Ένα διεθνές νομικό γραφείο με ειδίκευση στις εμπορικές σχέσεις, αλλά και σε θέματα δωροδοκιών θα αναλάβει την υπόθεση της Ζήμενς. 

Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο ιστορικό γραφείο κέρδισε την φήμη του για τον ακριβώς αντίθετο λόγο σε σχέση με αυτόν για τον οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει την συνδρομή του!

Πρόκειται για την νομική εταιρία Hogan Lowells LLP, που μεταξύ άλλων ειδικεύεται και σε θέματα δωροδοκιών, διαφθοράς, απιστίας και ερευνών σε υποθέσεις διεθνών πρακτικών παράνομων συναλλαγών.

Το γραφείο ιδρύθηκε το 1904 στην Ουάσιγκτον από τον Φρανκ Χόγκαν (μόλις τον Μάιο του 2010 ενώθηκε με την επίσης μεγάλη νομική φίρμα Lowells και με άλλα νομικά γραφεία). Ο Χόγκαν κέρδισε την φήμη του ως ένας από τους σημαντικότερους νομικούς των Ηνωμένων Πολιτειών το 1924, όταν εκπροσώπησε τον μεγιστάνα του πετρελαίου Έντουαρντ Λ. Ντόχενι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από το αμερικανικό Δημόσιο για πρακτικές δωροδοκιών και εξαπάτησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Χόγκαν κέρδισε την υπόθεση για λογαριασμό του (κατηγορηθέντος για διαφθορά πελάτη του), ο πετρελαιάς αθωώθηκε και ο υπουργός των Εσωτερικών Άλμπερτ Φολ καταδικάστηκε επειδή αποδέχθηκε την μίζα (του πετρελαιά)!

Με λίγα λόγια, αυτός που δωροδόκησε (βλέπε Ζήμενς) αθωώθηκε και καταδικάστηκε μόνο αυτός που αποδείχθηκε ότι έλαβε την μίζα! Είναι προφανές πως για τον Χόγκαν υπήρχαν καλές και κακές μίζες (ανάλογα με το ποιος τις δίνει και ποιος τις παίρνει)!

Η απόφαση της κυβέρνησης να προσλάβει την συγκεκριμένη νομική φίρμα αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που κατήγγειλε «σκανδαλώδη καθυστέρηση» όσον αφορά στη συζήτηση του πορίσματος και στη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής. Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα προσλάβει το διεθνές νομικό γραφείο Hogan Lowells LLP.

Σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη, το συγκεκριμένο γραφείο θα αναλάβει να τεκμηριώσει νομικά τη συγκρότηση των αξιώσεων της χώρας έναντι του γερμανικού κολοσσού, καθώς, όπως είπε, «σκοπός της κυβέρνησης είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν, αλλά να φέρουμε και μία επιταγή πίσω για τα δημόσια ταμεία».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση ο υπολογισμός της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο και ότι τα 2 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής δεν είναι τεκμηριωμένα νομικά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επιδιωχθούν δικαστικά. 

«Θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε, ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, σημείωσε», υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει κινήσει διαδικασία παροχής εξηγήσεων από την εταιρεία και αξίωσης αποζημιώσεων.

«Εσείς, αν πάρετε μια επιταγούλα και δεν σας δοθεί κανένα όνομα, θα είστε ευχαριστημένοι;» ρώτησε ο κ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι 17 χώρες έχουν αποζημιωθεί από την γερμανική εταιρεία, ενώ στους Ιταλούς, οι οποίοι απείλησαν με αποκλεισμό της από δημόσιες προμήθειες, δόθηκαν και ονόματα υψηλά ισταμένων στελεχών του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

Ο κ. Παμπούκης ανταπάντησε λέγοντας, ότι όποιος τεκμηριωμένα έχει ευθύνη, θα πάει φυλακή, διερωτήθηκε, όμως, αν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που πήγαν στο Μόναχο κατάφεραν να βρουν ονόματα. 

«Μη δημιουργείτε εντυπώσεις, αλλά από την άλλη, αν έδιναν κάποια ονόματα θα τα δεχόμασταν χωρίς αποδείξεις, καθιστώντας τους ρυθμιστές εσωτερικών μας εξελίξεων; Μακάρι να έχουμε αποτέλεσμα, θέλει, όμως, προσοχή και όχι να αρκεστούμε σε ψιθύρους στο αυτί, αλλά στοιχεία και όχι ονόματα», κατέληξε.

Πάντως, αν κρίνουμε από το παρελθόν του συγκεκριμένου γραφείου, είναι πιθανόν η Ζήμενς να βγει λάδι. Ας ελπίσουμε (με βάση πάντα το συγκεκριμένο παρελθόν) να καταδικαστούν τουλάχιστον αυτοί που έλαβαν τις μίζες. Αφού προηγουμένως αποκαλυφθούν, βέβαια…

 

πηγή