Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Έχω  και άλλοτε γράψει σε ρεπορτάζ και άρθρα μου ότι η ενασχόληση μου με τα κοινά της ομογένειας ξεκινά από το 1995/96 και επισταμένως μόνιμα και ουσιαστικά ασχολούμαι από το 2000. Ειδικά με τον θεσμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ  ασχολούμαι από τον Οκτώβριο του 2005 συστηματικά με 100αδες  ρεπορτάζ και αναλύσεις και 10αδες φορές με κείμενα, και άρθρα που έχω συγγράψει για άλλους. Ειδικότερα ασχολήθηκα από το 2006 με αποκορύφωμα την επί 17 μήνες  συνεχή αφανή συνεργασία μου με το τότε ΔΣ με την πρόταση που έκανα για την διοργάνωση ως  μόνιμου θεσμού ενός ετήσιου συνεδρίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ομοσπονδίας.  Μια ιδέα που ενώ όλοι την βρήκαν θαυμάσια ως σύλληψη και ως συνολικό  concept, εννοώ όπως το κατέθεσα γραπτώς στον Δημήτρη Δημητρίου, τον οποίο δημοσίως οφείλω να συγχαρώ για το θάρρος, ναι και του  έχω ασκήσει δριμύτατη κριτική  γενικά και ειδικά γιατί έκανε πίσω ᾱν και τώρα τον κατανοώ πλήρως, αλλά δεν τον δικαιολογώ, γιατί αν αυτή η διοργάνωση είχε φτάσει εις πέρας σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα εσωτερικά και στην ομοσπονδία αλλά και συνολικά στην λεγόμενη  οργανωμένη ομογένεια. Μια ιδέα που πολεμήθηκε λυσσαλέα και μετά μανίας,  όχι τόσο από τους αποκλεισμένους από τον Απόστολο Ζουπανιώτη (στις εκλογές του 2006) όσο από τους «συναδέλφους» μου ντόπιους  δημοσιογράφους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.  Το γεγονός ότι-σήμερα εν έτη 2011- είμαι αποκλεισμένος από την ομοσπονδία  δεν σημαίνει ότι έχασα το ενδιαφέρον μου ως ενεργός  πολίτης για αυτό και σήμερα αποφάσισα, να δώσω στην δημοσιότητα και  έτσι με αφορμή αυτό το κείμενο που θέτω ως βάση για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό, μια εργασία μου με προτάσεις για  την αναβάθμιση του θεσμού της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ.

 

Πολλές εξ αυτών κάποιοι όσοι διατηρείτε αρχείο, θα τις βρείτε και στους φακέλους του συνεδρίου κάποιες άλλες, οι περισσότερες είναι εντελώς νέες και καταχωρημένες εδώ και καιρό σε διάφορα δημόσια κείμενα μου αποσπασματικά. Για την ιστορία θα ήθελα να σας παραπέμψω ως βάση για τον τρόπο που σκέπτομαι  για το πώς θα  έπρεπε να λειτουργεί γενικά η οργανωμένη ομογένεια ΕΔΩ. Κείμενα που έχω συγγράψει συστηματικά, από το 2008, και αντίστοιχα το 2010 στο πλαίσιο συλλογικής δράσης φίλων που στήριξα στις προσπάθειες τους.  Διαβάστε τις προτάσεις αυτές που ακολουθούν. Κρατήστε τες. Και τις εκχωρώ με όλη μου την καρδιά ως βάση για διάλογο. Δεν αποτελούν ούτε δόγμα, ούτε αξιώματα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ανατροπή και πρόοδος με βάση τις ανάγκες, τις επιταγές και τις ανάγκες  των καιρών. Σίγουρα  επιδέχονται αρκετές  προσθήκες και πολλή συζήτηση είναι όμως μια αρχή. Μια βάση για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό προς την κατεύθυνση της προόδου και  της ποιοτικής  αναβάθμισης του ιστορικού θεσμού.Είναι πολύ καθαρές, δεν επιδέχονται παρερμηνείες και βάζουν σε έναν άλλο δρόμο τον θεσμό της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων.  Αν θέλουν, οι εκλεγμένοι ή αυτόκλητοι “σωτήρες” της οργανωμένης και μη ομογένειας  να ανανεωθεί ποιοτικά και πολιτικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του συνόλου των  θεσμών,  ας κάνουν μια αρχή.

Αν θέλουν οι ιθύνοντες να μεταβάλουν τον θεσμό σε αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση του Ελληνισμού, της συνέχειας του με συνέπεια στα ήθη και τις παραδόσεις του, την διαφύλαξη της εθνικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς ας κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα.  Και όταν αποφασίσουν ότι η ομοσπονδία και ο κάθε θεσμός δεν είναι το χόμπι, και καφενείο, ή ταβερνείο, αλλά μια υπόθεση σοβαρή που αφορά στο μέλλον αυτού του έθνους, αυτής της άλλης μεγάλης Ελλάδας, της εκτός συνόρων, των πέντε θαλασσών και των πέντε ηπείρων Ελλάδα, τότε και μόνον τότε μπορεί ο Ελληνισμός ως όχι ως ιδέα, όπως έχω ξανά γράψει, αλλά ως τρόπος και ως  βίωμα ζωής, τότε θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το αντικείμενο. έχουν  στα χέρια τους μια ιστορική κληρονομία την αξία της οποίας ελάχιστοι γνωρίζουν. Από το 1932 λένε τα αρχεία προσπαθούσαν οι προπάτορες του Ελληνσιμού και της ιδέας της Ομοσπονδίας να χτίσουν αυτό το οικοδόμημα που έλαβε  υπόσταση όταν οι χρόνοι παρήλθαν και έγραψε ιστορία… Ιστορία που σήμερα εν έτη 2011 δυστυχώς οι περισσότεροι  εκεί μέσα αγνοούν προκλητικά και προσβλητικά για τους ιδρυτές της. 

Να κάτσουν να συζητήσουν, να συνδιαλεχθούν ασχέτως με το ποιος καταθέτει τις προτάσεις ή έχει την ιδέα ᾱυτό τους έφαγε κάτι τύπους σα τον Γαλάτουλα και τους ομοίους του ανάξιοι και  θλιβερή παρένθεση στην ιστορία και την πορεία του θεσμού. Να ανοίξουν διάλογο. Να προβληματισμούν. Να δουν τα καλά και τα κακά του θεσμού. Αναμιφυσβήτητα αυτό που οφείλει να ενώνει είναι το όραμα και η μεγάλη άγνωστη ιστορία της ομοσπονδίας, περίληψη της οποίας έχω συγγράψει -και μέχρι τώρα αυτό το κείμενο κυκλοφορεί- την οποία ξεκίνησαν να γράφω από το 2005 και συστηματικά από το 2007 όπου και παρέδωσα ένα συνοπτικό περιληπτικό κείμενο. Να διαλεχθούν χωρίς το πρόσχημα του εθελοντισμού που κατάντησε πια  το γνωστό άλλοθι για όλες τις ανευθυνότητες και την γενική ανοργανωσιά. Το όραμα δεν λείπει. Αυτό που λείπει είναι ο διάλογος. Ο συνεχής διάλογος και προβληματισμός. Το σχέδιο. Και η στρατηγική.  Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και αυτές οι προτάσεις που ύστερα από τόσα χρόνια αποφάσισα δημοσίως να καταθέσω προς όφελος του θεσμού, ειδικά τώρα ως “εξόριστος” και αποκλεισμένος, τώρα έχουν και μεγαλύτερη ιστορική αξία παρά αν δεχόμουν να γίνω μέλος κάποιας σφραγίδας ή έστω μέλος  κάποιου εν ενεργεία συλλόγου, όπως πολλές φορές μου έχει προταθεί αλλά ευχαριστώ δεν θα πάρω. Η θέση μου είναι εδώ. Στις επάλξεις να γράφω. Να αποκαλύπτω. Να κάνω ρεπορτάζ αυτό δηλαδή που λείπει. Αληθινό και κανονικό ρεπορτάζ. Αν οι δημοσιογράφοι της παροικίας λειτουργούσαν ως δημοσιογράφοι-έρευνα,ρεπορτάζ, αποκάλυψη, κριτική- και όχι ως τσιράκια της μια παρέας, της τάδε ομάδας,  της άλλης κλίκας και της τάδε φράξιας, τότε  η Ελληνική κοινότητα ως συλλογική πράξη θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα στην πορεία της ως διασυλλογικό πρόταγμα του Ελληνισμού. Ένα Ελληνισμό που δεν θα καπηλεύεται κανείς και δεν θα βυσοδομεί για να κερδοσκοπεί, όπως δυστυχώς κάνουν οι περισσότεροι, είτε προσωπικά με την αυτοπροβολή τους είτε για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων, τότε η Ελληνική κοινότητα θα είχε πετύχει και συλλογικά και όχι μόνον ατομικά. Ατομικά συναντάς θαυμάσιες ιστορίες που αξίζουν μια θέση στην ιστορία, συλλογικά δυστυχώς λίγα είναι τα επιτεύγματα της κοινότητας. Πολύ λίγα και αυτά οφείλονται στην αγάπη και το μεράκι ανθρώπων ανιδιοτελών που δνε φαίνονται. Αυτές οι προτάσεις ας είναι το προζύμι που θα λάβουν εκείνοι που θέλουν, να κάνουν δουλειά. Δουλειά ουσιαστική. Με σχέδιο. Με στρατηγική. Αλλά πρώτα χρειάζεται η βάσανος του δημόσιου διαλόγου. Μέσα από το διάλογο θα βγει θετικό αποτέλεσμα έστω και αν χρειαστεί κάποιοι να θυσιάσουν το ΕΓΩ τους.  Τις καταθέτω ανιδιοτελώς και χωρίς να επιζητώ και έχω να λάβω από κανέναν τίποτα, όπως συχνά συκοφαντούμαι από τους γνωστούς  σκοτεινούς και βρόμικους κύκλους της ανωμαλίας. Τις καταθέτω,  αν θέλετε  και επ’ ωφελεία του Ελληνισμού τον οποίο υπηρετώ και θα υπηρετώ μέχρις τελευταίας ανάσας. Μέχρι τελευταίου χτύπου της καρδιάς μου.

