Η καμαριέρα που υποστηρίζει ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον Ντομινίκ Στρος Καν θα αρνηθεί κατηγορηματικά ενώπιον της δικαιοσύνης ότι είχε μαζί του συναινετική σεξουαλική συνεύρεση, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Τζεφ Σαπίρο στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Όταν οι ένορκοι θα ακούσουν τη μαρτυρία της και θα την δουν, όταν τελικά θα μπορέσει να διηγηθεί την ιστορία της δημόσια», θα αντιληφθούν ότι «οι ισχυρισμοί τους για συναινετική σεξουαλική συνεύρεση ή για ραντεβού, είναι ψευδείς», δήλωσε ο δικηγόρος.

«Δεν υπάρχει τίποτα το συναινετικό σε αυτό που συνέβη σε εκείνο το δωμάτιο του ξενοδοχείου», επέμεινε ο δικηγόρος. Την Δευτέρα, ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του κ. Στρος-Καν, ο κ. Μπέντζαμιν Μπράφμαν, είπε με διφορούμενο τρόπο: «Τα ιατροδικαστικά στοιχεία, κατά την άποψη μας, δεν συμπίπτουν με μια καταναγκαστική συνουσία», χωρίς να γίνει γνωστό αν αυτή η δήλωση αντιπροσώπευε μια νέα γραμμή άμυνας αφότου αρνήθηκε όλα τα γεγονότα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενα σε μια πηγή «που πρόσκειται στην υπεράσπιση», αναφέρθηκαν στη συνέχεια σε μια υπερασπιστική γραμμή που θα υποστηρίζει ότι η «σεξουαλική συνεύρεση μπορεί να ήταν συναινετική».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι δεν είχε ιδέα για την ταυτότητα του παρ’ ολίγον βιαστή της, μέχρι την επομένη της επίθεσης, όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της την Τρίτη.

Η 32χρονη υπάλληλος του ξενοδοχείου Sofitel είναι χήρα με μία κόρη 15 ετών και κατάγεται από την Αφρικανική Γουϊνέα από όπου και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη πριν από 7 χρόνια, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της Τζέφρι Σαπίρο, σκιαγραφώντας το προφίλ της. «Δεν είχε ιδέα για ποιος ήταν ούτε και είχε οποιεσδήποτε προγενέστερες συναλλαγές μαζί του» τόνισε ο Σαπίρο, που εξειδικεύεται σε υποθέσεις που αφορούν σωματικές βλάβες.

Το επεισόδιο φέρεται ότι συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη, και η καμαριέρα δήλωσε ότι αγνοούσε την ταυτότητα του άντρα που της επιτέθηκε μέχρι την Κυριακή. «Ένας φίλος της της τηλεφώνησε και την ρώτησε αν είχε καθόλου ιδέα ποιος ήταν ο άνθρωπος που της προσπάθησε να τη βιάσει», είπε χαρακτηριστικά ο Σαπίρο.

Ο 62χρονος Ντομινίκ Στρος Καν βαρύνεται με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της παράνομης κράτησης και του εξαναγκασμού σε θωπείες. Αν καταδικαστεί με βάση το παραπάνω κατηγορητήριο μπορεί να χρεωθεί με εγκλεισμό στις φυλακές πάνω από 25 χρόνια.

Οι δικηγόροι του πάντως αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, τη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Κακουργημάτων του Μανχάταν.

Υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της αστυνομίας ο Μπλούμπεργκ

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλυψε πλήρως τις αστυνομικές αρχές της πόλης του απέναντι στην κριτική που δέχονται για τη μεταφορά με τις χειροπέδες στα χέρια του Ντομινίκ Στρος Καν μπροστά από τις κάμερες των ΜΜΕ, αλλά και για τις διαμαρτυρίες που αρθρώνονται από μερικούς Γάλλους πολιτικούς με αφορμή την εικόνα που παρουσίαζε ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά την προσαγωγή του καθώς εμφανώς «τρέκλιζε».

«Πράγματι νομίζω ότι είναι ταπεινωτικό, αλλά αν δε θέλεις να περπατάς έχοντας τα χέρια στις χειροπέδες τότε να μην παραβιάζεις το νόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Μπλούμπεργκ την Τρίτη στους δημοσιογράφους, από το Άλμπανί όπου βρίσκεται το δημαρχιακό μέγαρο.

«Δε διαθέτω πολύ κατανόηση για αυτό το γεγονός. Το σύστημα της Δικαιοσύνης δραστηριοποιείται όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να διακρίνει μια παράβαση του νόμου με τον ίδιο τρόπο για όλους», τόνισε ο Νεοϋρκέζος δήμαρχος.

