Απέτυχαν μέχρις στιγμής οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου να φθάσουν  σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα καλύψει την λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, με τον κίνδυνο να κλείσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να παραμένει ορατός.

Στην χθεσινή συνάντηση οι ρεπουμπλικάνοι επιδίωξαν περικοπές 40 δις δολαρίων, 7 δις περισσότερα από τα όσα συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα που ζητούσαν περικοπές της τάξεως των 33 δις, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 61 δις, με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στην δημοκρατικά ελεγχόμενη γερουσία, Χάρι Ρίντ να κατηγορεί τους ρεπουμπλικάνους ότι αλλάζουν συνεχώς τους όρους των διαπραγματεύσεων, την ώρα που το τελεσίγραφο της Παρασκευής κοντεύει να εκπνεύσει.

Εκ νέου σήμερα πέρα από τις συναντήσεις στο Κογκρέσο, είναι πιθανό να υπάρξει συνάντηση ξανά στον λευκό Οίκο προς αναζήτηση λύσης και ενός συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με τις δραστικές περικοπές που προτείνονται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Χθες ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο press room,  χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας, είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπρένερ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θέλουν τη διακοπή της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, επιδιώκουν όμως τις μεγαλύτερες δυνατές περικοπές των δημοσίων δαπανών. Μάλιστα κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου να συμπεριφερθούν ως ενήλικες.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι ρεπουμπλικάνοι, και με την πίεση του Tea Party, θέλουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές για τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, ενώ από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί τους επιρρίπτουν ευθύνες ότι με τα όσα προτείνουν πλήττουν ουσιαστικά τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, υπονομεύοντας παράλληλα την ανάκαμψη της οικονομίας.

χθες, ωστόσο κατατέθηκε η πρόταση για μεγάλες περικοπές, με προοπτική δεκαετίας που προτείνουν οι ρεπουμπλικάνοι, από τον πρόεδρο  της επιτροπής προϋπολογισμού Paul Ryan.

Οι περικοπές ανέρχονται σύμφωνα με τα προτεινόμενα της επιτροπής στα $6.2 τρις για τα επόμενα 10 χρόνια, ένα ποσό (αναφορικά με τις περικοπές) αυξημένο κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτό που προτείνει η αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τα προτεινόμενα οι δαπάνες είναι της τάξεως του 20%, όταν ο Λευκός οίκος είχε προτείνει 23%.  Ακολουθώντας το σχέδιο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το χρέος των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία θα μειωθεί κατά 4,4, τρις και θα έχει πλεόνασμα μέχρι το 2040.

Ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού ο ρεπουμπλικάνος Paul Ryan, αν και, σύμφωνα με –λίγο ειρωνικά- σχόλια του αμερικανικού τύπου, ότι βρήκε λύση που θα οδηγήσει στον δρόμο της ευημερίας, ωστόσο ο Paul Ryan, θεωρεί ότι η συνολική πρόταση είναι ρεαλιστική, μπορεί να εφαρμοστεί, παραδίδοντας στις επόμενες γενιές ένα έθνος χωρίς χρέος, ενώ για το σχέδιο του Λευκό Οίκου αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ειλικρινής προς τον αμερικανικό λαό, δίνει ψεύτικες υποσχέσεις, δεν είναι βιώσιμη η οικονομική πολιτική και θα οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση.

Η επιμονή των Ρεπουμπλικανών σε βαθιές περικοπές μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης. Και για να εξηγήσουμε τι σημαίνει διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχει συμφωνία του νομοθετικού σώματος για τον προϋπολογισμό στις δημόσιες δαπάνες του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα να παγώνουν τα κονδύλια. Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι απέχουμε πλέον ώρες από το shutdown (δηλαδή τη διακοπή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών) στις ΗΠΑ, με αρκετούς εκ των σκληροπυρηνικών στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων να θεωρούν πως εάν ο Ομπάμα εξαναγκασθεί να πάει σε shutdown τότε θα είναι πιο εύκολο να συναινέσει στις δραστικές περικοπές που εισηγείται τώρα η Αντιπολίτευση. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει σημαντικά την αμερικανική οικονομία, αλλά δηλώνει και αποφασισμένος να το αφήσει να συμβεί εάν οι αντίπαλοί του δεν κατανοήσουν τη ζημιά που προκαλούν στη χώρα με τις επιλογές τους. Για αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συναντιούνται σήμερα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα και οι ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έδωσαν μια ακόμη εβδομάδα προθεσμία στον Λευκό Οίκο να συμφωνήσει σε περικοπές 12 δις δολαρίων, αφήνοντας ανέγγιχτες ωστόσο τις προβλεπόμενες περικοπές για το Πεντάγωνο.

Ίσως να δούμε μια επανάληψη των γεγονότων του 1995, όταν το βέτο του προέδρου Κλίντον στις περικοπές που πρότεινε η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των ρεπουμπλικάνων είχε οδηγήσει προσωρινά σε διακοπή της λειτουργίας του κράτους.

Η κόντρα είναι σκληρή μεταξύ κογκρέσου και λευκού οίκου. Το ίδιο και οι διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα χθες την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2012 και το ζήτημα είναι μία δραστική αλλαγή στο νομοσχέδιο του τι πολιτικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2011, η υπηρεσία έρευνας του Κογκρέσου δημοσιοποίησε έκθεση σχετικά με την διακοπή λειτουργίας του κράτους, περιλαμβάνοντας τις αιτίες, τα αποτελέσματα αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο στην λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όσο και στην οικονομία γενικότερα.