Επαναλαμβάνω είναι απλώς οι επικεφαλίδες της μελέτης και εργασίας μου ειδικά το πρώτο μέρος μέχρι και την 31η ενότητα. Η από 32 και κάτω πρόταση είναι πράγματα που αφορούν κυρίως έργο των εθνικοτοπικών συλλόγων, άλλα επειδή η Ομοσπονδία οφείλει πέρα από συντονιστικό και διασυλλογικό όργανο πρέπει να είναι και ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο παραγωγής σκέψης και ιδεών. Ένα πολιτιστικό εργαστήρι που  πρέπει να  γίνονται, συστηματικά, οργανωμένα και όχι αποσπασματικά και στο πόδι ως συνήθως(πλην ελαχίστων εξεραίσεων).  Μερικές φορές κάποια έχουν οργανωθεί  με επιτυχία και άλλοτε επειδή είναι στο πόδι, απλά ευτελίζουν τους διοργανωτές τους,  άλλα δυστυχώς ούτε καν τα έχουν διαννοηθεί, ενώ είναι απλές έξυπνες πράξεις που μπορούν να αλλάξουν όλη την εικόνα του θεσμού.  Και εννοείται ότι παραμένει ανοιχτός  διάλογος για τον συντονιστικό και εποπτικό ρόλο της Ομοσπονδίας ως δευτορβάθμιο όργανο. Ο ρόλος της ομοσπονδίας οφείλει και πρέπει να είναι διαφορετικός. Συντονιστικός για εθνική δράση και πρόοδο της κοινότητας. Να λειτουργεί ως κοινοτικό πολιτικό και καθοδηγητικό κέντρο.Κέντρο που θα παράγει πολιτική και ιδέες. Πράξεις και όχι λόγια.  Σήμερα δυστυχώς η Ομοσπονδία λειτουργεί ως πρωτοβάθμιος σύλλογος-και μάλιστα σε νηπιακή μορφή και χαίρονται για αυτό το πισωγύρισμα όταν οι πρόγονοι τους από το 1938 μίλαγαν και σείονταν η Αμερική… Με μεγάλη  εξαίρεση ίσως  της διοργάνωση της παρέλασης στην 5η λεωφόρο που όμως αφορά όλους τους έλληνες και αποτελεί κεντρική διοργάνωση του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης και όχι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας μη κοροϊδευόμαστε. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς εκεί μέσα κρυφό καμάρι και αλληλοδουλευόσαστε. Και αν μεν είναι στα πράγματα οι μεν τότε είναι πετυχημένη η παρέλαση -και ας μην είναι όπως αυτή του 2011 του δίδυμου Τσεκερίδη-Γαλάτουλα που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο ανοργανωσιάς, διαχασμού, ρεμούλας και σκανδάλων με μεγαλύτερο την ανάδειξη ως τελετάρχη από 3ο επιλαχών τον Δημήτρη Καστανά ξαφνικά να τον βλέπει η ομογένεια στο λεύκωμα ως μοναδικό και κεντρικό τελετάρχη, και παρελαύνοντα μόνο και έρημο με το τζιπάκι του 10αδες μέτρα από τον όγκο  και την κεφαλή της παρέλασης. Το μεγαλύτερο καραγκιοζιλίκι που έχει δει ποτέ η Ελληνική κοινότητα στην ιστορία της παρέλασης. Επ αυτού όμως θα επανέλθω με νεότερα και με αποκαλύψεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στους κόλπους της ομοσπονδίας…    

  Ως εισαγωγή σε αυτό το κείμενο παραπέμπω και πάλι σε ένα άλλο κείμενο  που αποτελεί το πλαίσιο και την απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της ομογένειας και της ομοσπονδίας.

Όσοι έχετε χρόνο και διάθεση, διαβάστε ή τουλάχιστον κρατήστε το αρχείο σας όλο αυτό το υλικό που σήμερα δημοσιοποιείται και κατατίθεται ως προϊόν και καρπός εργασίας μιας 5ετιας τουλάχιστον συστηματικής δουλειάς και μελέτης του θεσμού(της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ΝΥ). Σίγουρα ίσως κάποια στιγμή σας χρειαστούν είτε να δανεισθείτε κάποιες ιδέες, είτε να εγκολπωθείτε κάποιες άλλες στο σύνολο τους, είτε κάποιες άλλες να τις επεξεργαστείτε και να τις τελειοποιήστε.

1.     Αλλαγή, τροποποίηση, αναθεώρηση, και συντακτική  διόρθωση  του καταστατικού με συγκεριμένο χρονοδιάγραμμα και  κατάθεσή του στην Γενική Συνέλευση. Βασική φιλοσοφία της ανανέωσης και αναπροσαρμογής του νέου καταστατικού θα πρέπει να είναι  οι εξής κατευθύνσεις. Δηλαδή να:
– κινείται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού σε κάθε πτυχή και δράση του θεσμού εναρμονισμένες   με το πνεύμα και τις ανάγκες τις εποχής.

-διασφαλίζει θεσμικά την ευρεία συμμετοχή της Ομογένειας στα κοινά με την κατ αρχήν αύξηση σε ποσοστιαία αναλογία των αντιπροσώπων ανά σύλλογο-μέλος. Δηλαδή ανά 25, 50 ή 100 μέλη ένας αντιπρόσωπος. Σε δεύτερη φάση(μετά την πάροδο μιας διετίας εφαρμογής της νέας εκλογικής διαδικασίας) παροχή   δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη νέο Δ.Σ.  όλων των μελών των συλλόγων μελών της ΟΕΣΜΝΥ. Και σε Τρίτη φάση δικαίωμα, μετά την παρέλευση δυο τουλάχιστον θητειών  και εφαρμογή του νέου προαναφερόμενου εκλογικού συστήματος,   συμμετοχής  στην εκλογική διαδικασία κάθε ατόμου ελληνικής καταγωγής το οποίο όμως νωρίτερα θα έχει εγγραφεί στα μητρώα της Ομοσπονδίας ως απλό μέλος.Υπάρχει αναλυτική επεξηγματική ερμηνεία ΕΔΩ 
-Τα μητρώα της ομοσπονδίας περιλαμβάνουν τρεις βαθμίδες μελών.  Α) Τα τακτικά μέλη αντιπροσώπους  με αυξημένα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Β) Τα ενεργά μέλη που είναι όλα τα μέλη των ενεργών συλλόγων-μελών με δικαίωμα εκλογής στην διαδικασία ανάδειξης νέου ΔΣ με συγκεκριμένα μέλη Γ) τα απλά μέλη που είναι εν δυνάμει όλα τα δηλωμένα ως απλά μέλη με δικαίωμα μόνο συμμετοχής στην  γενική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ΔΣ .
-τα μητρώα της ομοσπονδίας καθώς και το αρχείο της είναι αρχειοθετημένα ηλεκτρονικά  και ψηφιοποιημένα σε υψηλή ανάλυση με ελεέθρερη ανοιχτή πρόσβαση σε όλα τα ενεργά μέλη(με βάση το άρθρο 5 του νόμου 5 01 C 3).

