PROTOTHEMAONLINE.GR Νέα Υόρκη. Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Νέα Υόρκη.Απρόβλεπτες νομικές και  πολιτικές  διαστάσεις, για το μέλλον και την λειτουργία  της ιστορικής,  με σχεδόν 75 χρόνια ιστορίας,  ομογενειακής οργάνωσης,  που εδρεύει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης,  γνωστή  για την  διοργάνωση και  τον  συντονισμό της μεγάλης παρέλασης των Ελλήνων της Αμερικής  στην  5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης,    φαίνεται να προσλαμβάνει  η καταγγελία του συνάδελφου  δημοσιογράφου  Αλέξανδρου Στεφανόπουλου προς τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης εναντίον της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ.  Ο Γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης  Eric Schneiderman, ήδη  πρωτοκόλλησε την καταγγελία,  δόθηκε αμέσως αριθμός υπόθεσης κατά προτεραιότητα,  και   «χρέωσε»  το φάκελο με  την υπόθεση που αφορούν στις  καταγγελίες του  Έλληνα δημοσιογράφου εναντίον της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ,  στον βοηθό σύμβουλο νομικών υποθέσεων  για το αρμόδιο τμήμα παρακολούθησης των ιδρυμάτων (ΜΚΟ) κοινής ωφελείας, κ.    Lourdes Soto. Ο βοηθός γενικού εισαγγελέα με επιστολή που απέστειλε στις 21 Απριλίου(11),  προς τον συνάδελφο  δημοσιογράφο,  και την  οποία αποκαλύπτει  σήμερα  αποκλειστικά το ΠΘ –το οποίο συνεργάζεται με τον εν λόγω συνάδελφο και το πρακτορείο- του ζητά να στείλει περισσότερα στοιχεία που αφορούν στην συγκεκριμένη υπόθεση.  Ολόκληρη η επιστολή –σε επίσημη μετάφραση / απόδοση –έχει ως εξής :

 

 

ΕΔΩ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Αγαπητέ κ Στεφανόπουλε,

Το γραφείο κοινωφελών ιδρυμάτων (σ.σ. ΜΚΟ-501C3)έχει λάβει την πρόσφατη καταγγελία σας, αναφορικά με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Η καταγγελία σας θα εξετασθεί για να αξιολογηθεί αν υπάρχει επαρκής βάση για δράση (ενέργειες) εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα.

Στην περίπτωση που χρειαστούμε περισσότερες πληροφορίες, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας. Στο μεταξύ, αν διαθέτετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, σας παρακαλώ μη διστάσετε να τις αποστείλετε υπ’ όψιν μου στην παρακάτω διεύθυνση.

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία

Ειλικρινώς

Lourdes Soto

Βοηθός Σύμβουλος νομικών Υποθέσεων Γραφείο κοινωφελών ιδρυμάτων.

 Ο  γνωστός  δημοσιογράφος  μόνιμος  ανταποκριτής στην Νέα Υόρκη για λογαριασμό  Ελληνικών ΜΜΕ ,διευθυντής και  υπεύθυνος διαχείρισης του πρακτορείου   GreekAmericanNewsAgency.com κατήγγειλε  διαδοχικά  από τις 15  και αντίστοιχα στις 19 Απριλίου  γραπτώς   την   Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, με πολυσέλιδο  υπόμνημα του προς  το αρμόδιο τμήμα  του γενικού εισαγγελέα που  εποπτεύει τα  ιδρύματα και τους οργανισμούς(ΜΚΟ) κοινής ωφελείας.  Η καταγγελία του δημοσιογράφου έγινε με αφορμή «απόφαση» του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω ομογενειακού οργανισμού εναντίον του συναδέλφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου την Πέμπτη 14 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία του απαγορεύεται  όχι μόνον  η είσοδος στο κτήριο που εδρεύει στην Αστόρια της Νέας Υόρκης,  αλλά και να καλύπτει δημοσιογραφικά τις εκδηλώσεις που οργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Η απόφαση ελήφθη εν μέσω μιας θυελλώδους 2ωρης  συνεδρίασης, με εγκλήσεις και αντεγκλήσεις  μεταξύ των μελών του ΔΣ,   ύστερα από πρόταση του προέδρου του οργανισμού Ηλία Τσεκερίδη ο οποίος εθίγη από τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου αναφορικά με τα τεκταινόμενα προ και μετά της παρέλασης στην 5η λεωφόρο. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι σχετικές αποκαλύψεις που «ενόχλησαν»  τον ίδιο καθώς και τον γενικό γραμματέα Πέτρο Γαλάτουλα δημοσιεύθηκαν αρχικά και πρωτίστως,  διαδοχικά  στο protothemaonline.gr Την «πρόταση» για την πρωτοφανή στο χρονικά των ελληνικών κοινοτήτων «απόφαση»,  ψήφισαν 11 επί συνόλου 21 εκλεγμένων,  και 17 παρόντων, 4 καταψήφισαν ενώ καταγράφηκε και μια αποχή.

