Του Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η διάθεσή του ήταν εμφανώς συναινετική. Είχε αφήσει πίσω του την «τραυματική» ψυχολογικά εμπειρία της χθεσινής εσωκομματικής σύγκρουσης, και έσπευσε να φορέσει το κοστούμι του «νέου ξεκινήματος», κάτι άλλωστε για το οποίο είχε μιλήσει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών από τον απερχόμενο «τσάρο» Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμοιαζε… έτοιμος από καιρό.

Εξήρε τις προσπάθειες και την προσφορά του προκατόχου του, αφήνοντας στο παρελθόν την… πολιτική επίπληξη που του είχε αφιερώσει στα τελευταία υπουργικά συμβούλια, εκεί όπου μιλούσε για «δημοσιονομική κατοχή» και τον καλούσε να ζητήσει συγνώμη για τα λάθη που έκανε.

«Φεύγω από την Άμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο, και έρχομαι εδώ στο όνομα του ελληνικού λαού, ο οποίος και είναι ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης», δήλωσε ο νέος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η χώρα πρέπει να σωθεί, και θα σωθεί», πρόσθεσε. Ζήτημα κλίμα συναίνεσης με την κοινωνία και το λαό. Απηύθυνε πρόσκληση πολιτικής συναίνεσης στην Αντιπολίτευση. Επικαλέστηκε την έννοια της «συστράτευσης». Μίλησε για τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος.

Και ως άρτιος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, εισήγαγε στη ρητορική του την «ατάκα» που ήξερε ότι θα ακουγόταν με ευχαρίστηση από μια κοινωνία σε απόγνωση: «Να δώσουμε στους πολίτες ανάσα», τόνισε.

Το πολιτικό στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον ηττημένο της εσωκομματικής μάχης για τη διαδοχή του 2007, είναι μεγάλο. Μπορεί να διαγράψει τις μνήμες από τους χαμένους μήνες που προηγήθηκαν;