Του Οδυσσέα Αγγελίδη,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι πάρα πολλά και σοβαρά. Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα πλείστα από αυτά με νέες νομοθεσίες ή βελτιώσεις στις υφιστάμενες. Τα προβλήματα στα οποία αναφέρομαι αφορούν στην οικονομία η οποία έχει δημιουργήσει στη χώρα ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωση των εσόδων του κράτους και αύξηση των δαπανών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανεργιακά και άλλα επιδόματα.

Προβλήματα ο τόπος αντιμετωπίζει και με το έγκλημα, κυρίως με ληστείες και διαρρήξεις κατοικιών και καταστημάτων, με τα ναρκωτικά που αποτελούν μάστιγα για τη νεολαία, με τη λαθρομετανάστευση και την αφαίμαξη που προκαλεί στο κράτος, με το ρουσφέτι που όπως μου δίδαξε η προεκλογική μου εκστρατεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη συλλογή ψήφων (δεν επιθυμώ να αναφερθώ σε στοιχεία και πληροφορίες που μου έδωσαν ουκ ολίγοι ψηφοφόροι) και άλλα.

 Το βασικό όμως πρόβλημα του τόπου είναι η επιβίωση του, η οποία εξαρτάται από την επίλυση του προβλήματος της κατοχής του 37% της πατρίδας μας. Και όχι απλά από την επίλυση του προβλήματος αυτού αλλά από την ορθή και δίκαιη επίλυση του, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχιση της τρισχιλιετούς ύπαρξης του ελληνισμού σε αυτό το νησί.

 

Στο μεγάλο αυτό θέμα και στην ορθή και δίκαιη επίλυση του, η Βουλή κατά την άποψη μου, πρέπει να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο για να επιτύχει δύο ουσιώδεις στόχους. Πρώτον να αναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να  θέσει τέρμα στις κατολισθήσεις στις οποίες υπέπεσε και να τον υποχρεώσει να αποσύρει τις απαράδεκτες προτάσεις του για τη παραμονή των 50 χιλιάδων εποίκων, την σταθμισμένη ψήφο, την εκ περιτροπής προεδρία και κυρίως τις καταστροφικές προτάσεις του για το περιουσιακό. Ο διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαπραγματεύεται τη περιουσία μου και των χιλιάδων Ε/κ. Αυτό πρέπει να του υποδείξει η νέα Βουλή με τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας η οποία να τον αναγκάσει να αποσύρει αυτές τις απαράδεκτες προτάσεις για το περιουσιακό.

Δεύτερον και σημαντικότερο, η νέα Βουλή θα πρέπει να συζητήσει το Κυπριακό και να καταλήξει σε ένα σχέδιο δίκαιης και δημοκρατικής λύσης, η οποία θα προέρχεται από τους αντιπροσώπους του λαού και άρα το σχέδιο αυτό θα έχει την έμμεση επικύρωση του λαού, για να μη βρεθούμε ξαφνικά προ ενός δημοψηφίσματος με αντικείμενο ένα νέο και χειρότερο σχέδιο από εκείνο το οποίο απέρριψε ο λαός το 2004.  Στη προσπάθεια της αυτή η Βουλή θα πρέπει να εξασφαλίσει βεβαίως τις υπηρεσίες και τη πείρα κορυφαίων συνταγματολόγων από τη Κύπρο και το εξωτερικό για να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Στη συνέχεια η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει και να ψηφίσει σχετικό ψήφισμα το οποίο να δεσμεύει τόσο την εκτελεστική εξουσία όσο και τις μελλοντικές αποφάσεις της ίδιας της Βουλής πως δεν θα δοθεί ποτέ η έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος,  προτού η Τουρκία αναγνωρίσει πλήρως τη Κ.Δ. ως κυρίαρχη επί όλης της επικράτειας της, συμπεριλαμβανομένων και των υπό κατοχή εδαφών. Αυτή η πράξη θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτιστο και κορυφαίο καθήκον της νέας Βουλής.