Σε μια συνέντευξη (το πρώτη μέρος της) του μεγέθους των 5600 λέξεων περίπου (συμπεριλαμβανομένων των ερωτήσεων του δημοσιογράφου) το μοναδικό “λάθος” του Αρχιεπισκόπου ήταν ίσως ότι χρησιμοποίησε την ίδια περίπου έκφραση που χρησιμοποίησαν άλλοι για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. «Τους γελάσαμε».  Απομόνωσαν όμως την επίμαχη φράση («τους γελάσαμε») γιατί έτσι τους βολεύει, χωρίς να λένε όλη την αλήθεια. Γιατί το απόσπασμα της συνέντευξης είναι το ακόλουθο:

«Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Εγώ θα σας απαντήσω πολύ ειλικρινά. Τους γελάσαμε και μπήκαμε μέσα. Δεν τους γέλασε ο Παπαδόπουλος. Άλλοι υποσχέθηκαν.

Ερώτηση: Ποιοι;

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ήταν ο Πρόεδρος Κληρίδης που υποσχέθηκε ότι θα περάσει το Σχέδιο Ανάν, «βάλτε μας μέσα και θα περάσει». Αλλά έχασε τις εκλογές και όταν ανέλαβε ο Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά δεν περνούν. Δεν πέρασε το Σχέδιο διότι διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία…»

Διάβασα με προσοχή την συνέντευξη και δεν βρήκα άλλο ψεγάδι (κι αν είναι αυτό ψεγάδι – απλώς επανέλαβε αυτό που είπαν κάποιοι άλλοι, διευκρινίζοντας ουσιαστικά ότι “τους γελάσαμε” επειδή ήταν επιβεβλημένο να αθετήσει τις υποσχέσεις του Κληρίδη ο Παπαδόπουλος, γιατί αν δεν το έκανε θα διαλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία).  Όλα όσα λέει είναι προσεγμένα, τεκμηριωμένα και δεν δικαιολογείται να σχίζουν τα ιμάτια τους ορισμένοι πολιτικάντηδες μας.  Υποθέτω ότι θορυβήθηκαν γιατί μάλλον θα προτιμούσαν να είναι ο Αρχιεπίσκοπος εξαφανισμένος κάπου στην Αρχιεπισκοπή, χωρίς αρθρώνει λέξη.  ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΑ.