Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους:

Εάν αναδιάρθρωση σημαίνει ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα εξοφλήσει τα χρέη του τότε η λέξη δεν θα ανήκει στο γαλλικό λεξιλόγιο. Είναι σαφές, απλό, καθαρό“.

Μια δήλωση απόλυτα αναμενόμενη καθώς στηρίζει την υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών, Cristine Lagarde, για το πόστο του διευθυντή του ΔΝΤ.

Η Lagarde είναι υπέρ της πλήρους αποζημίωσης των κατόχων ελληνικών ομολόγων και απορρίπτει την ιδέα μίας χρονικής μετατόπισης του χρέους ή της αναδιάρθρωσης αυτού. Πιστεύει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να συνεχίσουν να σφίγγουν το ζωνάρι βλέποντας την ανεργία να πετάει στο 18%, να ιδιωτικοποιούνται κρατικές επιχειρήσεις και να πραγματοποιούνται συνεχείς περικοπές. Η Lagarde θεωρεί ότι οι κερδοσκόποι που οδήγησαν το σύστημα σε κατάρρευση θα πρέπει να συνεχίζουν να αλωνίζουν ανενόχλητοι σε βάρος των λαών.

Η Wall Street Journal γράφει χαρακτηριστικά:

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde δήλωσε την περασμένη Δευτέρα μετά το πέρας μιας σύσκεψης με αξιωματούχους της ΕΕ, ότι μία χρονική μετατόπιση ή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ΔΕΝ αποτελεί επιλογή… Η διεκπεραίωση των προγραμμάτων λιτότητας που έχουν ήδη συμφωνηθεί, η σωστή υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και οι προσπάθειες όλου του ελληνικού πολιτικού προσωπικού είναι η λύση κλειδί για την Ελλάδα.“(“France’s Lagarde: Option Of Rescheduling Greek Debt Not On Table”, Wall Street Journal)

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να δηλώσει κάτι διαφορετικό. Όμως η υποψηφιότητα της Lagarde είναι αρεστή και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είχα γράψει εδώ για το τι κρύβεται πίσω από την σύλληψη του Στρος Καν και εδώ για την επίθεση του Στρος Καν στο δολάριο με την υιοθέτηση του DSR ως διεθνές νόμισμα. Η επικείμενη εκλογή της υπουργού οικονομικών (διότι πιστεύω ότι θα εκλεγεί) ακυρώνει όλα αυτά που είχε δρομολογήσει ο Στρος Καν.

Η Lagarde είναι όμως και το όνειρο κάθε τραπεζίτη αφού είναι κατά της ρύθμισης των αγορών. Σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt η Lagarde δήλωσε:

Εγώ βλέπω τον κίνδυνο ότι μία πολύ αυστηρή ρύθμιση στο κέντρο θα επιφέρει μεταφορά κεφαλαίων στις περιφερειακές ζώνες“. (“Too strict regulation risks flight”, Reuters)

Η γαλλίδα υπουργός οικονομικών πιστεύει λοιπόν ότι οι αγορές θα πρέπει να παραμείνουν αχαλίνωτες να συνεχίσουν να προκαλούν κρίσεις όπως αυτή που ξεκίνησε το 2008 και όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει αρκετά ακόμη.

Η Lagarde όμως έφτασε στο σημείο να δηλώσει στο γαλλικό κανάλι France 2 ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι πιθανό να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ωθήσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Λες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σχετίζεται με τον θάνατο του Λάντεν και όχι με τους τραπεζίτες που άφησαν το σύστημα να καταρρεύσει φορτώνωντας ύστερα τα χρέη τους στα κράτη και κατ’ επέκταση στους λαούς που καλούνται τώρα να πληρώσουν το μάρμαρο.