 

 Galatoulas_Tsekeridis

Η απόφαση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης,  δημοσιοποιήθηκε στον τοπικό Τύπο στις 26 Απριλίου, χωρίς να σχολιασθεί επισήμως από τους εκεί τοπικούς δημοσιογράφους και χωρίς  καν  να αποσταλεί-μέχρι σήμερα- στον συνάδελφο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο.  Το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

"Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, την 14η Απριλίου 2011, αποφάσισε όπως απαγορευθεί από σήμερα η είσοδος του κ. Αλέξανδρου Στεφανόπουλου , στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας, καθώς και στις εκδηλώσεις που αυτή διοργανώνει. Η απόφαση ελήφθη διότι κατ’ επανάληψη στο Site greekamericannewsagency, δημοσιεύονται γεγονότα τα οποία αφορούν την Ομοσπονδία κατά τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν συνάδει με την δημοσιογραφική δεοντολογία.Η απόφαση ελήφθη με μυστική ψηφοφορία με ψήφους 11 υπέρ 4 κατά, και 1 αποχή επί 16 παρόντων μελών.Ο ανωτέρω είχε κριθεί ανεπιθύμητος για τον ίδιο λόγο από το Διοικητικό Συμβούλιο της περιόδου 2006-2008, κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως της 26η Μαρτίου 2008. Η πρόταση με έντεκα παρόντες συμβούλους, είχε ψηφιστεί με 8 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μία αποχή. Το παρόν Συμβούλιο, είχε αποφασίσει σε συνεδρίαση την 4η Ιανουαρίου 2011, να αναστείλει την ποινή του, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που θα συνεχίσει τις αναλήθειες για τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας και δεν θα τηρήσει τους κανόνες δεοντολογίας, τότε θα ισχύσει η απαγόρευση εισόδου του στο «Σταθάκειο Κέντρο».

Ο δημοσιογράφος εδώ και μια 5ετια έχει αποκαλύψει σωρεία διοικητικών και οικονομικών σκανδάλων με παραβιάσεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας (καταστατικό) ενώ έχει αποκαλύψει και 10αδες περιπτώσεων  νομικών υπερβάσεων των νόμων της πολιτείας της ΝΥ που καθορίζει την λειτουργία των Nonprofit οργανισμών οι οποία καθορίζεται από τις διατάξεις του νόμου  5 0 1 C 3.    Υπενθυμίζεται επίσης ότι  κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω πρακτορείου(GreekAmericanNewsAgency)  είναι ότι  σχεδόν πάντα  σε όλα τα ρεπορτάζ που αναρτώνται, για κάθε θέμα  και ειδικά εκείνα τα ρεπορτάζ  που υπογράφονται από τον συνάδελφο   Αλέξανδρο Στεφανόπουλο συνοδεύονται official statement (δηλώσεις)  official document (ηχητικά ντοκουμέντα).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΘ ο δημοσιογράφος  είναι σε συνεχή  επικοινωνία,  ήδη από τις 19 Απριλίου  με το αρμόδιο γραφείο του γενικού  εισαγγελέα της πολιτείας της ΝΥ,  ενώ έχει παραδώσει έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία που αφορούν τις καταγγελίες και όσα κατά  καιρούς έχει αποκαλύψει.  Στον ογκώδη  φάκελο που παρεδόθη ηλεκτρονικά μέσω ειδικού link στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα,    σε πρώτη φάση εκτός από το κείμενο και της επιστολή με τις καταγγελίες καθώς και το χρονικό των γεγονότων,    επισυνάπτονται μια σειρά από  επίσημα έγγραφα που έχει συλλέξει ο εν λόγω συνάδελφος,  επί χρόνια καλύπτοντας το σχετικό ρεπορτάζ  με αποκαλύψεις για  σωρεία σκανδάλων. Σκάνδαλα  που αφορούν πρόσωπα που κατά καιρούς,   έχουν θητεύσει ή βρίσκονται εν ενεργεία σε διάφορα πόστα και θέσεις,   στον εν λόγω  ομογενειακό οργανισμό.

Ερμηνείες καλά ενημερωμένων  νομικών κύκλων που έχουν γνώση του πολιτειακού και ομοσπονδιακού δικαίου,  μελετώντας την επιστολή σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στον   έλληνα δημοσιογράφο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, τόνιζαν στο ΠΘ «πως  με βάση την ακολουθούμενη πρακτική αν η υπόθεση δεν είχε νομικό έρεισμα και βάση για εισαγγελική έρευνα , δεν επρόκειτο καν να απαντηθεί θα έμπαινε αρχείο αφενός, και αφετέρου δεν θα ζητούταν περισσότερα στοιχεία». Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα και με  πληροφορίες που  προέρχονται από το ρεπορτάζ  ότι ο γενικός εισαγγελέας εξετάζει πολύ σοβαρά το φάκελο που έλαβε καθώς και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις καταγγελίες του δημοσιογράφου. Πληροφορίες του ΠΘ αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον φάκελο και  τις καταγγελίες που παρεδόθη στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, για τον οποίο ο δημοσιογράφος κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το περιεχόμενο και  τις γραπτές  καταγγελίες  που παρέδωσε,  ήδη εξετάζονται μια σειρά αδικημάτων που αφορούν κατ αρχήν στην νομιμότητα της απόφασης της 14ης Απριλίου(11),  ενώ με βάση τις πληροφορίες που ζητούνται από τον έλληνα δημοσιογράφο η εισαγγελική  έρευνα  προφανώς προχωρά σε βάθος χρόνου και διασταυρώνει κάθε στοιχείο που έχει παραδώσει ο  συνάδελφος δημοσιογράφος.  Το μόνο που είπε στο ΠΘ ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είναι πως όλα τα στοιχεία αφορούν ρεπορτάζ και αποκαλύψεις που έχει κάνει από το 2005 μέχρι πρόσφατα καθώς και στοιχεία που έχει συλλέξει και δεν έχει δημοσιοποιήσει.

