ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

 «Δεν υπάρχει καμία σχέση με την κα Αθηνά Ωνάση ντε Μιράντα. Την είχαμε προσκαλέσει στις τελετές και εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά δεν μας απάντησε. Επαναλαμβάνω ότι, δυστυχώς ίσως, δεν έχουμε καμία και κανενός είδους επικοινωνία» με αυτή την κατηγορηματική απάντηση –δήλωση ο νυν πρόεδρος και ισχυρός ανήρ του Ιδρύματος «Αριστοτέλης  Ωνάσης» Αντώνης Παπαδημητρίου, σε μια από τις  σπάνιες συνεντεύξεις του-δεν δίνει σχεδόν ποτέ συνεντεύξεις- δημοσιοποιεί την κατάσταση που έχουν  περιέλθει οι σχέσεις της μοναδικής κληρονόμου του έλληνα μεγιστάνα με το ίδρυμα που διαχειρίζεται το κληροδότημα καθώς και την οικονομική  αυτοκρατορία που άφησε πίσω του ο άνθρωπος μύθος. Το πόσο άσχημες είναι οι σχέσεις του ιδρύματος με την οικογένεια της Αθηνάς Ωνάση ντε Μιράντα, φαίνεται και άλλο σημείο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο οποίο με σαφείς αιχμές υπενθυμίζει την καταδίκη του κ. Ρουσέλ στηνν διαμάχη του με το ίδρυμα Ωνάση. Ο Αντώνης Παπαδημητρίου ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, low profile, γλυκύς, πράος, ήρεμος   αλλά με σιωπηρά μεγάλη ανύσταχτη και άοκνη  δράση μέσα στους κόλπους του ιδρύματος σχεδόν από τα φοιτητικά του χρόνια, έχοντας διαδεχθεί τον αείμνηστο πατέρα του, σήμερα μιλά για πρώτη φορά για το έργο και την συνεχή προσφορά  του ιδρύματος στην τέχνη και τον πολιτισμό. Στην αποκλειστική συνέντευξη του ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρεται στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην παρούσα ιστορική συγκυρία όπου η Ελλάδα διέρχεται δεινή οικονομική ύφεση και μια οικονομικό πολιτική και κοινωνική κρίση, τις σχέσεις του ιδρύματος με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού, τις πολλαπλές, πολύμορφες και πολυποίκιλες  δράσεις του ιδρύματος.    Μας μιλά επίσης για το προσωπικό  βάρος της ευθύνης που έχει στους ώμους του μέσα στον οργανισμό κολοσσό, το ίδρυμα και τις δραστηριότητες του.   Αναφέρεται στην μεγάλη αγάπη του Αριστοτέλη Ωνάση την ολυμπιακή και το κλείσιμο μιας μεγάλης σελίδας με το κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα, μιλάει για  την   αυτοκρατορία που έχτισε ο Αριστοτέλης Ωνάσης η οποία εκτείνεται σε όλο τον κόσμο αλλά και για τον μύθο  που έχει δημιουργηθεί για τον  μεγάλο Έλληνα.  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του Αντώνη Παπαδημητρίου.

Κε Παπαδημητρίου,

–         Διαδεχτήκατε τον πατέρα σας σε ένα έργο ζωής που απαιτεί χρόνο, ενδεχομένως και θυσίες από την προσωπική σας ζωή, αφιερωθήκατε και εσείς εξολοκλήρου σε αυτή την πολύπλευρη, ποικιλόμορφη και ιστορική πολιτισμική δράση. Πείτε μας ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα, διευθύνοντας αυτόν τον πολυδιάστατο οργανισμό.

 

