Του Εμμανουήλ Ζερβού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η δημοσκόπηση της «Pulse» για το «Ποντίκι», που καταγράφει τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία συρρικνωμένη στο 2%, και το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται… μετά πολλών βασάνων στο 21%, δείχνει και κάτι ακόμη.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υφίσταται σημαντικές διαρροές από την εκλογική βάση που το στήριξε το 2009, τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς τα αριστερά του. Οι απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία φτάνουν το 6%. Και αν σχεδόν εξισορροπούνται με αντίστοιχες απώλειες 5% της Συγγρού προς την Ιπποκράτους, υπάρχει άλλο ένα 3,5%, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, που σήμερα εμφανίζονται να «γοητεύονται» από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Απώλειες για το ΠΑΣΟΚ καταγράφονται και στα αριστερά του, καθώς το ΚΚΕ κερδίζει απευθείας ένα ποσοστό 4,5%, που στη γλώσσα των δημοσκόπων θεωρούνται… μη αναστρέψιμες.

Ταυτόχρονα όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της δεξαμενής του 27% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009, οι οποίοι δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι ή ότι θα ψηφίσουν λευκό, αν τελικά δεν προτιμήσουν να απέχουν από την εκλογική αναμέτρηση. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των ψηφοφόρων, δείχνει να κατευθύνεται στο Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, του Γιάννη Δημαρά, ενισχύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές του για είσοδο στην επόμενη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί μονάχα να ελπίζει στο γεγονός ότι αυτοί οι «ΠΑΣΟΚογενείς» ψηφοφόροι, δεν θα επιλέξουν τελικά να κάνουν το επόμενο βήμα, και σε συνθήκες πόλωσης μιας σκληρής εκλογικής αναμέτρησης με τη Νέα Δημοκρατία, θα επαναπατριστούν. Κάτι βέβαια που, περισσότερο συνιστά προσδοκία, παρά πρόβλεψη.