Toυ Κωνσταντίνου Βλαχοδήμου

Ο κάθε ένας μας έχοντας αντιπαρέλθει τα αισθήματα του φόβου, της κατάθλιψης και της οργής φτάνει πλέον στο κρίσιμο σημείο των εξελίξεων όπου χρειάζεται θάρρος περισσό για να αποδεχθεί κινδύνους και να ενεργήσει σε θέματα που θίγουν το προσωπικό του στενό συμφέρον αλλά ξέρει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να το κάνει για την σωτηρία του έθνους και των απογόνων του.

Αυτή η πρόκληση αφορά όλους μας αλλά υπάρχει μία κατηγορία πολιτών για την οποία η επίδειξη θάρρους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε αυτήν την συγκυρία για την κοινωνία μας. Πρόκειται για τους λίγους πολιτικούς με σημαντικά προσόντα που παρόλο που αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν σε κάποιο βαθμό προκειμένου να εξελιχθούν σε σημαντικά στελέχη του πολιτικού συστήματος διατήρησαν στο μέτρο του δυνατού αρχές δικαιοσύνης και ήθους και για αυτούς τους ελάχιστους που κατάφεραν να διατηρηθούν ακέραιοι μέσα σε αυτή την ζούγκλα του κατεστημένου και απολαμβάνουν τον σεβασμό των συμπολιτών τους ανεξάρτητα κομματικής η ιδεολογικής τοποθέτησης.

 

Ένα τεράστιο βάρος πέφτει στις πλάτες αυτών των ανθρώπων αν πρόκειται η χώρα να διατηρήσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα σε μια πορεία αναδημιουργίας του πολιτικού κατεστημένου μέσα από δύσκολες διαδικασίες από τις οποίες πολλοί από αυτούς θα θυσιαστούν. Χρειάζονται επομένως θάρρος περισσό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η αλήθεια είναι, ότι εάν κανείς το σκεφθεί, δεν έχουν καλλίτερες εναλλακτικές λύσεις. Είναι αναγκασμένοι να πάρουν επικίνδυνες πρωτοβουλίες τώρα, αν δεν είναι πολύ αργά, για το πολιτικό τους μέλλον αλλιώς θα καταποντιστούν με το ταχύτατα βυθιζόμενο πολίτικο κατεστημένο παίρνοντας μαζί τους όλοι την κοινωνία.

Η επόμενη και άκρως επείγουσα κίνηση αυτών των ατόμων είναι να διαφοροποιηθούν από τις θέσεις όλων των κομματικών ομάδων, που είναι πλέον όλες ανεξαιρέτως πολιτικά χρεοκοπημένες και να κινηθούν προς την δημιουργία ρεαλιστικής εθνικής πολιτικής και φορέων που θα εφαρμόσουν επειγόντως κάτω από τις βασικές εντολές του συντάγματος αλλά με λήψη εκτάκτων παροδικών μέτρων.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν καλλίτερες ιδέες. Ας τις ακούσουμε.