Το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται αυστηρά και μόνον από αιρετά μέλη και συγκροτείται δια κληρώσεως αυστηρά και μόνον μέσα από τον κατάλογο των τακτικών μελών αντιπροσώπων της Γ.Σ.  Η κλήρωση για την ανάδειξη του οργανώνεται στην πρώτη γενική συνέλευση μετά την εκλογή του νέου ΔΣ.   Ex officio ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ   1. Ένας δικηγόρος μέλος της ομοσπονδίας.  2. Ένα μέλος  του απερχόμενου ΔΣ το οποίο ορίζεται δια κληρώσεως. Και ένα μέλος από το προεδρείο(πρόεδρος, γραμματέας, αντιπρόεδρος)  του 2ημερου εκλογικού  συνεδρίου το οποίο επίσης ορίζεται δια κληρώσεως. Τα υπόλοιπα έξι μέλη  συμπληρώνονται δια της πιο πάνω προαναφερόμενης διαδικασίας.  Ή ίδια διαδικασία ισχύει και για τα αναπληρωματικά ισάριθμα  μέλη.Έτσι  αποφεύγονται περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς. 

– ΕΠΙΣΗΣ το νέο καταστατικό οφείλει να:
-διασφαλίζει  στην πράξη την συμμετοχική δημοκρατία σε κάθε δραστηριότητα της Ομοσπονδίας. Επεξηγηματικά ΕΔΩ

-θεσμοθετεί σε κάθε διοικητική και οικονομική πράξη  την    πλήρη διαφάνεια,  και την  νομιμότητα, με ανοιχτές δημοκρατικές  διαδικασίες.  Αυτό σημαίνει πρακτικά τα εξής :

α. ότι όλες οι αποφάσεις του ΔΣ αναρτώνται στο διαδίκτυο.
β. τα πρακτικά του ΔΣ ηχογραφούνται και αναρτώνται στο διαδίκτυο (συνοπτικά και περιληπτικά) πλην εκείνων που αφορούν σημεία  και αναφορές  ως προς την σχέση με την Πατρίδα, την αλληλογραφία, και την διαχείριση εθνικών θεμάτων.
γ. πλήρης και αυστηρή εφαρμογή του σχετικού νόμου(5 0 1 C 3)  περί nonprofit των  και ειδικά των:  (άρθρου 5)  περί υποχρεώσεων των απλών μελών και (άρθρου 7 )  περί υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των Board of Diarectors  μελών του Δ.Σ.
– διασφαλίζει την δημιουργία ουσιαστικών  προϋποθέσεων  για την ποιοτική,  και πολιτική  αναβάθμιση του οργανισμού  μέσα από  την θεσμική ανανέωση του. Δηλαδή θέτει όρια εκλογής και επανεκλογής αντιπροσώπων ανά σύλλογο μέλος με αυστηρούς  όρους και περιορισμούς  ανά πρόσωπο (μέλος αντιπρόσωπο). Δικαίωμα  συμμετοχής αντιπροσώπου  ανά  μέλος σύλλογο κατ άτομο δυο έως τρείς το πολύ συνολικά  διακεκομμένες θητείες.

1α Όσοι έχουν σχετικές προτάσεις, θα κληθούν άμεσα  σε πρώτη φάση να τις καταθέσουν εγγράφως σε ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό και   εντός 3μήνου από αναλήψεως των καθηκόντων του νέου Δ.Σ. και σίγουρα μέχρι την 1η Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου  θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην ολομέλεια της Γ.Σ.