A_Papadimitriou_2         Υπηρετώ στο Ίδρυμα Ωνάση από το έτος 1987 και εκλέχθηκα στο Δ.Σ. του Ιδρύματος εν’ όσω ζούσε ακόμα η Χριστίνα Ωνάση, προφανώς και με τη δική της σύμφωνη γνώμη. Η δράση μου ξεκίνησε από τα χαμηλότερα στάδια του απλού δικηγόρου που υπερασπιζόταν μικρές δικαστικές υποθέσεις. Χάρη στις σπουδές μου ως οικονομολόγου στο LSE σταδιακά μου ανατέθηκαν και διαχειριστικές αρμοδιότητες. Από το 1994 μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον Γιώργο Ζαμπέλα και τον Αναστάση Γαβριηλίδη αναλάβαμε την καθημερινή διαχείριση των εργασιών του Ομίλου. Οπότε η ανάληψη της Προεδρίας του Ιδρύματος ήρθε ως φυσική συνέχεια και επακόλουθο της μέχρι τότε δουλειάς μου. Το προσωπικό μου όραμα δεν μπορεί λοιπόν να ξεχωρίσει από το όραμα της προηγούμενης γενιάς. Θα μπορούσα να πω ότι είναι η «αλλαγή μέσα στην συνέχεια». Στο βαθμό που διαφοροποιούμαι από ό,τι θα έκανε ο πατέρας μου ως Πρόεδρος, θα έλεγα ότι δίνω περισσότερη έμφαση στο τι γίνεται σήμερα στον κόσμο, στο πως θα αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις του μέλλοντος μέσα από την κλασική μας παιδεία, στο σύγχρονο καλλιτεχνικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Επίσης πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει αφ’ ενός μεν να πάρουμε κάποια ρίσκα και αφ’ ετέρου να συγκεντρωθούμε σε σημαντικά προγράμματα την δύναμη πυρός που αντιπροσωπεύει η οικονομική ισχύς του Ιδρύματος Ωνάση και να μην την μοιράζουμε σε μικρότερους στόχους.

 

 

–  A_Papadimitriou_4       Το ίδρυμα διαθέτει τεράστια κονδύλια για τις δραστηριότητές του, τις υποτροφίες που δίνει, αλλά και την εν γένει πολιτιστική του παρουσία. Είναι φυσικό στην κοινή γνώμη να δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, όχι τόσο για τους οικονομικούς πόρους –γιατί αυτά είναι δεδομένο ότι προέρχονται από το κληροδότημα- όσο για τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχετε βάλει, οι οποίες διασφαλίζουν κατ’ αρχάς την διαφάνεια και στην συνέχεια διαφυλάσσουν το υψηλό κύρος και την διεθνή ακτινοβολία.  Ποιες είναι αυτές και ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας, ώστε όλα αυτά τα χρόνια να μην έχουμε αυτά τα χρόνια να μην έχουμε ακούσει για κανένα σκάνδαλο που θα σκίαζε την ιστορία και την πορεία του ιδρύματος;

 

–         Οι δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν στο Ίδρυμα Ωνάση οφείλονται κατ’ αρχήν στον ίδιο τον Ωνάση. Στην διαθήκη του όρισε τα πρώτα 15 μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος καθαρά αξιοκρατικά. Δεν έβαλε ούτε επέβαλλε μέλη της στενής του οικογένειας εκτός από τρεις στους δεκαπέντε. Δεν όρισε ότι υποχρεωτικά πρόεδρος θα ήταν κατ’ ευθείαν απόγονος του ή συγγενής του. Αντίθετα όρισε έμπιστους συνεργάτες του που προήλθαν μέσα από την επιχείρηση. Κατά δεύτερο λόγο εμείς τώρα έχουμε ένα Δ.Σ. που ανανεώνεται και που αποτελείται από άτομα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας είτε από τον κόσμο των γραμμάτων και των επιστημών, είτε από τον επιχειρηματικό κόσμο είτε από τον ίδιο τον όμιλο. ΄Όλοι αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να δέσουν το όνομα τους με κάτι που δεν το πιστεύουν και δεν αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν θα τρωθεί το κύρος τους. Κατά τρίτο λόγο έχουμε επιλέξει να έχουμε από την αρχή της λειτουργίας του Ιδρύματος ορκωτούς ελεγκτές διεθνούς κύρους οι οποίοι μας ελέγχουν εξονυχιστικά. Τέλος ακολουθούμε ως διοίκηση πάντοτε τα best practices, δηλ. για όλα λειτουργούμε με διαφάνεια, μέσα από αξιοκρατικές και καθαρές διαδικασίες. Για παράδειγμα στις υποτροφίες υπάρχει επιτροπή από 100 ακαδημαϊκούς συμβούλους. Μπορεί να δοθεί υποτροφία και σε κάποιον που δεν αρίστευσε, αλλά υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, είτε κοινωνικός είτε προώθηση ενός νέου που παρουσιάζει την δυνατότητα να πάει μπροστά ακόμα και αν δεν τον βοηθούν οι βαθμοί του. Στις αγορές πλοίων κάναμε έρευνα αγοράς σε βάθος και πήραμε προσφορές από μεσίτες και ναυπηγεία, καταλήγοντας στον καλύτερο συνδυασμό κόστους/ποιότητας. Για αυτούς του λόγους παρά τις προσπάθειες του κ. Ρουσέλ να κατηγορήσει την προηγούμενη διοίκηση, αυτοί μεν αθωώθηκαν πανηγυρικά, αυτός δε καταδικάσθηκε σε πενταετή φυλάκιση για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση κλπ.

