Ενώ ο Dominique Strauss-Kahn βρίσκεται στις φυλακές του Rikers στην Νέα Υόρκη και περιμένει την Παρασκευή να εμφανιστεί ξανά στο ποινικό δικαστήριο, οι πιέσεις για την παραίτηση του αυξάνονται καθώς πληθαίνουν και τα σενάρια για την αντικατάστασή του. Από την Νέα Υόρκη, ο αμερικανός υπουργός των οικονομικών Timothy Geithner δήλωσε χτες ότι είναι φανερό ότι ο DSK δεν είναι σε θέση να διευθύνει τον οργανισμό, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα του επιτρέπει να έχει μόνιμη διεύθυνση. Αν και ακόμα ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε επαφή με τους νομικούς του συμβούλους, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον του στον οργανισμό.

 

Τα σενάρια για τον πιθανό διάδοχό του δεν έχουν σταματήσει, με τους Ευρωπαίους να επιθυμούν την συνέχεια την παράδοσης ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να προέρχεται από την Ευρώπη.

Βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις περισσότερες ψήφους στο ΔΝΤ και, όπως είναι φυσικό αυτό η προτίμησή τους σε κάποιον υποψήφιο θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή αντικατάστασης.

Τώρα για τους αναλυτές, η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στράους-Καν θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον του ΔΝΤ και το ρόλου του στην ευρωπαϊκή κρίση του χρέους, αλλά και την στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Όπως αναφέρεται στο ισχυρό Think tank, το συμβούλιο εξωτερικών σχέσεων, η υπόθεση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο –βραχυπρόθεσμα-  στις διαπραγματεύσεις ΕΕ / ΔΝΤ, ιδιαίτερα τις συνομιλίες επί ελληνικού χρέους, αλλά, όπως τονίζεται, δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τη μακροπρόθεσμη φήμη του οργανισμού. Η υπόθεση DSK είναι μια προσωπική κρίση, και δεν αποτελεί θεσμικό πρόβλημα, ωστόσο είναι δυνατό να αποδυναμώσει τις πιέσεις των ευρωπαίων για έναν επίσης ευρωπαίο αντικαταστάτη του DSK.