Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, όταν αποκαλύψαμε την γκάφα άνευ ιστορικού προηγουμένου του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλ. Σωματείων Νέας Υόρκης κ. Ηλία Τσεκερίδη η επιτροπή Εθνικών  Θεμάτων υπό τον Ομογενή Θεόδωρο Παυλάκο, βαθύ γνώστη και με μακρά εμπειρία διαχείρισης εκ μέρους της ομογένειας των εθνικών ζητημάτων της Ελλάδος, μετά από μια μαραθώνιο συνεδριάση και διαβουλεύσεις, πιέσεις αλλά και εντονότατο παρασκήνιο υπέβαλε χθες αργά το βράδυ την παραίτηση της. Από τις υποσημειώσεις που ακολουθούν φαίνονται και πολλά άλλα για τις πιέσεις που δέχτηκαν από τον κ. Γαλάτουλα και τον Τσεκερίδη να μην  παραιτηθούν ώστε να μείωσουν την βαρύτητα της απόφασης της παραίτησης της επιτροπής. Το κείμενο στην ουσία καταγγέλλει και καταδικνύει τους υπεύθυνους της νέας κρίσης και διχασμού που αναδύεται και πάλι στο εσωτερικό της πολυδιασπασμένης οργάνωσης. Ακολουθεί το κείνεο της ανακοίνωσης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας ήδη συζητείται πλέον και το ενδεχόμενο ανοιχτής δημόσιας συνέντευξης τύπου των μελών της επιτροπής εθνικών θεμάτων όπου εκεί θα αποκαλυφθούν και άλλα ζητήματα που στο παρόν κείμενο δεν θίγονται…

 

 

Pavlakos_Theodoros

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ Ν.Υ.

Η επιτροπή Εθνικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σε συνεδρίασή της στις 6 Απριλίου 2011, αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή της για τους παρακάτω λόγους: 

  1. Λόγω της πλήρους έλλειψης συνεργασίας με τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας κκ. Η.Τσεκερίδη και Π.Γαλάτουλα στο ζήτημα της πρόσκλησης ως τελετάρχη στη φετινή παρέλαση του καθηγητή Βασίλειου Μαρκεζίνη.  Οι συνεχείς καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις καθώς και η συμπεριφορά των ανωτέρω στο ζήτημα αυτό υπονόμευσαν κατά σοβαρότατο τρόπο το έργο και την λειτουργία της επιτροπής μας.

 

  1. Λόγω της παντελούς απουσίας των εθνικών θεμάτων μας από την φετινή μας παρέλαση ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ. Παρά τις συνεχείς εισηγήσεις και προτροπές της επιτροπής μας και του προέδρου της κ.Θ.Παυλάκου, ο κ.Τσεκερίδης και η ηγεσία της Ομοσπονδίας αποφάσισαν χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση να αποκλείσουν την προβολή των εθνικών μας θεμάτων από την παρέλαση και δεν μπήκαν καν στον κόπο να τα προβάλλουν ούτε και στο σχετικό αφιερωματικό λεύκωμα που εκδίδεται ετησίως με την ευκαιρία του εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

 

  1. Λόγω του ατοπήματος του προέδρου της Ομοσπονδίας κ.Τσεκερίδη στην τελευταία πανομογενειακή συνέλευση της 31ης Μαρτίου 2011.  Στη συνεδρίαση αυτή ο κ. Τσεκερίδης απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις του κ.Παυλάκου για το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και θέλοντας να εξηγήσει γιατί απέκλεισε την προβολή του μεγάλου αυτού εθνικού θέματος στην παρέλαση, υπερέβη τα θεσμικά όρια και προσβάλλοντας την Ομογένεια και τον Ελληνισμό αναφέρθηκε σε διπλωματικούς κύκλους που του διεμήνυσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση διστάζει στο θέμα αυτό επειδή φοβάται στρατιωτικά την Τουρκία.  Είναι ομόφωνη άποψή μας ότι ο κ.Τσεκερίδης υπερέβη τα θεσμικά όρια: οι ηγέτες των ομογενειακών θεσμών δεν μπορούν να λαμβάνουν υποδείξεις από οποιοδήποτε – και μάλιστα από κυβερνητικούς υπαλλήλους οποιασδήποτε χώρας – αλλά οφείλουν να εφαρμόζουν μόνο την βούληση των μελών των οργανισμών τους και των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων τους.

 

Οι κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο Ελληνισμός απαιτούν πυγμή, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα από τις υπεύθυνες ηγεσίες και όχι επιπόλαιες εξωθεσμικές κινήσεις στερούμενες διαφάνειας και δημοκρατικότητας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Θεόδωρος Παυλάκος ………………………………..

 

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ               Δρ. Γιώργος Τσιούλιας ………………………………..

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                   Νίκος Σταματάκης ……………………………………..

 

 

Η ΤΑΜΙΑΣ                               Χριστίνα Κωστάκη…………………………………………

 

 

ΤΟ ΜΕΛΟΣ                       Γρηγόριος Ζαχαρόπουλος …………………………………..

 

 

ΤΟ ΜΕΛΟΣ                      Σταύρος Ζιώγκας ………………………………………………..

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Η Ταμίας της Επιτροπής κα. Χριστίνα Κωστάκη δήλωσε ότι συμφωνεί με την παραπάνω αιτιολόγηση της παραίτησης της Επιτροπής αλλά διαφώνησε με την απόφαση της παραίτησης, αντιπροτείνοντας άλλη μορφή έκφρασης διαμαρτυρίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Το μέλος της Επιτροπής Σταύρος Ζιώγκας, ενώ είχε συμφωνήσει και υπερψηφίσει σε όλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την επόμενη μέρα δήλωσε τηλεφωνικώς την αλλαγή της απόφασής του.