1β: Όλες τις νέες προτάσεις για την αλλαγή, τροποποίηση και αναθεώρηση του καταστατικού,  μαζί με τις ήδη υπάρχουσες από τις  προηγούμενες επιτροπές καταστατικού, θα πρέπει να επεξεργαστεί ομάδα  Αμερικανών και Ελλήνων πανεπιστημιακών(νομικών), ειδικών στην   κατάρτιση αντίστοιχων νομικών κειμένων ώστε α) να εναρμονίζονται πλήρως με το γράμμα και το πνεύμα των νόμων της χώρας και της  Πολιτείας της ΝΥ και β) να ταυτίζονται  με το όραμα, τους στόχους και τα διαχρονικά ιδεώδη του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται  σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα επεξεργάζεται το νέο καταστατικό θα διεξέγεται σε μόνιμη βάση ανοιχτή δημόσια διαβούλευση  με ειδικές εκδηλώσεις  και προσκελειμένους εισηγητές
1γ:  Στο νέο καταστατικό θα πρέπει να  προβλέπεται θεσμικά  ότι «το νέο Δ.Σ. δεσμεύεται ότι πριν τη λήξη της θητείας του, θα συγκαλέσει 2ήμερη (αν χρειαστεί και 4ήμερη ανά Σαββατοκύριακο) ειδική έκτακτη γενική καταστατική αναθεωρητική Γ.Σ. για την κατά άρθρο συζήτηση, ψήφιση και επικύρωση του νέου καταστατικού με την συμμετοχή ειδικών(νομικών, κ.τ.λ)
1δ. Η θητεία του κάθε ΔΣ  θα πρέπει να  είναι τριετής, για ευνόητους λόγους ώστε να προλαμβάνει να επιδεικνύει έργο ουσίας,  και η προεκλογική περίοδος αυστηρά και μόνον  ξεκινά 3 μήνες πριν την λήξη  του.
2.     Ανοιχτός δημόσιος διάλογος  με σχετικό χρονοδιάγραμμα που θα αποφασιστεί στην 1η Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου  για το status (non profit, Ltd ή άλλο) της Ομοσπονδίας και  κατάθεση σε ειδική  μονοθεματική  έκτακτη (μονοήμερη)  Γενική Συνέλευση  σχετικής μελέτης από ομάδα ειδικών που θα επεξεργαστεί τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν υπόψη του Δ.Σ.  και προς έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.
3.     Καθιέρωση ανά 4 μήνες ειδικών ενημερωτικών και επικυρωτικών γενικών συνελεύσεων προγραμμάτων προς έγκριση  έργου και δράσης των αρμόδιων μόνιμων, έκτακτων και ειδικών  επιτροπών.
4.     Πλήρης εκσυγχρονισμός του θεσμού  και ανοιχτών διαδικτυακών διαδικασιών    με  χρήση και εφαρμογή στην δράση για ενημέρωση  των πλέον γνωστών και διαδεδομένων  social networks (twitter, face book,  κτλ). Το σύστημα θα εποπτεύεται από ένα τουλάχιστον μέλος του ΔΣ εξοικειωμένο και θα δουλεύεται από ομάδα νέων (φοιτητών ή άλλων νεαρής ηλικίας ατόμων)
5.     Ίδρυση μόνιμου γραφείου οργάνωσης παρελάσεως με την συμμετοχή και άλλων φορέων με εκπροσώπους μέλη αυτών.  Το γραφείο αυτό εποπτεύεται από την εκάστοτε επιτροπή παρελάσεως που εκλέγεται με κάλπη στην πρώτη γενική συνέλευση.
6.     Εκλογή τελεταρχών μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Δηλαδή. Το Σώμα, ο λαός, οι πολίτες ( Ομογένεια) προτείνει γραπτώς μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου τους υποψήφιους και  σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση της  Γ.Σ με κάλπη ψηφίζεται ο  τελετάρχης. Ένας κάθε φορά. Και διαφορετικές τιμητικές προσαγορεύσεις και αναγνωρίσεις για τους επόμενους οι οποίοι εκλέγονται με την ίδια διαδικασία από τον κατάλογο των προτεινομένων από την Ομογένεια.
7.     Διασύνδεση της Ομοσπονδίας, με ειδική προς τούτο αρμόδια  3μελή- έως και 6μελή- επιτροπή πανεπιστημιακών, με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης) της περιοχής ευθύνης της, ώστε όλες οι μόνιμες, ειδικές και έκτακτες  επιτροπές της Ομοσπονδίας  να στελεχωθούν και  πλαισιωθούν  αφενός,  από ειδικούς πανεπιστημιακούς, νέους ερευνητές και φοιτητές ελληνικής καταγωγής και αφετέρου από προσωπικότητες υψηλού και διακεκριμένου κύρους. 4α: Διασύνδεση και συνεργασία  με πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς της γενέτειρας. 4β Στο πλαίσιο της γέφυρας και επικοινωνίας με την Ελλάδα κατάρτιση ειδικού προγράμματος προσκλήσεων πανεπιστημιακών από την Ελλάδα κατ έτος και ή δυνατόν σε μηνιαία βάση.
8.     Ίδρυση και καθιέρωση μόνιμης ειδικής (το πολύ 7 ή 9 άτομα)ολιγομελούς  επιτροπής αρωγής και υποστήριξης προς το Διοικητικό Συμβούλιο με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό (αλλά όχι) δεσμευτικό χαρακτήρα.  Η επιτροπή θα αποτελείται από πανεπιστημιακούς, ειδικούς συμβούλους κατά περίπτωση, ακαδημαϊκούς, και διακεκριμένα πρώην μέλη  του Δ.Σ.  Η  συγκεκριμένη επιτροπή θα προτείνεται και θα εγκρίνεται  από την Γ.Σ. Σε ειδικές περιπτώσεις θα εκλέγεται με κάλπη.
9.     Καθιέρωση ανεξάρτητου οικονομικού Ελέγχου ανά τρίμηνο από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι θα εποπτεύονται και θα ενισχύονται από την αρμόδια εξελεγκτική επιτροπή που προβλέπει το καταστατικό. Θα υποβάλλουν το πρόρισμα τους και η εξελεγκτική επιτροπή θα το ελέγχει ως προς το γράμμα και το πνεύμα του καταστατικού και θα το καταθέτει ανά τρίμηνο στο Δ.Σ. Η εξελεκτική επιτροπή θα εκδίδει ενά τρίμηνο σχετικό δελτίο ενημέρωσης το οποίο θα ενσωματώνεται στο Newsletter της Ομοσπονδίας ώστε να λαμβάνουν εγκαίρως  γνώση όλα τα μέλη και οι αντιπρόσωποι του οργανισμού για περαιτέρω έλεγχο και κριτική. Τα οικονομικά μετά τον πλήρη έλεγχος του αναρτώνται στο διαδίκτυο στην σελίδα της ομοσπονδίας.
10.                       Ίδρυση μόνιμου  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ  ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ &  ΥΠΟΤΡΟΦΕΙΩΝ για νέους σπουδαστές και φοιτητές και καθηγητές   που έρχονται από Ελλάδα και χρήζουν βοήθειας και υποστήριξης. Το ταμείο θα έχει την ευθύνη μόνο για περιπτώσεις φοιτητών και σπουδαστών της περιοχής ευθύνης του. Οι δωρεές θα δίδονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών.  Το ταμείο αυτό θα εποπτεύει και θα διευθύνει ειδική ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικοτήτων με την συμμετοχή μελών του Δ.Σ και της Γ.Σ. Οι πόροι του θα αντλούνται από:  κοινωνικά και ειδικά προγράμματα της πολιτείας, δωρεές και κληροδοτήματα, ανεξάρτητους φορείς, κτλ. Θα ενισχύεται υποχρεωτικά με  το 25% των κερδών από το ταμείο της εθνικής παρελάσεως ανά έτος,  το 25% των εσόδων (κερδών) από το ετήσιο festival (που εν τω μεταξύ θα θεσμοθετηθεί κατά το παλαιό πρότυπο), το 10% των εσόδων από τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και ειδικές προς ενίσχυσή του (έκτακτες και μόνιμες) εκδηλώσεις. Από διοργανώσεις και δωρεές των συλλόγων  μελών του ή ανξάρτητους συνεργαζόμενους φορείς.
11.                       Ειδικό Πρόγραμμα  ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ το οποίο θα λειτουργεί με συγχρηματοδότηση από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και προγράμματα των τριών πολιτείων της περιοχής ευθύνης της Ομοσπονδίας. Θα διδάσκονται  μαθήματα  με πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από σχετική επιτροπή πανεπιστημιακών από τις περιοχές ευθύνης της Ομοσπονδίας. Θα οργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις με προσκλήσεις από Ελλάδα και Ευρώπη πανεπιστημιακών, ακαδημαϊκών, ειδικών σε θέματα επικαιρότητας και ενδιαφέροντος του Ελληνισμού. Στόχος του προγράμματος η ανοιχτή  και διαρκής επικοινωνία και γέφυρα με την γενέτειρα. Το πρόγραμμα θα λειτουργεί υπό την αυστηρή επίβλεψη, διεύθυνση, συντονισμό και εποπτεία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία θα διευρυνθεί και θα στελεχωθεί με αξιοκρατικά κριτήρια από νέους επιστήμονες, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, κτλ.
12.                       Η επιτροπή Παιδείας θα πρέπει να  αναβαθμισθεί διατηρώντας μόνιμο γραφείο παιδείας και εκπαίδευσης  το οποίο θα συνεργάζεται και θα αναπτύσσει προγράμματα με τα ελληνικά τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των περιοχών ευθύνης της, πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, και τα αντίστοιχα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Γενικού Προξενείου της ΝΥ καθώς και με απευθείας συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο  Παιδείας.
13.                       Καθιέρωση  μονοθεματικών ημερίδων και συνεδρίων για τα ζητήματα της Ομογένειας, καταρτιζόμενα από κοινού από τις αρμόδιες επιτροπές (εθνικών θεμάτων, πολιτιστικών και παιδείας κτλ). Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα εποπτεύεται από ανεξάρτητη  7μελη επιτροπή προσωπικοτήτων με την συμμετοχή ex officio ενός μέλους τους Δ.Σ., ενός μέλους από κάθε επιτροπή (πολιτιστική, εθνικών θεμάτων, παιδεία κτλ και ενός μέλους της Γ.Σ. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα καταρτίζει 6μηνο πρόγραμμα εκδηλώσεων και θα το υποβάλει στο Δ.Σ και προς έγκριση στη Γ.Σ.
14.                       Καθιέρωση ειδικού μόνιμου πρόγραμματος και καμπάνιας   πολιτογράφισης των Ομογενών σε  συνεργασία με αντίστοιχους πολιτικούς  φορείς ανά πολιτεία.  Το πρόγραμμα θα συντονίζει, διευθύνει και εποπτεύει ειδική προς τούτο επιτροπή που θα εκλεγεί στην 1η Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου του 2008. Η επιτροπή θα αποτελείται κατά βάση  από Ελληνοαμερικανούς  πολιτικούς, μέλη του Δ.Σ. και της της Γ.Σ.
15.                       Ίδρυση και καθιέρωση μόνιμης ειδικής επιτροπής  σχέσεων, συνδέσμου, συνεργασίας, ανταλλαγής θέσεων και απόψεων με τριτοβάθμιους ή άλλους φορείς όπως :  Ιερά Αρχιεπισκοπή, Γενικό Προξενείο ΝΥ, ΣΑΕ, ΕΕΣ, ΠΣΕΚΑ, Παμμακεδονική, Παλλακωνική, Πανηπειρωτική, Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική, κτλ). Βασικό έργο και μέλημα της επιτροπής η παρακολούθηση των δρατηριοτήτων άλλων φορέων και κοινή δράση προς όφελος των εθνικών θεμάτων ή άλλων θεμάτων  που απασχολούν τον Ελληνισμό της Αμερικής.
16.                       ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΩΓΗΣ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, το οποίο θα καταρτιστεί  εντός 3μηνου από ομάδα ειδικών(κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κτλ)  σε συνεργασία με τις πολιτείες  της περιοχής ευθύνης της Ομοσπονδίας (New York, New Jersey, Connecticut). Το πρόγραμμα στοχεύει στην απορρόφηση  σχετικών κονδυλίων από τις πολιτείες ευθύνης της Ομοσπονδίας με αντίστοιχη μελέτη αξιοποίησης κάθε δυνατότητας από κοινωνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την πολιτεία(της Ν.Υ. του N.J. και του Connecticut) . Το πρόγραμμα θα έρθει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση.
17.                       Ενίσχυση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων της πολιτείας με σχετική μελέτη που θα καταρτιστεί σε συνεργασία με ειδικούς ανά πολιτεία.
18.                       Καθιέρωση μόνιμης δημόσιας ανοιχτής  διαδικτυακής διαβούλευσης  πάνω στα προβλήματα(παιδείας, μεικτών γάμων, εθνικά ζητήματα, διατήρηση εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας,  πολιτογράφιση, κ.τ.λ.) της κοινότητας των περιοχών ευθύνης της Ομοσπονδίας με την συμμετοχή ειδικών από Ελλάδα και αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το σχετικό πρόγραμμα θα εκπονήσει και θα διεκπεραιώνει ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών και προσωπικοτήτων που θα εποπτεύεται αυστηρά από   αρμόδια 3μελή επιτροπή του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Η επιτροπή θα επιλεγεί με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό(κατάθεση βιογραφικών, προτάσεων, κτλ). Η  επιλογή, εκλογή και στελέχωση της θα γίνει  σε διάστημα εντός 3μήνου από την ανάληψη της εξουσίας του νέου Δ.Σ.  Το  σχετικό πρόγραμμα που θα καταρτιστεί και  θα παραδοθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. και στην Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου όπου θα εκλεγεί και θα επικυρωθεί η επιλογή των προσώπων που θα μετέχουν σε αυτήν.
19.                       Ίδρυση,  καθιέρωση  και εκλογή από την Γενική Συνέλευση  του Οκτωβρίου  3μελών συντονιστικών επιτροπών περιφερειών ανά πολιτεία, ώστε η Ομοσπονδία να έχει πλήρη γνώση των δραστηριοτήτων των μελών συλλόγων  σε όλες τις περιοχές ευθύνης της ώστε να υπάρχει πλήρης συντονισμός έργου και δράσης. Οι 3μελείς περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές θα παρακαλουθούν τα προγράμματα της Πολιτείας και των περιφερειών. Εγγράφως θα ενημερώνουν για τα προγραμμάτα που ενδιαφέρουν την Ομοσπονδία και είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία ή απορόφηση σχετικών κονδυλίων για κοινωνικά ή άλλα προγράμματα.   15α Οι επιτροπές αυτές θα αναλάβουν επίσης  ειδική εκστρατεία εγγραφής νέων μελών στην Ομοσπονδία.
