Του Γ. Σέρτη, 

 

ΛΟΙΠΟΝ, τώρα που καθορίστηκαν και οι μετεκλογικές –τυπικές– διαδικασίες, που ορίστηκαν οι αρμόδιες επιτροπές –ιδίως εκείνη των… Θεσμών και Αξιών– και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, τώρα, που δεν βρισκόμαστε μακριά από τη 2α Ιουνίου, να επαναλάβουμε ό,τι σημειώναμε την περασμένη Δευτέρα. 

Οι νέοι βουλευτές –ομαδικά και μεγαλοφώνως– ανέλαβαν τα καθήκοντά τους με τη διαβεβαίωση-ορκωμοσία:

«Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους, και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου». 

Όμοια και η διαβεβαίωση του Προέδρου, των Υπουργών και άλλων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Εντούτοις –νυχθημερόν– αυτή η διαβεβαίωση-ορκωμοσία παραβιάζεται κατάφωρα, καθώς κυβερνητική και (παρα)κυβερνητική χορωδία έχουν –παράφωνα– επιβάλει σαν… εθνική επιταγή το παπαγάλισμα της «Διζωνικής, με πολιτική ισότητα» κ.λπ. Πώς συμβαδίζει με «την πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα» μια τέτοια αναφορά; Πώς συνάδει «εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου» η επιμονή στην επιβολή του διαμελιστικού και ρατσιστικού απαρτχάινττης Διζωνικής; 
Το… επιχείρημα: 

—Εμείς… χαλάσαμε τον «συνεταιρισμό»! 

παντελώς ανιστόρητο και προβοκατόρικο με τη χρήση του α’ πληθυντικού στο ρήμα. Εν πάση περιπτώσει, ας αποφασίσουν όσοι προβαίνουν στη διαβεβαίωση-ορκωμοσία: Ή θ’ αρνούνται τη συμμετοχή τους, ή θα δεσμεύονται από τη διαβεβαίωσή τους. 

Ως στοιχειώδης αρχή τήρησης τουλόγουμε τις ανάλογες πράξεις.

 

πηγή