 

–         Έχετε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια και την περίοδο που διανύουμε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που προβάλλουν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Στην παρούσα φάση, και κάτω από τραγικό δεδομένο της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, πιστεύετε ότι ο πολιτισμός μπορεί να παίξει κάποιο ουσιαστικό ρόλο; Και αν ναι, ποιος μπορεί να είναι αυτός;

–         Οπωσδήποτε πιστεύω ότι σε περίοδο κρίσης ο πολιτισμός και η παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Όταν διακυβεύεται η αξιοπρέπεια του ατόμου από την ανέχεια, η τέχνη τον ανεβάζει, του δίνει δύναμη να αντεπεξέλθει. Δεν θεωρώ όμως ότι η τέχνη έχει μόνο παρηγορητικό λόγο υπάρξεως. Η τέχνη είναι μέρος της ποιότητας ζωής μας και μέρος του περιβάλλοντός μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για το οικονομικό περιβάλλον και την κρίση και για την μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και να αγνοούμε το πολιτισμικό μας περιβάλλον.

 

–         Το ίδρυμα Ωνάση έχει προγραμματίσει δράσεις ή σκέπτεται να αναλάβει πρωτοβουλίες που μέσα από τον πολιτισμό, θα βοηθήσουν την χώρα;

–         Νομίζω ήδη το κάνουμε μέσα από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μέσα από την δράση μας στην Νέα Υόρκη, το διεθνές συνέδριο Οι Διάλογοι των Αθηνών κ.α.

–         Οι επόμενες εκδηλώσεις στο παράρτημα της Νέας Υόρκης, που θα στοχεύουν;

–         Στην Νέα Υόρκη θα συνεχίσουμε την παράδοση των μεγάλων – μικρών εκθέσεων που είχαν τόση επιτυχία. Οι εκθέσεις αυτές έχουν το εξής ιδιαίτερο: αμφισβητούν μια προκατάληψη π.χ. ότι η Σπάρτη δεν είχε πολιτιστική ζωή, ότι οι γυναίκες στην κλασική Αθήνα ήταν σε υποδεέστερη θέση, ότι μετά την Άλωση ίσως να χάθηκε ο Ελληνισμός. Έτσι υπηρετούμε και την καλύτερη αναγνωρισιμότητα της χώρας μας, τον πολιτισμό στις ΗΠΑ που μας φιλοξενούν και αν θέλετε τελικά βοηθάμε και τον τουρισμό.

–         Από την φύση της θέσεως σας, έχετε συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, θα έχετε διαπιστώσει αρκετά και θα έχετε εξάγει κάποια συμπεράσματα. Μπορείτε να μας πείτε, αν δεν σας φέρνουμε σε δύσκολη θέση, ποια είναι αυτά; Αν έχουν γίνει λάθη, αν ο πολιτισμός υπήρξε βασική προτεραιότητα κάποιες στιγμές και αν ναι, ποιες ήταν αυτές. Πιστεύετε ότι το ΥΠ.ΠΟ., δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας, μπορεί να κάνει περισσότερα από αυτά που κάνει ήδη;

–         Το Υπουργείο Πολιτισμού πάντοτε μας υποστήριξε θεσμικά. Οικονομικά δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτα. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα διαχρονικά είναι η έλλειψη πόρων, η συνεχής αλλαγή των υπουργών και ότι με σπάνιες εξαιρέσεις οι υπουργοί πολιτισμού δεν είχαν πάντα ως πρώτο μέλημά τους τον πολιτισμό.

–         Αναλάβατε την διεύθυνση του ιδρύματος σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις του ιδρύματος με την μοναδική κληρονόμο του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο. Σήμερα πώς είναι τα πράγματα; υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Αθηνάς Ωνάση; Το δείχνει με κάποιο τρόπο ή οι σχέσεις είναι τυπικές ή και αδιάφορες, σύμφωνα πάντα με σχετικά δημοσιεύματα;

–         Δεν υπάρχει καμία σχέση με την κα Αθηνά Ωνάση ντε Μιράντα. Την είχαμε προσκαλέσει στις τελετές και εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά δεν μας απάντησε. Επαναλαμβάνω ότι, δυστυχώς ίσως, δεν έχουμε καμία και κανενός είδους επικοινωνία.