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας και γνωστή προσωπικότητα του Πολιτισμού και των Τεχνών, Ζακ Λανγκ είχε χαρακτηρίσει τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στο Στρος Καν ως «δημόσιο λιντσάρισμα» το οποίο προκάλεσε φρίκη και αποστροφή σε όσους το παρακολούθησαν. Άλλοι πολιτικοί θεώρησαν επίσης το γεγονός ως ταπεινωτικό αλλά και επιθετικό εις βάρος του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εν τούτοις ο Μπλούμπεργκ υπερασπίστηκε και την απόφαση της δικαστού να αρνηθεί την εγγύηση του 1000.000 δολαρίων για την αποφυλάκιση του Στρος Καν και να τον κρατήσει προφυλακισμένο εν αναμονή της περαιτέρω δικαστικής διαδικασίας.

«Μας ασκούν κριτική. Ας είναι. Το θέμα είναι αν αυτός ο άνθρωπος έχει διαπράξει αυτά για τα οποία κατηγορείται, είναι απολύτως απαράδεκτο αυτό που συνέβη», υπογράμμισε ο Μπλούμπεργκ.

«Θα έπρεπε να προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου και νομίζω πως η δικαστής έκανε τη δουλειά της σωστά. Από την άλλη πλευρά ο κατηγορούμενος είναι το είδος των ανθρώπων που αν αφηνόντουσαν ελεύθεροι θα τους διδόταν στην ουσία μια καλή ευκαιρία να διαφύγουν και η Γαλλία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη σύναψη συμφωνίας έκδοσης με τις ΗΠΑ», διευκρίνισε ο Μπλούμπεργκ.

Σέσιονς: Ο Στρος Καν θα έχει μια «δίκαιη» δίκη

Η δίκη του Ντομινίκ Στρος Καν, αν διεξαχθεί, θα είναι «δίκαιη», δήλωσε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς, μέλος της δικαστικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας την ώρα που οι εικόνες του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με χειροπέδες, έχουν προκαλέσει σοκ στη Γαλλία.

«Πιστεύω ότι θα έχει μια δίκαιη αντιμετώπιση, γιατί αυτό είναι δική μας ευθύνη. Οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ, που κατηγορείται για τέτοιου τύπου εγκληματικές πράξεις, δικαιούται να έχει μια δίκαιη δίκη, και αυτό θα συμβεί και με τον Ντομινίκ Στρος Καν», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Στις φυλακές της νήσου Ράικερς ο Στρος Καν

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ένας πολιτικός που είχε συνηθίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του να διαμένει σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων και να ταξιδεύει πάντα στην πρώτη θέση των αεροπλάνων θα φιλοξενηθεί το άμεσο προσεχές διάστημα στις διαβόητες φυλακές της πόλης της Νέας Υόρκης, στο νησί Ράικερς.

Ο Στρος Καν μεταφέρθηκε εκεί τη Δευτέρα, από το κεντρικά κρατητήρια που βρίσκονται στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Εφέσεων της Νέας Υόρκης.

Το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών Ράικερς, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση και στους λάτρεις των ταινιών με εγκλήματα στον κινηματογράφο, ως ο τόπος όπου κρατούνται οι ύποπτοι τέλεσης εγκληματικών πράξεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, ή όπου εκτίονται σύντομες ποινές.

Το συγκρότημα το οποίο είναι γνωστό με το παρατσούκλι «Ο Βράχος», άρχισε να κτίζεται το 1930, εκτείνεται σε εμβαδό 1700 τετρ. χιλιομέτρων, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 17.000 κρατούμενους και επικοινωνεί με μία γέφυρα με την περιοχή Κουίνς, της Νέας Υόρκης.

Ο συνήγορος του Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσιγκτον, Ουίλιαμ Τέιλορ, αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι προθέσεις του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το μέλλον του στην ηγεσία του Οργανισμού.

“Δεν έχω κάποιο σχόλιο για αυτό», δήλωσε ο κ. Τέιλορ ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τα σχέδια του Στρος Καν.

«Πιστεύω ότι τελικά αυτό θα επιλυθεί», πρόσθεσε, αρνούμενος να διευκρινίσει πότε και πώς. Αρνήθηκε επίσης να πει αν έχει μιλήσει με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς αν είναι το πρόσωπο που θα μπορούσε να λύσει αυτό το ζήτημα, απάντησε: «Νομίζω πως ναι».

Πηγή