Εν τω μεταξύ,  η πρωτοφανής απόφαση έχει ξεσηκώσει μεγάλη  θύελλα αντιδράσεων    στο εσωτερικό της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ και ειδικά στην πολιτεία της  Νέας  Υόρκης ενώ ήδη  στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μέσω email  ψήφισμα που ήδη έχει συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές επώνυμων και γνωστών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ.

Στο ψήφισμα το οποίο συνέταξαν οι κ. Θεόδωρος Παυλάκος και Νικολάος Σταματάκης, μέλη και οι δυο της παραιτηθείσας επιτροπής εθνικών θεμάτων, μετά τις αποκαλύψεις του συναδέλφου  δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου  τονίζονται τα εξής:

 

 

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Των Θεόδωρου Παυλάκου και Νίκου Σταματάκη*

Νέα Υόρκη, 26 Απριλίου 2011

 

Η πρόσφατη απόφαση (και η δημοσιοποίηση της με σχετική ανακοίνωση)  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν.Υόρκης (με ημερομηνία 14 Απριλίου 2011) με την οποία απαγορεύεται στον Δημοσιογράφο και μόνιμο ανταποκριτή Ελληνικών ΜΜΕ στην Νέα Υόρκη Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, η είσοδος στο κτίριο της Ομοσπονδίας και η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε εκδήλωσή της διότι όπως εξηγεί «κατ’ επανάληψη στο  site greekamericannewsagency.com δημοσιεύονται γεγονότα τα οποία αφορούν την Ομοσπονδία κατά τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν συνάδει με την δημοσιογραφική δεοντολογία», αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια εναντίον της ελευθερίας του Τύπου που καθόλου δεν συνάδει με τους θεσμούς της μεγάλης αμερικανικής δημοκρατίας στην οποία ζούμε.

Εάν η Ομοσπονδία δεν συμφωνούσε με τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου δημοσιογράφου είχε κάθε δικαίωμα να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της με μια ανακοίνωση.  Εάν μάλιστα πίστευε ότι έχουν παραβιασθεί οι νόμοι, θα μπορούσε να του κάνει μήνυση και μάλιστα και να ζητήσει αποζημίωση πχ. για δυσφήμιση.

Αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαγορεύει την είσοδο σε κανένα στο κτίριό της και στις δημόσιες εκδηλώσεις της.  Είναι να απορεί κανείς με την άγνοια ή ίσως και την ανοησία των τωρινών ηγετών της Ομοσπονδίας που όπως φαίνεται δεν έχουν καμία συναίσθηση ότι είναι επικεφαλής ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος οφείλει να υπακούει στους νόμους της Πολιτείας της Ν.Υόρκης.

Η απόφαση αυτή παραβιάζει σαφώς τους νόμους της Πολιτείας – αλλά όπως φαίνεται και τους ομοσπονδιακούς νόμους περί ελευθερίας του λόγου – και θέτει την Ομοσπονδία σε μεγάλες νομικές περιπέτειες.  Αλλά πέρα από τα νομικά προβλήματα, αποτελεί τεράστιο θέμα ήθους και δημόσιας συμπεριφοράς:  Δεν είναι δυνατόν έν έτει 2011 να απαγορευθεί η είσοδος σε ένα καθαρά δημόσιο χώρο σε οποιονδήποτε.

Ατυχώς, οι τωρινοί διοικούντες την Ομοσπονδία έχουν συνηθίσει σε δημοσιεύματα που σκεπάζουν τις αδυναμίες και τα λάθη τους.  Ευρισκόμενοι μπροστά σε μια αδιάψευστη μαρτυρία της ανεπάρκειάς τους ως ηγετών, προτίμησαν, αντί να ζητήσουν συγνώμη από την Ομογένεια για την αμετροέπεια και τα λάθη τους, να επιχειρήσουν «φίμωση» του τύπου.  Κανείς δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και παροτρύνουμε όλους να  αποδοκιμάσουν τη συγκεκριμένη απόφαση και παρόμοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές της Ομοσπονδίας που δεν έχουν καμία θέση στην Ομογένεια.

ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

(*) Ο Θεόδωρος Παυλάκος και ο Νίκος Σταματάκης υπήρξαν πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της πρόσφατα παραιτηθείσας Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων της Ομοσδπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Και οι δυο έχουν διατελέσει επί σειρά ετών συνεργάτες  και αρθρογράφοι μεγάλης ομογενειακής εφημερίδας της ΝΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