20.                       Καθιέρωση ειδικού προγράμματος πρόσκλησης και   ενημέρωσης Αμερικανών πολιτικών  σε μηνιαία βάση σε ειδική ανοιχτή εκδήλωση για τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδα με αντίστοιχη πολιτιστική προβολή της χώρας μας. Το σχετικό πρόγραμμα θα καταρτίσει, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί  η επιτροπή εθνικών  θεμάτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους προς τούτο φορείς που υπάρχουν. Το πρόγραμμα θα καταρτίζεται από κοινού με την επιτροπή εθνικών θεμάτων και πολιτιστικών οι οποίες αντίστοιχα θα επιμέριζονται τις ευθύνες και της αρμοδιότητες για την οργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα οργανώνεται από κοινού με Ελληνοαμερικανικούς φορείς και την συνεργασία των συναρμόδιων Ελληνικών Υπουργείων και ανεξάρτητους φορείς.
21.                       Το νέο Δ.Σ. αναγνώριζοντας την προηγούμενη θετική προσπάθεια  θα προτείνει στο σώμα της Γ.Σ.  του Οκτωβρίου  την καθιέρωση ως μόνιμου ετήσιου θεσμού του μονοθεματικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το οποίο ανά έτος θα οργανώνεται σε κάθε μια από τις πολιτείες ευθύνης της Ομοσπονδίας. Κάθε τρια χρόνια στη ΝΥ, κάθε τρία χρόνια στο NJ κ.ο.κ Το Δ.Σ. θα αποφασίζει ύστερα από σχετικό διάλογο και ανοιχτές γραπτές εισηγήσεις των μελών του και των αντιπροσώπων των συλλόγων στη Γ.Σ. το θέμα του συνεδρίου. Η Γενική Συνέλευση θα εκλέξει την επιτροπή συνεδρίου από την 1η Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου του 2008.  Επί πλέον το νέο Δ.Σ. θα υιοθετήσει και θα επαυξήσει  κάθε θετική προσπάθεια από το έργο προηγούμενων Δ.Σ.
22.                       Όλες οι επιτροπές που προβλέπονται στο καταστατικό θα πλαισιωθούν εκτός από μέλη της Γ.Σ. και από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, και κατά περίπτωση ειδικούς όλων των ειδικοτήτων(πχ επιτροπή οικονομικού ελέγχου από λογιστές κ οικονομολόγους, εθνικών θεμάτων με ειδικούς αναλυτές, πολιτικούς της περιοχής  μας  κτλ, η πολιτιστική επιτροπή από καλλιτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς κτλ,  η επιτροπή παιδείας από εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, σπουδαστές, φοιτητές, νέους  ερευνητές κοκ). 21α Σε διάστημα ενός μηνός από της εκλογής τους από την γενική συνέλευση θα παραδώσουν α) εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους με αυστηρό επανακαθορισμό, ορισμό και προσδιορισμό αρμοδιοτήτων τους  β) 6μηνο  πρόγραμμα εργασιών, δράσης, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων προς το Διοικητικό Συμβούλιο.  Ανά 6 μήνες θα κατατίθεται προς έγκριση και επικύρωση από την Γ.Σ. νέο ή συμπληρωμένο και επαυξημένο πρόγραμμα δράσης και έργου.
23.                       Ίδρυση, καθιέρωση και εκλογή από την 1η Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου   7μελους   ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ,  η οποία θα εποπτεύει και θα παρακολουθεί το έργο τους,  σύμφωνα με  την αυστηρή τήρηση του καταστατικού ως προς τις υπάρχουσες επιτροπές αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν από το νέο Δ.Σ. Η επιτροπή θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και σε αυτήν θα μετέχουν προσωπικότητες  υψηλού και διακεκριμένου κύρους από το δημόσιο βίο της Κοινότητας με την συμμετοχή εκλεγμένων προς τούτο 3μελών της Γ.Σ.  Οι νέες επιτροπές  θα λειτουργούν και αυτές  με βάση τους κανονισμούς του υπάρχοντος καταστατικού μέχρι την ένταξη τους στο νέο καταστατικό. Η «επιτροπή θεσμών και διαφάνειας» θα εκδόσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας όπου θα επικυρωθεί από την Γ.Σ. Η «επιτροπή θεσμών και διαφάνειας» θα  ενημερώνει  εγγράφως  για το έργο και τα πορίσματά της   απευθείας το Δ.Σ. και την Γενική Συνέλευση. 22α : Επίσης η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ θα διερευνήσει τις δυνατότητες ίδρυσης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης(NGO) στην Ελλάδα, ώστε η Ομοσπονδία να αποκτήσει αυτοτέλεια και αυτονομία δράσης και κινήσεων στη χώρα καταγωγής των μελών της για μελλοντική ανάπτυξη και δράση σε πολιτιστικό ή άλλο επίπεδο. Η ίδια επιτροπή μόνιμο μέλημα και έργο της θα έχει την θεσμική αναβάθμιση της Ομοσπονδίας, με σχετικές εισηγήσεις και προτάσεις για την βελτίωση των ήδη υπάροντων επιτροπών δυνάμενη να προτείνει ακόμα και την καθιέρωση νέων θεσμών σύγχρονων προς όφελος και εκσυχρονισμό του οργανισμού.
24.                       Η επιτροπή δημοσίων σχέσεων και Τύπου, μέχρι καταθέσεως του νέου καταστατικού που θα ορίζει ρητώς, αυστηρά και κατηγορηματικά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της, θα διευρυνθεί και θα  πλαισιωθεί κυρίως  από ειδικούς σε θέματα Τύπου (δημοσιογράφους) και δημοσίων σχέσων με αξιοκρατικά κριτήρια και κατάθεση βιογραφικών   προς το Δ.Σ και την Γενική Συνέλευση. Μέχρι νεοτέρας που θα ορισθούν επακριβώς τα καθήκοντά της από το νέο καταστατικό.  Εν συνεχεία θα αναλάβει το έργο της όπου μεταξύ των άλλων  προβλέπει το υπάρχον καταστατικό α) θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλα τα τοπικής εμβέλειας προγραμμάτα, ώστε η Ομοσπονδία σε όλους τους σταθμούς να έχει το δικό της ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό χρόνο, β) θα ορίσει  ειδική υποεπιτροπή περισυλλογής των δημοσιευμάτων Τύπου που αφορούν την ιστορία και την δράση της Ομοσπονδίας από ιδρύσεως της και ανάρτηση τους σε ειδική έκθεση που θα διοργανωθεί για τα 70 χρόνια της Ομοσπονδίας. γ) Θα παρακολουθεί και θα ανανεώνει την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ενώ κάθε επιτροπή θα έχει δική της ενότητα στην ιστοσελίδα  δ) Θα προτείνει και σταδιακά θα εφαρμόζει  νέες μορφές χρήσης όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο(Blog, chat, forum κτλ), ε) θα αξιοποιήσει κάθε δυνάμενο  να προσφέρει χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
25.                       Η επιτροπή δημοσίων σχέσων σε συνεργασία με ειδικούς θα διερευνήσει την δυνατότητα έκδοσης εφημερίδας της Ομοσπονδίας ή ειδικού ένθετου στις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις της ομογένειας. Παράλληλα θα εκδίδει απαρέγκλειτα ανά 15ημερο  το ειδικό Newsletter  που προβλέπει το καταστατικό και στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι δρατηριότητες όχι μόνο της Ομοσπονδίας αλλά και των συλλόγων μελών της.  Τα μέλη της ομοσπονδίας θα δεσμευθούν ότι θα ενημερώνουν με κάθε μέσο (Fax, e-mail κλπ) για τις δραστηριότητες τους, ώστε η έκδοση να είναι ενημερωμένη πάντα.
26.                       Η Ομοσπονδία θα ιδρύσει αυτόνομο  γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσων, ανεξάρτητο από την επιτροπή δημοσίων σχέσεων  το οποίο θα λειτουργεί  υπό την αυστηρή επίβλεψη και καθοδήγηση του εκτελεστικού (executive board) Δ.Σ. Θα πλαισιώνεται από δημοσιογράφους, intern σπουδαστές και φοιτητές δημοσιογραφίας από αντίστοιχα προγράμματα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των περιοχών ευθύνης της Ομοσπονδίας.  Τα στελέχη του θα επιλεγούν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια (κατάθεση βιογραφικού, κλπ) και θα συνεργάζονται σε αυστηρά εθελοντική βάση. Έργο του Γραφείου Τύπου θα είναι αποκλειστικά και μόνον η προβολή των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας και της δράσης του Δ.Σ. θα επιφορτιστεί δε υποχρεωτικά  με το τέλος κάθε συνεδρίασης του Δ.Σ. και της Γ.Σ. να εκδίδει δελτίο τύπου και στις δυο γλώσσες και θα το διανέμει αντίστοιχα όπου απαιτείται κατά περίπτωση.  Το γραφείο Τύπου θα αναλαμβάνει να ειδοποιεί και τον αγγλόφωνο  (τοπικό) Τύπο ώστε η  Ομοσπονδία να κάνει σχετικό άνοιγμα προς την Κοινωνία.
27.                       Θα πρέπει να εισαχθεί ο θεσμός του κατόπιν σχετικής εισηγήσεως στην Γ.Σ. η  θεσμοθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή(τριας) με έμισθη σχέση(υπαλήλου) και σύμβαση έργου. Η επικύρωση της πρόσληψης του θα γίνεται μόνο από την Γενική Συνέλευση και ύστερα από σχετικό διαγωνισμό με κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών. Στόχος της δημιουργίας της θέσης αυτής είναι  κάλυψη πάγιων αναγκών της Ομοσπονδίας και η αναβάθμιση του θεσμού αφού στο εξής θα πρέπει να λειτουργεί  με  καθαρά επαγγελματικά δεδομένα και όχι τον εθελοντισμό και την καλή θέληση.  Το Δ.Σ. θα μπορεί να δρά επαγγελματικά με  σχετική εντολή του προς τον εντολοδόχο  του(εκτελεστικό διευθυντή). Ο Ε.Δ  θα προγραμματίζει και θα καταρτίζει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Δ.Σ. Η Θέση θα καλύπτεται ύστερα από  ανοιχτό διαγωνισμό και εξετάσεις με αξιοκρατικά κριτήρια . Με  τριετή ή τετραετή θητεία ώστε να διαφαλίζεται η ανεξαρτησία του έργου  του. Θα αποτελεί τον συνδετικό  κρίκο κάθε διοίκησης. Οι αρμοδιότητες τους θα καθορίζονται από ειδικό άρθρο που θα συμπερλιφθεί στο νέο καταστατικό.
28.                       Η Ομοσπονδία οφείλει  να ιδρύσει ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, η οποία μέχρι εντάξεως της στο νέο καταστατικό θα αποτελεί τον μόνιμο σύνδεσμο με τους πολιτικούς της Αμερικής ( Λ. Οίκο, Γερουσία, Κογκρέσο κτλ) και τους θεσμούς  της Ελλάδας  που άπτονται των σχέσων με τον Οργανισμό πχ. Βουλή των Ελλήνων, Υπουργείο Εξωτερικών κτλ.  Η επιτροπή θα εκλεγεί από την 1η Γενική συνέλευση του Οκτωβρίου. Θα πλαισιώνεται κυρίως  από  μη μέλη, προσωπικότητες υψηλού  και ανεγνωρισμένου κύρους του δημοσίου βίου της Κοινότητας, πρώην μέλη του Δ.Σ. και αντίστοιχα ισάριθμα μέλη του εν ενεργεία Δ.Σ. και της Γενικής Συνελεύσεως. Πχ. 3 προσωπικότητες, 3 μέλη του ΔΣ, 3 μέλη της Γ.Σ. σε αυτή την επιτροπή υποχρεωτικά και ex officio μετέχει ο  πρόεδρος  της Ομοσπονδίας με ισχύ ψήφου διπλή σε περιπτώσεις ισοψηφίας. Βασικό έργο και μέριμνα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα είναι η παρακολούθηση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων (στις ΗΠΑ)  και η ενημέρωση του Δ.Σ. της Γ.Σ. και των αντίστοιχων επιτροπών για ανάληψη δράσης, έκδοσης ψηφισμάτων, κινητοποιήσεων κτλ. Αντιστοίχως η παρακολούθηση των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος και αρμοδίως ο συντονισμός κοινής ή κατά περίπτωση ενημέρωση και  προγραμματισμός  αποκλειστικής  δράσης της Ομοσπονδίας δια των αντίστοιχων επιτροπών  και των συλλόγων  μελών της.
29.                       Καθιέρωση  ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ (της περιοχής ευθύνης της Ομοσπονδίας) σε κατασκηνώσεις όλης της Ελλάδος.  Τούτο προϋποθέτει συνεργασία και γέφυρα επικοινωνίας με την Ελλάδα σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλό  θα ήταν να επεξεργαστεί και να καταρτίζει-κάθε φορά- ειδική προς τούτο ανεξάρτητη  7μελης επιτροπή με την συμμετοχή ενός μέλους του Δ.Σ και αντίστοιχα ενός μέλους  της Γ.Σ. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και αναλόγως θα γίνει και η σχετική εισήγηση προς την Γ.Σ.  Τα μέλη της 7μελούς επιτροπής θα πρέπει να είναι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας.
30.                       Καθιέρωση ετήσιου 4ημερου πολιτιστικού Festival νεολαίας σε χρόνο και τόπο που θα ορίσει η Γ.Σ. Από τα έσοδα(κέρδη) του θα καλύπτει α)  το 25% θα συνδράμει το ταμείο υποτροφειών  για νέους φοιτητές και σπουδαστές  β) το 25%  θα συνδράμει τα κοινωνικά προγράμματα αρωγής και υποστήριξης ομογενών και  το υπόλοιπο 50% θα καλύπτει πάγιες ανάγκες της Ομοσπονδίας.  Το festival θα οργανώνει, συντονίζει και εποπτεύει μεταξύ των άλλων δράσεων της η επιτροπή νεολαίας.
31.                       Εκπόνηση και διοργάνωση ειδικού προγράμματος  τιμητικών  εκδήλωσεων για τα 80 χρόνια της Ομοσπονδίας-που πλησιάζουν- από  ειδική  αρμόδια επιτροπή και θα συναποτελείται   από μέλη παλαιοτέρων επιτροπών (πολιτιστικών, παιδείας, νεολαίας,  και εθνικών θεμάτων).
32.                       Ίδρυση μόνιμης ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών (ιστορικών, δημοσιογράφων, ερευνητών κτλ) για την συγγραφή της ιστορίας της Ομοσπονδίας με συγκεριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του  έργου.
 
