Συνεχίζονται τα γερμανικά δημοσιεύματα για το ελληνικό χρέος, βάζοντας αυτή τη φορλα στο παιχνίδι και τα στοιχεία της ΕΚΤ, που αναφέρουν ότι τα νούμερα είναι χειρότερα από αυτά που είχαν υπολογιστεί και συμφωνηθεί αρχικά.

Το χρέος της Ελλάδας για το 2011 είναι 13% μεγαλύτερο από όσο είχε συμφωνηθεί με την Ευρώπη, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σημειώνοντας πως για το λόγο αυτό «έρχεται πιο κοντά μια αναγκαστική διακοπή της διεθνούς βοήθειας».

Στον τίτλο αναφέρει ότι “Τα στοιχεία της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι σαν ωρολογιακή βόμβα”, ενώ λέει ότι το 80% των επενδυτών αναμένουν πτώχευση της Ελλάδα, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ΕΚΤ και τους Γερμανούς φορολογουμένους.

Αναφερόμενη στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κομισιόν διόρθωσε αισθητά τις προγνώσεις της για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.

Για το 2012 εκτιμάται ότι το ύψος του χρέους της Ελλάδας θα είναι κατά 17% υψηλότερο από το στόχο που συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο στο μνημόνιο με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ «Η υψηλότερη εκτίμηση μπορεί να προκαλέσει έναν πολιτικό και οικονομικό σεισμό», σημειώνει η εφημερίδα.

«Στην εαρινή πρόγνωση για όλες τις χώρες της ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Οικονομίας και Δημοσιονομικών προβλέπει για την Ελλάδα ότι στο τέλος του 2011 το χρέος θα είναι 157,7% του ΑΕΠ», γράφει η «Die Welt».

Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από όσα είχαν συμφωνηθεί στην αρχή του προγράμματος χορήγησης των 110 δισ. βοήθειας, που προέβλεπε ως στόχο ένα ποσοστό 145%.

Για το 2012 η εκτίμηση είναι ότι το χρέος θα φράσει στο 166,1% του ΑΕΠ ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 149%.

Οι εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν έχουν και την ευθύνη επιτήρησης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

«Εάν οι εμπειρογνώμονες συμπεριλάβουν τη νέα αυξημένη κατά 17% εκτίμηση χρέους στην επικείμενη τέταρτη έκθεση του Ιουνίου θα έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ως εναλλακτικές επιλογές αναφέρει ότι θα είναι «διακοπή της καταβολής των δανείων, νέα δραστικά μέτρα περικοπών από την Αθήνα, ή αναδιάρθρωση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δήλωσαν στη «Welt Online» ότι «πρόκειται για πρόγνωση και όχι για την τέταρτη έκθεση προόδου».

πηγή