Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε Πάρε-Δώσε ,νέα τριμερή συνάντηση και πενταμερή Διάσκεψη. Μήπως αυτό έγινε για να μας λέγει μετεκλογικά ο Πρόεδρος ότι, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα από την  Κομματική πόλωση που καλλιεργείται, ο «Λαός με τη ψήφο του προς υποστηρίζοντα Κόμματα, ενέκρινε και το Πάρε-δώσε που εξήγγειλε ο Πρόεδρος;»

Ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανάφερε ως μέρος της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Βεβιασμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγεί το Κυπριακό σε νέες περιπέτειες. Σύρεται από τη Βρεττανική Διπλωματία σε νέες παγίδες των οποίων οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Σύρεται σε νέες περιπέτειες με αδύναμο υπόβαθρο το οποίο δημιούργησαν οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι αχρείαστες παραχωρήσεις προς την κατοχή, των τελευταίων τριών χρόνων.

 

Δεν έχει τίποτε να δώσει στην κατοχή ο Κυπριακός Λαός. Αντίθετα, ο Κυπριακός Λαός έχει να πάρει το πιο πολύτιμο αγαθό : την ελευθερία του. Απαιτεί ο Κυπριακός Λαός κατάργηση της κατοχής και αποκατάσταση της Διεθνούς Νομιμότητας και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό  συνεπάγεται:

v  Απελευθέρωση της Κύπρου και αποκατάσταση της κυριαρχίας και εξουσίας της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο και

v  Επιστροφή και επανεγκατάσταση στα σπίτια και στις περιουσίες τους , όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων , Μαρωνιτών , Λατίνων και Αρμενίων , χωρίς όρους και περιορισμούς.

Προσερχόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε νέα τριμερή συνάντηση με τις ισχύουσες θέσεις και επιδιώξεις και με δεδηλωμένη πρόθεση για περαιτέρω παραχωρήσεις με το πάρε δώσε που εξήγγειλε, θα οδηγήσει το Κυπριακό σε νέα επικίνδυνα τετελεσμένα για τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένος. Ούτε θα είναι εξουσιοδοτημένος από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα των επερχομένων Βουλευτικών εκλογών.

Με βάση την πάγια συμπεριφορά της Τουρκίας και των θέσεων τις οποίες δημόσια και ανοικτά διακηρύττει στο Κυπριακό και την απαράδεκτη συμπεριφορά της έναντι της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απαντήσει στο κάλεσμα για τριμερή ως ακολούθως:

v  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και όχι ο εκπρόσωπος Κοινότητας Δημήτρης Χριστόφιας, να ανακοινώσει τον τερματισμό των απευθείας συνομιλιών και,

v  Να ζητήσει άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό,

  • Την καταγγελία της Τουρκίας ότι χρησιμοποίησε την θέληση της Κυπριακής δημοκρατίας για ένα έντιμο συμβιβασμό για να δημιουργεί κατοχικά τετελεσμένα και να προβαίνει πέραν της κατοχής και σε αποσχιστικές ενέργειες
  • Να απαιτήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την αντιμετώπιση του Κυπριακού από τώρα και στο εξής ως θέματος εισβολής, κατοχής και καταπάτησης  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε αυτά τα πλαίσια,
  • Να απαιτήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την λήψη πρακτικών μέτρων για εφαρμογή, των Ψηφισμάτων  του που αφορούν το Κυπριακό και αναφέρονται στη Διεθνή πτυχή του Κυπριακού, με τελικό και μοναδικό στόχο την απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων και των Τούρκων Εποίκων από την Κύπρο.

Αυτός είναι κατά την άποψή μας ο ενδεδειγμένος χειρισμός  που πρέπει να γίνει σε αυτή τη φάση και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξανασκεφθεί το θέμα. Παρομοίως καλούμε και  τα Κόμματα να τοποθετηθούν και αυτά ξεκάθαρα, διότι αν πάμε σε τριμερή όπως την έχουν τροχοδρομήσει οι Βρεττανοι, οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί τότε το Κυπριακό θα οδηγηθεί  από τους ίδιους τους ηγέτες μας (συλλογικά) σε ξεπούλημα. Οι διαφωνίες σε επιμέρους σημεία δεν θα έχουν καμιά σημασία. Το ξεκαθάρισμα της θέσης όλων των Κομμάτων άμεσα είναι απαραίτητο τώρα, προτού οριστικοποιηθεί η νέα τριμερής και πριν τις Βουλευτικές εκλογές.

Αν η πρόσκληση για την νέα τριμερή δεν αντιμετωπισθεί στην πιο πάνω βάση τότε ο Κυπριακός Λαός θα ξαναζήσει τις στιγμές του 1960, με νέο ξεπούλημα των Δικαιωμάτων του, Κρατικών και Ανθρωπίνων, με συνέπειες πολύ- πολύ χειρότερες από ότι είχε φέρει η Ζυρίχη.