Του Κώστα Πικραμένου*

Το φαινόμενο Ψωμιάδη αποτελεί καθρέφτη της νεο-ελληνικής πολιτικής ζωής όπου ο λαϊκισμός, η γραφικότητα και η πατριδοκαπηλία αποτελούν εργαλεία ψηφοθηρίας. Άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν (ο Ψωμιάδης με αναψυκτήριο) εξελίχθησαν σε τοπικούς παράγοντες επενδύοντας στο λαϊκό τους πρόσωπο (και την Ποντιακή τους καταγωγή) ενώ τα κόμματα εξουσίας χρησιμοποίησαν τους εν λόγω τοπάρχες προκειμένου να κερδίσουν Δήμους, Νομαρχίες και Βουλευτικές έδρες.

Ο Ψωμιάδης όπως και οι ομο-ιδεάτες του αποτελούν αναλλώσιμα προϊόντα με ημερομηνία λήξης για τα κόμματα τους γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη εκκωφαντική σιωπή του Καραμανλή και τη διακριτική στάση του Σαμαρά μετά την καταδική του Ψωμιάδη από το Εφετείο Θεσσαλονίκης. Ο εν λόγω τοπάρχης χαρακτηρίζει την καταδίκη του (εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις απευθείας αναθέσεων) ως πολιτική δίωξη. Αλήθεια ποια είναι η πολιτική ιδεολογία του Ψωμιάδη η οποία διώκεται; Η συμπάθεια του προς τον τέως Κωνσταντίνο;

Η νοσταλγία του για την belle epoque του «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών»; Η αγάπη του για τα έθιμο του Καρναβαλιού; Η πατριδοκαπηλία της Μακεδονίας και του Πόντου; Αν επιθυμεί να ιδρύσει Πολιτικό Οργανισμό «ιδού η Ρόδος, ιδού και το…ΛΑΟΣ». Όλα τα υπόλοιπα περί αδικίας, φίμωσης, εξόντωσης είναι τόσο γραφικά όσο και τα «σενάρια δολοφονίας Παγκάλου από τον…Τσίπρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

 

Τα κόμματα εξουσίας εν Ελλάδι πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν όχι μόνο από τα «λαμόγια της μίζας» αλλά επίσης και από τους Zoro της Πολιτικής. Αποτελεί την μόνη προυπόθεση να καθαρίσει ο πολιτικός σταύλος και να επιστρέψει ο λαός στις κάλπες αλλά και εν γένει στη διαχείριση των κοινών. Μέχρι τότε οι «Αυτιάδες» της ενημέρωσης θα έχουν ακόμη πολύ δουλειά.

Ο Καρατζαφέρης θεωρεί τον Ψωμιάδη «Δούρειο Ίππο» στην μεγάλη δεξαμενή ψήφων της ΝΔ στη Κεντρική Μακεδονία. Ακόμα και αν ο Ψωμιάδης καταδικαζόταν για δολοφονία, ο Καρατζαφέρης θα τον στηρίζε πολιτικά. Το δόγμα Καρατζαφέρη είναι απλό, «Ο σκοπός αγιάζει το ΛΑΟΣ» και εν προκειμένω ο Ψωμιάδης πρέπει να διατηρηθεί στη πολιτική ζώη πάση θυσία. Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε αεροπορικώς στη Συμπρωτεύουσα για να καταγράψει τις αντιδράσεις του κύκλου Ψωμιάδη και κατά πόσο οι άνθρωποι του Καρατζαφέρη δρομολογούν τη μεγάλη μεταγραφή που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες της Πολυκατοικίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αν ο Σαμαράς επιθυμεί την υπέρβαση που προαναγγέλει από το 1993 οφείλει να πάρει σαφή θέση αρχών και όχι να αντιμετώπισει το ζήτημα μικροκομματικά. Πέρα από πρόβλημα ηθικής τάξης είναι και θέμα πολιτικής αισθητικής για τη νέα Νέα Δημοκρατία. Η πρόκληση μεγάλη αλλά ταυτόχρονα «ουδείς αναντικατάστατος».

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου “Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (ekdotika.blogspot.com)