 
33.                       Επί πλέον καλό θα είναι, επειδή το μείζον της ιστορίας του έθνους μας από καταβολής και ιδρύσεως του μέχρι σήμερα  είναι διαρκής και διαχρονικός   πολιτισμός του μαζί με όλες οι μορφές τέχνης (μαζί με τις νεότερες)  από τις  δραστηριότητες της Ομοσπονδίας θα πρέπει να  μη λείπουν  ποτέ(!) και να προτάσσονται σε κάθε ευκαιρία πολιτιστικές  δράσεις όπως:
 
–         Διαγωνισμός καλύτερου ντοκιμαντέρ με θέμα «Ο ελληνισμός της Αμερικής, μέσα από το χτες και με το βλέμμα στο μέλλον» και θεματικό επίκεντρο την Ομοσπονδία. Η προτεινόμενη διάρκεια για το ντοκιμαντέρ καλό θα είναι να προσεγγίζει  τα 45 μέχρι 60 λεπτά, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για κάθε δημιουργό.
–         Διαγωνισμός μαθητικής έκθεσης με θέμα με διαφορετικό θέμα κατ’ έτος για όλες τις βαθμίδες των σχολείων.
–         Διαγωνισμός ζωγραφικής μαθητών όλων των βαθμίδων με θέμα «το δένδρο της οικογένειας μου από γενιά σε γενιά»
–         Διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης που θα πλαισιώνει τις ειδικές  εορταστικές εκδηλώσεις  κατ έτος
–         Διαγωνισμός δημοσιογραφικού ρεπορτάζ με θέμα την Ομογένεια και τα προβλήματά της με επίκεντρο την Ομοσπονδία Ελλ. Σωματείων.
–         Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα  «Ελληνισμός της Αμερικής: ιστορία –παρόν  & μέλλον»  και κατ έτος παρόμοια έκθεση που θα τονώνει το εθνικό και πατριωτικό συναίσθημα
–         Διαγωνισμός ζωγραφικής ομογενών καλλιτεχνών με θέμα π.χ.  «εικόνες από τη ζωή του Έλληνα μετανάστη στην Αμερική»
–         Διαγωνισμός ομογενειακού μυθιστορήματος με κεντρικό θέμα και πρωταγωνιστή  τον έλληνα ομογενή μέσα από ιστορικές καταγραφές
Για τον κάθε διαγωνισμό  καλό θα είναι να συστήνονται  ειδικές επιτροπές αξιολόγησης, με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου(της πολιτιστικής επιτροπής που θα τις εποπτεύει) , στελεχωμένες  με έγκριτους ανά τομέα και διαγωνισμό εκπροσώπους.  Οι  αντίστοιχες επιτροπές που θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν  όλους τους διαγωνιζόμενους στους επί μέρους διαγωνισμούς   θα πρέπει   να συγκροτούνται με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια
Σκοπός των παραπάνω διαγωνισμών, πέρα από το προφανές που είναι ο εορταστικός χαρακτήρας και η συμμετοχή σύσσωμης της ομογένειας στον εορταστικό κύκλο κατ έτους , στοχεύουν επίσης  στην αναζωογόνηση της ομοσπονδίας ως πυρήνα  δημιουργικής δράσης ώστε παράλληλα να αποτελέσει και το συνδετικό κρίκο προσώπων και φορέων που θα εμπλακούν στην όλη διοργάνωση.
 
