Την 1η Ιούνη τα μέλη του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να ανανεώσουν την αποστολή επεκτείνοντας τον πόλεμο στην Λιβύη για άλλες 90 μέρες μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Όπως όλα δείχνουν ο πόλεμος περνάει σε νέα φάση που θα οδηγήσει σε μία κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων οδηγώντας σε έναν εκτεταμένο πόλεμο. Η μετατόπιση των επιχειρήσεων προς εναέρια υποστήριξη με ελικόπτερα των δυνάμεων στο έδαφος δεν σημαίνει όμως αναγκαστικά μία άμεση χερσαία εισβολή.

Το ζήτημα είναι ακόμη πιο σοβαρό από αυτό. Το 1996, η Λιβύη είχε επιλεγεί ανάμεσα στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής ως στόχος των τακτικών πυρηνικών όπλων B61-11. Πρόκειται για μία διατρητική βόμβα εξοπλισμένη με πυρηνική κεφαλή.

Το σχέδιο βομβαρδισμού με πυρηνικά της Λιβύης δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ και μάλιστα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στις 19 του Μάρτη, το Πεντάγωνο διέταξε τον έλεγχο της λειτουργικότητας της βόμβας B61-11. Οι δοκιμές διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας τα ίδια βομβαρδιστικά B2 Stealth που χρησιμοποιούνται στην Λιβύη στον τωρινό πόλεμο.

{youtube width=”640″ height=”510″}rMTcViSApgI[/youtube]


Στο βίντεο καταγράφεται η δοκιμή μίας 1022kg διατρητικής βόμβας BLU-109 καθοδηγούμενης με laser ενάντια μιας ατσάλινης θωράκισης 1,32 μέτρων. Η ταχύτητα σύγκρουσης είναι 330 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή 1188 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η πυρηνική κεφαλή ενεργοποιείται 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την σύγκρουση.