Του Φίλιππου Σαρρή, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Τη χειρότερη υπηρεσία στο έθνος και στο λαό θα προσέφερε, τη στιγμή αυτή, ένα δημοψήφισμα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή Μνημόνιο 2, κατά το λαϊκότερο.

Πολλοί βιομήχανοι αντέδρασαν, στη χθεσινή πρόταση του Προέδρου του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής και άλλοι ενοχλήθηκαν από την εντύπωση που κινδυνεύει να δώσει ο βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παίρνοντας πρωτοβουλίες-πυροτεχνήματα, πολιτικών σκοπιμοτήτων και έξω από τα αυστηρά πλαίσια του ρόλου του.

Πώς είναι δυνατόν να γίνει, στη φάση αυτή, δημοψήφισμα με ερώτημα, που στην ουσία θέτει σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος! Όταν αποφασίστηκε το 1961, με τη Συμφωνία των Αθηνών από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επιβεβαιώθηκε, παρά τις αρχικές κορώνες και λαϊκισμούς, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενισχύθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εμβάθυνε από τον Κώστα Σημίτη και διατηρήθηκε με αποφασιστικότητα από τον Κώστα Καραμανλή;

Αλλά, και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, ουδέποτε διανοήθηκαν να θέσουν θέμα προσήλωσης της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή ιδέα και ολοκλήρωση.

Η περίοδος που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, είναι κρίσιμη,  επικίνδυνη, αλλά μεταβατική. Το «πονάει χέρι, κόβω χέρι» είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να της συμβεί. Αντί λοιπόν να γίνονται ανεύθυνες τοποθετήσεις, ας αποφασίσουν όλοι, όπου και αν ανήκουν επαγγελματικά και πολιτικά, να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους.

Θα ήταν π.χ. πολύ πιο αξιόπιστο, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, αντί να μπαίνει σε «ξένα χωράφια», να μας έλεγε ότι με πρωτοβουλία του ΣΕΒ σταματούν τα μονοπώλια, που είναι μάστιγα του κόστους ζωής, που γονατίζει τους Έλληνες, ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων, απ΄ όπου προέρχεται. Ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες για να επαναπροσληφθούν, έστω και με ειδικό καθεστώς, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που απολύθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Ή…ακόμα, ότι οι βιομήχανοι επαναπατρίζουν τα νόμιμα κεφάλαια σε δισεκατομμύρια ευρώ, που διατηρούν σε ξένες τράπεζες, εκτός Ελλάδος.

Για να σωθεί η Ελλάδα, χρειάζεται την υπέρβαση όλων των κλάδων και επαγγελμάτων στον δικό τους τομέα. Δεν χρειάζεται σωτήρες.

Και αν απεφασίζετο η προσφυγή στο λαό, αντί για δημοψήφισμα, οι εκλογές είναι η καθαρή και ειλικρινής λύση.