Θα πιστεύουμε ανθρώπους που ψεύδονται και γεγονότα που δεν έγιναν.

Του ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Διευθυντή του ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Είναι μερικά γεγονότα, κάποια πρόσωπα, πολλοί μύθοι, σε εθνικό ή παγκόσμιο χώρο, που λάμπουν είτε μέσα στο σκοτάδι τους, είτε θαμπώνουν στο φως τους. Και γίνονται είδηση, επέτειος, θρύλος. Περνάνε από χείλη επίσημα σε λαούς, ή από στόματα άσημα, σε επισήμους ομιλητές. Και καθιερώνονται δια της γραφής επισήμως, ως σύμβολα για μίμηση ή θαυμασμό. Και μένουν για πάρα πολλά χρόνια. Χωρίς κάποιος να τολμήσει ή να ορθώσει δικαίωμα αμφισβήτησης. Άλλοτε είναι αληθινά και ακριβή τα γεγονότα αυτά. Και όσα λέγονται και ιστορούνται περί αυτά έχουν συμβεί. Άλλοτε τα μισά είναι ψέματα, που με τη θέση τους εκτοπίζονται οι αλήθειες. Άλλοτε είναι πράγματι ανάμικτα, αλλά επικρατεί ο ισχυρισμός του θρασύτερου.

 

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η απόλυτη, η όλη αλήθεια παραμένει στο σκοτάδι. Και ονόματα μπορεί να τιμώνται και να φημίζονται ως μεγάλα, ονόματα  που μπορεί και να ήσαν άξια καταφρόνησης.  Όμως ο μύθος επλάστη, εψήθη και τρώγεται με ευωχία,  όρεξη, χαρές, χορούς και τραγούδια σε συμπόσια ιδεών, με συνδαιτυμόνες αφελείς και πονηρούς. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Κάτω από μια αιτία, αφορμή ή δικαιολογία. Μου έχει τύχει να έχω περιπτώσεις, τέτοιων ατράνταχτων, βαθιά θεμελιωμένων καταστάσεων, που να υποθέτω ότι είναι ρηχές, που υπάρχουν τρανταχτές αμφισβητήσεις πραγματικότητος.

Να τις έχω συζητήσει εμπιστευτικά με ειδικούς και αρμοδίους, που θα μπορούσαν να αποδυθούν σε μια αξιόπιστη, συστηματική, σιωπηλή  προσπάθεια έρευνας για εξακρίβωση της ιστορικής αλήθειας, με κάθε διακριτικότητα, αντικειμενικό μέσο και τρόπο. Και σε όλες τις περιπτώσεις οι γνώμες μου έπεσαν σε αδιαπέραστο τοίχο. Οι απαντήσεις τους ήσαν: «Μπορεί να είναι όπως τα λες, αλλά μην ξεχνάς ότι κάτι που διατηρείται ως αληθές για πολλά χρόνια, έστω και αν δεν είναι αληθές, έστω κι αν είναι ένα μεγάλο ψέμα, έχει περάσει στην ιστορία των μύθων. Και οι λαοί έχουν ανάγκη, θέλουν να ζουν με μύθους». Κατόπιν τούτου κατάλαβα ότι οι μύθοι δεν απομυθοποιούνται, η αλήθεια δεν πρόκειται ποτέ να λάμψει έστω και αν τη φωτίσουν χίλιοι Ήλιοι. Θα πιστεύουμε ανθρώπους που ψεύδονται και γεγονότα που δεν έγιναν.