Του Ρωμύλου Κομνηνού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η εκτός προγράμματος και συνηθισμένων πλαισίων δημόσια παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, έφτανε και περίσσευε φυσικά, για να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στη χθεσινή ειδησεογραφία. Με αποτέλεσμα να περάσει σε δεύτερο πλάνο, μια αντίστοιχα αν όχι περισσότερο «βαριά» παρέμβαση, ενός επίσης κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, και μέλους της Κυβέρνησης.

Η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε ως θεσμικό βήμα, όχι την αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Υγείας, όπως έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά την εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας. Εκεί, με στοχευμένο ακροατήριο, και ακόμη πιο στοχευμένο λόγο, επιβεβαίωσε γιατί διατηρεί έναν πολιτικό λόγο, που της επιτρέπει να διεκδικεί να κληρονομήσει εκείνη τον «εκσυγχρονισμό», τον οποίο επαγγέλθηκε και επιχείρησε να εφαρμόσει ο Κώστας Σημίτης.

Αν οι δηλώσεις Λοβέρδου «φωτογράφιζαν» τα… βαρίδια με τα οποία δεν πρέπει να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε να… μοιράσει σε φωτοτυπίες, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους. «Η Νέα Δημοκρατία, ο Τσίπρας και το μισό ΠΑΣΟΚ», ήταν η αποστροφή που προκάλεσε ρίγη στην ιδεολογική ραχοκοκαλιά του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Από την Ιπποκράτους, μέχρι τους… εναερίτες συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν αποφασισμένη για τη ρήξη με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Εκείνο με το οποίο προσπάθησε να συγκρουστεί και ο Κώστας Σημίτης. Δεν το νίκησε, κατάφερε ωστόσο να το τιθασεύσει. Μια μέρα νωρίτερα, η δημοσκόπηση της «Marc» για το «Έθνος της Κυριακής», έφερνε την Άννα Διαμαντοπούλου στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων υπουργών της Κυβέρνησης, ως προς την απήχησή τους στην κοινωνία.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όμως, η απήχησή της τη φέρνει στην πρώτη τριάδα. Πάνω σε αυτό το εύρημα, φαίνεται ότι πάτησε η στρατηγική της άλλοτε Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επέλεξε το διαζύγιο με το… μισό ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας ότι θα ενισχύσει τους δεσμούς της με το άλλο μισό. Μάλλον επειδή πιστεύει ότι αυτό είναι το… σωστό μισό του ΠΑΣΟΚ.