–         Το προηγούμενο διάστημα, καθώς θα γνωρίζετε, ο κολοσσός για τα δεδομένα της εποχής που είχε φτιάξει ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Ολυμπιακή Αεροπορία, αφενός διαλύθηκε και τελικά την θέση και το έργο του μέχρι πρότινος εθνικού μας αερομεταφορέα δεν κατάφερε κανένας άλλος συνδυασμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιούργησε. Πώς νιώσατε, προσωπικά εσείς, για όλη αυτή την κατάληξη ενός οράματος που στόχο είχε να ενώνει τον ελληνισμό από άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρο τον πλανήτη;

–         Προσωπικά δεν έζησα το δράμα της αποχώρησης του Ωνάση από την Ολυμπιακή. Ξέρω όμως από τον πατέρα μου και τους τότε συνεργάτες του ότι ήταν για αυτούς ένα μεγάλο πλήγμα. Όσον αφορά στο σήμερα, νομίζω ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν 15 – 20 χρόνια. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να διατηρεί έναν εθνικό αερομεταφορέα όταν καμιά αεροπορική εταιρεία πλέον δεν έχει αποκλειστικά εθνική βάση. Πολύ περισσότερο βέβαια, δεν μπορεί να έχει δύο αερομεταφορείς εκ των οποίων ο ένας να στηρίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις. Η τύχη της Ολυμπιακής είναι το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου, μόνο που ο επιθανάτιος ρόγχος κρατάει και κοστίζει πολύ στον ελληνικό λαό.

–         Επειδή άλλο ο μύθος και άλλο η πραγματικότητα και δεδομένης της σύγχυσης που καμιά φορά δημιουργούν τα δημοσιεύματα, μπορείτε συνοπτικά να μας πείτε επιτέλους ποια είναι αυτή η αυτοκρατορία του Αρ. Ωνάση; Έχει επηρεαστεί από την διεθνή οικονομική ύφεση αυτή η αυτοκρατορία; Και αν ναι, σε ποιους τομείς;

–         Η αυτοκρατορία του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν τα πλοία του, η Ολυμπιακή, τα ακίνητα και η διαχείριση διαθεσίμων. Αυτά είναι σήμερα στο Ίδρυμα Ωνάση, εκτός βέβαια από την Ολυμπιακή. Η παγκόσμια κρίση σίγουρα μας επηρέασε. Όμως επειδή είχαμε αποφύγει τον πειρασμό των μεγάλων παραγγελιών πλοίων σε υψηλές τιμές, ενώ αντίθετα κάναμε προσεκτική διαφοροποίηση των επενδύσεων γεωγραφικά και κατά κλάδους, τώρα σχεδιάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία 

–         Και μια πιο προσωπική ερώτηση. Πόσο βαρύ αισθάνεστε το φορτίο του να ηγείστε του συγκεκριμένου εθνικού κληροδοτήματος μιας προσωπικότητας, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης; Δηλαδή, τι είναι αυτό που σας εμπνέει και αφιερώσατε και την δική σας ζωή, πέρα από το αναγκαστικό και υποχρεωτικό της διαθήκης, τιμώντας έτσι την οικογένειά σας για την πίστη και την αφοσίωση αλλά και την εμπιστοσύνη εκ μέρους του αείμνηστου Αρ. Ωνάση, ότι στα χέρια του πατέρα σας και κληρονομικώ δικαίω και στα δικά σας, το όραμά του όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά και θα συμβάλει και στην εθνική ανάταση της χώρας μας. 

–         Σίγουρα αισθάνομαι βαριά την ευθύνη της κληρονομιάς του Ωνάση και των προκατόχων μου στην προεδρία του Ιδρύματος. Όμως αντιμετωπίζω αυτή την ευθύνη με αυτοπεποίθηση επειδή ακριβώς δεν κατέχω αυτή τη θέση κληρονομικώ֖ δικαίω֖, αλλά γιατί με εξέλεξαν 14 ανεξάρτητα άτομα υψηλού κύρους, επειδή αυτοί με εκλέγουν κάθε χρόνο αφού η θητεία μου ως προέδρου είναι ετήσια, και επειδή έχω ανεξάρτητη επαγγελματική δίοδο μέσω του δικηγορικού μου γραφείου που, δόξα τω θεώ, πάει καλά. Στην αρχαία Σπάρτη όταν οι νέοι γίνονταν ενήλικες, οι γηραιότεροι τραγουδούσαν «άμες ποκ’ εσμέν άλκιμοι νεανίες», οι ώριμοι άνδρες απαντούσαν «άμες γ’ εσμέν, ει δε ελεις, πείραν λάβε» και  τέλος οι έφηβοι έκλειναν «άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες».

-Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την συνέντευξη που μας παραχωρείσατε. 