Ο εορταστικός και πανηγυρικός  κύκλος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να ξεκινά τον Οκτώβριο   και  να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Να  περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών, και πολιτισμικών  εκδηλώσεων, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μόνιμα:
–         Στο τέλος κάθε χρονιάς το ΔΣ ανακηρύσσει  την επόμενη χρονιά  σε χρονιά αφιερωμένη σε ένα θέμα(εθνικό η πολιτιστικό) ή σε κάποιο πρόσωπο της Πατρίδας ή την ομογένειας και  έτσι κατ έτος να διοργανώνονται:
–         Θεατρικές Παραστάσεις στο πλαίσιο του εορτασμού.
–          Θεματικές εκθέσεις  Ομογενειακού Βιβλίου και  βιβλίου
–         Μία τουλάχιστον ομαδική  Συναυλία  Ομογενών καλλιτεχνών
–         Ξεχωριστά συναυλίες νέων ομογενών
–         Έκθεση ζωγραφικής με έργα  Ομογενών καλλιτεχνών
–         Έκθεση ελεύθερου καλλιτεχνικού πνεύματος (γλυπτική, χαλκού, κτλ)
–         Βραδιές Ποίησης
–         Διαλέξεις με προσκεκλημένους καθηγητές από την Ελλάδα για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό.
–         Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ιστορικές μνήμες και καταγραφές από τη ζωή, τη δράση και το έργο της ομοσπονδίας» με επίκεντρο το θέμα κάθε χρονιάς.
–         Επίσης ειδικές και έκτακτες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές  εκπομπές
–         Εδικά αφιερώματα στα τοπικά ομογενειακά και ελληνικά ΜΜΕ που θα ασχολούνται με τα πρόσωπα και της ιστορία της ομοσπονδίας από ιδρύσεως της μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα.
–         Παροτρύνουμε επίσης τον τοπικό ομογενειακό Τύπο να κάνει σχετικά αφιερώματα με αναφορές στην ιστορία και το έργο  της ομοσπονδίας
–         Καλό θα ήταν  να τιμηθούν όλοι οι εν ζωή διατελέσαντες μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας σε μια ειδική έκτακτη γενική συνέλευση που μπορεί να συγκληθεί για το σκοπό αυτό.
–         Έκθεση Τύπου με δημοσιεύματα που αφορούν την ομοσπονδία
–         Διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με πρωτοβουλία συλλόγων υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας
–         Γιορτή  Νεολαίας.
 

Επίσης  σε αυτόν τον  κύκλο  δραστηριοτήτων που θα  ανοίγει με ευθύνη της Ομοσπονδίας θα  πρέπει πάντα να οργανώνονται  και ειδικές εορταστικές  εκδηλώσεις:        

Για την ιστορική πορεία του θεσμού με ένα χρονικό αφιέρωμα        

Ειδική τιμητική εκδήλωση για τους αρχαιότερους συλλόγους         

Ειδική τιμητική εκδήλωση για στελέχη της Ομοσπονδίας που έγραψαν ιστορία με το έργο τους, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορικής πορείας της Ομοσπονδίας.         

Ειδική εκδήλωση προς τιμή του έργου του Νικόλα Βαγιωνή και άλλων ιστορικών προσώπων της Ομοσπονδίας από ιδρύσεως της μέχρι σήμερα Ντοκιμαντέρ. Καλό θα ήταν  να παραχθεί ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και έντυπο υλικό που θα προβάλει την ιστορία και το έργο του θεσμού. Για τις ανάγκες αυτής της παραγωγής, καλούνται όλοι οι ομογενείς και οι σύλλογοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια με την παροχή αρχειακού υλικού που έχουν στην κατοχή τους. Το υλικό (φωτογραφίες, έγγραφα, τηλεοπτικό υλικό, κλπ) που θα περισυλλέγει, θα αξιοποιηθεί και μέρος αυτού θα χρησιμοποιηθεί στο ντοκιμαντέρ που ήδη ετοιμάζεται με ευθύνη της Ομοσπονδίας.

 Ιστορικό Αρχείο της ομοσπονδίας

 Χρειάζεται να δημιουργηθεί μόνιμη επιτροπή συλλογής, καταγραφής και κωδικοποίησης του ιστορικού αρχείου της Ομοσπονδίας με στόχο τη δημιουργία μουσείου. Μέρος του αρχειακού υλικού που θα περισυλλεγεί, καλό  θα ήταν για ευνόητους λόγους να  παραχωρηθεί στο Μουσείο της Ελληνικής Βουλής, ώστε ο Ελληνισμός να έχει την δική του φωνή στον κορυφαίο θεσμό. Η δημιουργία της παρούσας επιτροπής θα επικυρωθεί και καταστατικά, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της και στο μέλλον.

 Γιορτή Νεολαίας – Festival  

 Ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων θα κλείσει με την διοργάνωση του φεστιβάλ ή γιορτή  νεολαίας. Πρόθεση μας είναι να είναι διάρκειας μιας εβδομάδας  κάθε  Σεπτέμβριο, σε χώρο παράπλευρο της Ομοσπονδίας (29th street, 23rd avenue), ή όπου αλλού κριθεί σκόπιμο από την κεντρική επιτροπή διοργάνωσης που θα λειτουργεί υπό την υψηλή εποπτεία της ομοσπονδίας.  Με τη διοργάνωση  αυτού του εβδομαδιαίου φεστιβάλ νεολαίας στόχος είναι  να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων,  και των παιδιών μας,  για την Ομοσπονδία και τα ομογενειακά δρώμενα, να δραστηριοποιήσουμε την νεολαία, να συμβάλουμε στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ελληνοαμερικανών της νέας γενιάς, συνδράμοντας στην διατήρηση των πολιτισμικών και πολιτισμικών εθίμων μας μεταξύ της νεολαίας. Βασικός και κυρίαρχος στόχος είναι να αποτελέσει την αφορμή για να συγκεντρώνει τη νεολαία κοντά στην ομοσπονδία με απώτερο μακροπρόθεσμο στόχο να κεντρίζει το ενδιαφέρον της νεολαίας για τα ομογενειακά ζητήματα και την πορεία του Ελληνισμού στην Αμερική. Η νέα γενιά είναι αυτή που καλείται να παραλάβει τη σκυτάλη και με αυτή τη πρωτοβουλία μας αυτό επιδιώκουμε.

