Τρομοκρατική επίθεση στην επέτειο των 10 χρόνων από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου σχεδίαζε η Αλ Κάιντα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, στοιχεία που προκύπτουν από το υλικό που πήραν στην κατοχή τους ύστερα από την επιχείρηση στο Πακιστάν και εκτέλεση του Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, Ο Μπιν Λάντεν ή οι συνεργάτες του είχε εμπλακεί σε συζητήσεις ή σχεδιασμό για μια πιθανή επίθεση σε τρένο στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου, 2011.

Και ενώ πολλές αναλύσεις τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο ότι η σημασία του Μπιν Λάντεν για την Αλ Κάιντα ήταν συμβολική και ότι δεν είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο της οργάνωσης, τα νέα στοιχεία που έχουν πλέον στην κατοχή τους οι αμερικανοί τους υποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με νέες αναλύσεις, οι αποδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανοί δείχνουν ότι ο ΜΠιν Λάντεν δεν ήταν απλά “συμβολικός ηγέτης”, αλλά “συμμετείχε ενεργά” στον σχεδιασμό και στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτά αναφέρει σήμερα η ΝΥΤ, ανάλυση βασισμένη σε εκτιμήσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Απόρροια των νέων στοιχείων ήταν η προειδοποίηση που εξέδωσε το υπουργείο εσωτερικής ασφαλείας για το δίκτυο μεταφοράς με τρένο.  Ωστόσο, ενώ το επίπεδο επαγρύπνησης είναι υψηλό εξαιτίας των πληροφοριών που υπάρχουν, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ένδειξη μιας «άμεση απειλή».

Τέλος αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι το υλικό που βρέθηκε δείχνει ότι  Αλ Κάιντα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον  να χτυπήσεις πόλεις των ΗΠΑ, Washington, New York, Los Angeles, and Chicago.