Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Είχε υποσχεθεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Δεν το έκανε. Είχε δεσμευτεί να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο. Δεν το έκανε ούτε αυτό. Είχε δεσμευτεί να συνεχίσει την καταδίωξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το έκανε. Και, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους των νεώτερο, ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να βρει και να… εξουδετερώσει μόνιμα, τον πιο αναγνωρίσιμο τρομοκράτη του πλανήτη.

Η συζήτηση περί της βέβαιης επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 2012, εξαντλήθηκε ήδη, και φαντάζει παρωχημένη. Ο άλλοτε Γερουσιαστής του Ιλινόις έχει ήδη κερδίσει την κούρσα. Η συζήτηση λοιπόν, πηγαίνει αλλού. Στο ποιο θα είναι το σενάριο της δεύτερης προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, με βάση όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Και δυστυχώς, είναι πολλά και γκρίζα.

 

Όπως, σκοτεινή και εξόχως μελαγχολική είναι η μετάλλαξη ενός πολιτικού ο οποίος επαγγέλθηκε την αλλαγή, προτάσσοντας ως κεντρικό επιχείρημα το γεγονός ότι ο ίδιος, ένας Αφροαμερικανός που βρήκε αρκετές κλειστές πόρτες στη ζωή του, εν τέλει τα κατάφερε, σε δημόσιο απολογητή πρακτικών βασανιστηρίων, όπως υπήρξε ο «εικονικός πνιγμός».

Τόσο ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και τα Δημοκρατικά «γεράκια» που βρίσκονται γύρω του, έσπευσαν να παραδεχτούν ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία βασανιστηρίων, ακραία και ξένη προς τον σεβασμό της προσωπικότητας κάποιου, πόσο μάλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέβαλε τα μέγιστα, στο να ανοίξουν στόματα κρατουμένων του Γκουαντάναμο, και να οδηγηθεί η CIA στον περίβολο του καταλύματος στο οποίο διέμενε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα που κατατρόπωσε τη Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος το 2008, και στη συνέχεια έκανε περίπατο με τον γηραιό Τζον Μακ Κέιν, θα έδινε έμφαση όχι στο γεγονός ότι… άνοιξαν τα στόματα, αλλά στο τι… προηγήθηκε για να ανοίξουν. Δυστυχώς όμως, εκείνος ο Ομπάμα μοιάζει επίσης να έχει υποστεί… πολιτικό εικονικό πνιγμό. Μαζί με τα όνειρα που τον συνόδευαν.