια φορά οι ξένοι, και όχι οι ηγέτες του, του πρόσφεραν την ευκαιρία να αποφανθεί εάν επιθυμεί ή εάν απορρίπτει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το σχέδιο Ανάν ήταν η πιο αυθεντική και γνήσια έκφραση διζωνικής. Και ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε αυτή τη λύση.

Γιατί επιμένουν ακόμα οι ηγέτες του; Γιατί σκιαμαχούν και αναδεικνύονται δον κιχώτες;

Ο κυπριακός Ελληνισμός απορρίπτει τη διζωνική. Η τουρκική πλευρά έχει προελάσει πέραν της συνομοσπονδίας.

Γιατί συζητούν για μία εκ προοιμίου απορριπτέα, ανεδαφική και ξεπερασμένη λύση;

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αντί επιτέλους να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, την κατέστησε ακόμη πιο περίπλοκη. Θέλει να επιβάλει επί του λαού μια λύση που ο λαός δεν θέλει, αλλά ούτε και η άλλη πλευρά συμφωνεί.

Πού θα πάει μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα; Πού ελπίζει να φθάσει;

Παίζει παιγνίδι χαμένο εξ αρχής…

Πηγή