 

diki_sokrati_-_Copy

Στις 12 Μαϊου ο Αντώνης Παπαδημητρίου θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί, ως ένας εκ των εκπροσώπων της πόλης των Αθηναίων στην δίκη του Σωκράτη, σε μια μεγάλη ιστορική  εκδήλωση αναπαράσταση της δίκης του αρχαίου Έλληνα πατέρα της Ελληνικής Φιλοσοφίας και Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας που διοργανώνει το παράρτημα «ίδρυμα  Αριστοτέλης Ωνάσης» στην Νέα Υόρκη. Το μεγάλο πολιτιστικό και  ιστορικό γεγονός αναμένεται να παρακολουθήσουν δεκάδες επιφανείς  προσωπικότητες από όλο τον κόσμο από τον χώρο της δικαιοσύνης, της ιστορίας και των ερευνητών και μελετητών της «δίκης του Σωκράτη». Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη θα γίνει στο δικαστικό μέγαρο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στην αίθουσα τελετών στο Brooklyn. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι παράγοντες της  αναπαράστασης της  δίκης του Σωκράτη  έχουν ως εξής:

The Court

The Honorable Dennis Jacobs, Chief Judge, U.S. Court of Appeals for the Second Circuit, presiding
The Honorable Carol Bagley Amon, Chief Judge, Eastern District, New York
The Honorable Loretta A. Preska, Chief Judge, Southern District, New York
 

Counsel for the City of Athens
Colonel Matthew Bogdanos, Esq.,
New York Assistant District Attorney
Dr. Anthony Papadimitriou, Esq.,
President, Onassis Foundation

Counsel for Socrates
Benjamin Brafman, Esq.
Edward Walter Hayes, Esq.

Academic Advisor
Dr. Alexander Nehamas, Carpenter Professor in the Humanities and Professor of Philosophy and Comparative Literature, Princeton University
 

 

 

Ποιος είναι όμως ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 

 A_Papadimitriou_-_Copy

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου το 1955.

Η οικογένεια έφυγε από την Αλεξάνδρεια το 1966.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 

1977

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Νομικό.

1981

Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (DESS) στο Δίκαιο των Μεταφορών από το Πανεπιστήμιο Aix Marseille IIΙ

1984

 

2010

Απέκτησε ΒSc (Hons) Economics από το London School of Economics

 

Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) με βαθμό «Άριστα». Θέμα διατριβής: «Ο αισθητικός σχολιασμός της απονομής της δικαιοσύνης»

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

(δικηγόρος/νομικός σύμβουλος)

 

1980

Διορίζεται δικηγόρος μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

1989

Αναγορεύεται Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (γραφείο Σ.& Α. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες)  εξειδικευμένος στο δίκαιο των επιχειρήσεων

1992

Αναλαμβάνει επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Σ. και Α. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες

Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου, της Ένωσης Αστικού Δικαίου, της Ένωσης Εμπορικού Δικαίου και μέλος του International Bar Association

1995-2005

Μέλος του Δ.Σ. του West of England Shipowners Protection and

Indemnity Association (Luxembourg)

1998-σήμερα

Μέλος του Δ.Σ. και νομικός σύμβουλος της Global Finance S.A.

ΙΔΡΥΜΑ  ΩΝΑΣΗ

 

1986-2005

Υπηρετεί ως Νομικός Σύμβουλος της Ναυτιλιακής Εταιρίας Olympic Shipping and Management S.A. του Ομίλου Ωνάση

1988

Εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης καθ΄υπόδειξη της τότε προέδρου Χριστίνας Ωνάση

1995-σήμερα

Συντονιστής της Εκτελεστικής Επιτροπής των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Ίδρυμα Ωνάση και υπεύθυνος για το Χρηματοοικονομικό Τομέα και τα μεγάλα projects.

1996

Εκλέγεται Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

2003

Επανεκλέγεται Γραμματέας και Ταμίας του Δ.Σ. του Ιδρύματος

Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

2005

Εκλέγεται παμψηφεί Πρόεδρος και Ταμίας του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

1985-σήμερα

Νομικός Σύμβουλος των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου (αμισθί).

1986-2005

Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

1993-1999

Πρόεδρος του Δ.Σ. Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

2008

 

 

2010

Τιμήθηκε με τον τίτλο του Honorary Bencher of The Honourable Society of the Middle Temple, Λονδίνο

 

Τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας. Τα διάσημα επέδωσε ο κ. Grabriel de Broglie, Καγκελάριος του Ινστιτούτου της Γαλλίας, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

κ. Christophe Farnaud

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Αγγλικά, Γαλλικά