 Πρόταση μας είναι :Το φεστιβάλ ή γιορτή  νεολαίας να αποτελέσει μέριμνα και ευθύνη ειδικής 21μελούς οργανωτικής επιτροπής, της οποίας η θητεία θα διαρκεί έναν χρόνο. Το 21μελές συμβούλιο θα απαρτίζεται από μέλη ηλικίας από 16 έως και 30 ετών και κατά περίπτωση 35 ετών, και θα προέλθει από εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν κατά το πρότυπο του υπάρχοντος καταστατικού (?) τον δεύτερο δεκαήμερο του προσεχούς Σεπτέμβρη.Πριν τις εκλογές της ειδικής οργανωτικής επιτροπής, κάθε σύλλογος-μέλος της Ομοσπονδίας θα αποστείλει έναν αντιπρόσωπο{εκλεγμένο ή διορισμένο αυτό αφορά το σύλλογο} στην Ομοσπονδία, υποψήφιο για το 21μελές συμβούλιο παράλληλα με την υποβολή του βιογραφικού του. Το Διοικητικό Συμβούλιο απευθύνεται προς τους συλλόγους μέλη και ζητά την ουσιαστική στήριξη τους στη προσπάθεια αυτή. Να στείλουν τα παιδιά τους. Να ενεργοποιήσουν τα νεότερα μέλη τους. Να ξεκινήσουμε όλοι μαζί εκστρατεία προσέλκυσης νέων ανθρώπων στους κόλπους της οργανωμένης ομογένειας.

 Η γιορτή νεολαίας θα αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία προσέλκυσης νέων ανθρώπων στους συλλόγους και ειδικά στην ομοσπονδία. Το Δ.Σ. έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να ειδοποιήσει όλους τους αντιπροσώπους των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας σε ημερομηνία που θα ορίσει για την διεξαγωγή των εκλογών, από τις οποίες θα προέλθει η 21μελής οργανωτική επιτροπή/συμβούλιο για την διοργάνωση της Γιορτής Νεολαίας (φεστιβάλ). Το 21μελές συμβούλιο προσωρινά θα λειτουργήσει με εσωτερική εγκύκλιο, την οποία θα εκδώσει η γενική Γραμματεία της Ομοσπονδίας που θα έχει και την υψηλή εποπτεία της νεολαίας και της διοργάνωσης του φεστιβάλ. Την κεντρική ευθύνη και τον επιμέρους σχεδιασμό με νέες προτάσεις και απόψεις έχει πάντα το 21μελές συμβούλιο της νεολαίας, το οποίο εκλέγεται με βασική προτεραιότητα την οργάνωση του Φεστιβάλ. Το προερχόμενο από τις εκλογές 21μελές συμβούλιο νεολαίας θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο ή μέλος του  νεοεκλεγεντος συμβουλίου στο συνέδριο των Αθηνών, όπου και θα συμμετάσχει με χαιρετισμό ή  και εισήγηση. Κατά την διάρκεια του εβδομαδιαίου φεστιβάλ μπορεί να οργανωθεί ως εξής: –         Κάθε σύλλογος έχει την δυνατότητα να έχει περίπτερα για προβολή των εθίμων, ηθών, εδεσμάτων της ιδιαίτερης πατρίδας του συγκεκριμένου εθνικοτοπικού συλλόγου, γεγονός που αποτελεί και κίνητρο για έσοδα για κάθε σύλλογο.     

Προβολή ταινιών ομογενών καλλιτεχνών.-         Έκθεση Φωτογραφίας ομογενών καλλιτεχνών-         Έκθεση Βιβλίου Ομογενών συγγραφέων-         Συναυλίες Ομογενών-         Parties-         Συναυλίες παραδοσιακής Μουσικής-         Εκδηλώσεις  χορευτικών συγκροτημάτων-         Γαστρονομικές εκδηλώσεις με τοπικά εδέσματα-         Περίπτερα επιχειρήσεων που θέλουν προβολή.-         Περίπτερα κρατικών φορέων-         Περίπτερα Ομογενειακών Media.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ  -ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ

Όλες αυτές οι σκέψεις και οι προτάσεις, κατοχυρωμένες ως σύνολο κειμένου ενός βιβλίου  με copyright σταδιακά  από το 2002,  το 2007 και το 2008 και αντίστοιχα το 2011. Και το λέω αυτό γιατί θα βγουν πάλι τα γνωστά σαϊνια να λένε πάλι τις μπουρδολογίες. Ποτέ δεν μου άρεσε η αντιγραφή και το clopy paste. Το δείχνει άλλωστε η πορεία και η 25ετης επαγγελματική συνέπεια μου.  Δίνω αυτό το κείμενο στην δημοσιότητα επί πλέον γιατί βαρέθηκα να τα γράφω γι άλλους και άλλοι να καρπώνονται την δουλειά, τον κόπο, το μυαλό και την ψυχή μου. Τα καταθέτω. Ας υπάρχουν και που ξέρεις ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος απομακρυσμένος από συναισθηματισμούς και άλλα κακά παράγωγα της εμπράγματης και ζώσας ιστορίας να τις αξιολογήσει. Αυτό το  κείμενο είναι το πρώτο μέρος αυτής της εργασίας. Κάθε ενότητα αποτελεί σχεδόν τον τίτλο ενός κεφαλαίου ξεχωριστού στην έρευνα που έχω εκπονήσει με θέμα τον συγκεκριμένο θεσμό. Ο κ. Δημητρίου γνωρίζει άλλωστε, όταν για τις ανάγκες του συνεδρίου είχε έρθει αρκετές φορές  στην κατοικία μου, αρκετές από τις μελέτες μου για τον συγκεκριμένο  θεσμό για τον οποίο διατηρώ αρχεία που θα έπρεπε να έχει ήδη η ομοσπονδία. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί αντί να συνεργαστούν –δυστυχώς ίδιον συστατικό της φυλής μας-κοιτάξανε να εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος. Καταφύγανε σε διωγμούς που τους καθιστούν γελοίους έναντι της ιστορίας του θεσμού και του Ελληνισμού. Όπως και να έχει τους ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για το δώρο που μου έκαναν να με κατατάξουν στο πάνθεον εκείνων που οι σύγχρονοι τους εδίωξαν και πολέμησαν και η ιστορία τους δικαίωσε.

 

Το γεγονός του αποκλεισμού, που άλλωστε περίμενα και είχα προαναγγείλει, γιατί γνώριζα τους μηχανισμούς και πώς κινείται ο Γαλάτουλας και οι συν και περί αυτόν, εμένα με τιμά και η ιστορία θα με δικαιώσει.  Δεν τιμά κανέναν από τους έντεκα που είτε παρασύρθηκαν,  είτε με σκοπιμότητα λόγω της αυστηρής κριτικής  που ασκώ και ασκούμε –και έτσι θα συνεχίσουμε – και μιλώ για τους Πέτρο Γαλάτουλα και Ηλία Τσεκερίδη που αποδείχθηκε λίγος μπροστά στις περιστάσεις, έλαβαν μια τέτοια για τους ίδιους και τον θεσμό υποτιμητική “απόφαση” όπως αυτή της 14ης Απριλίου(11). Αν είχαν οποιαδήποτε διαφωνία, ή με έχουν πιάσει να ψεύδομαι ή να παραποιώ γεγονότα μπορούν, όπως άλλωστε τους είχα υποδείξει και το 2007 με την περίπτωση Λυκομήτρου και ορθώς έπραξαν, να απαντήσουν με δελτίο τύπου  εκθέτοντας τις δικές τους θέσεις και απόψεις με γεγονότα που θα διέψευδαν τα γραφόμενα. Αντί αυτού, της πλέον ορθής και με διαφάνειας τακτικής, επέλεξαν να καταφύγουν σε μια πράξη μισαλλοδοξίας και τυχοδιωκτισμού που δεν τιμά κανένα από τα υπάρχοντα μέλη του Δ.Σ.  Δεν τιμά ούτε τον οργανισμό που φαινομενικά υπηρετούν. Η Ομοσπονδία θα όφειλε να είναι σπίτι όλων των Ελλήνων και έτσι την θέλει ο Ελληνισμός. Σήμερα ειδικά δεν είναι σπίτι όλων. Είναι το κέντρο και το καφενείο μιας κλίκας και στην καλύτερη περίπτωση μιας παρεούλας εμπαθών που κατευθύνουν αμαθείς αθώους εθελοντές οικογενειάρχες και αδαείς περί τα ύποπτα και σκοτεινά παιχνίδια των ιντριγκαδόρων που πραγματικά κατευθύνουν και διευθύνουν το θεσμό. Ένα κλειστό club βρόμικων και σκοτεινών συμφερόντων. Ένα φυτώριο σκανδάλων όπως αυτό του Δημήτρη Καστανά. Το σκάνδαλο των σκανδάλων!  

Το παρόν ΔΣ-και όχι όλοι τέσσερις πέντε είναι όλοι και όλοι που κάνουν την ζημιά – έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο μίσους και εμπάθειας εναντίον των αντιπάλων. Πειθαρχικό λέει γιατί εξέφρασε την γνώμη του ελεύθερα και μάλιστα γραπτώς! Ε! άντε να χαθείτε εντελώς από τις σελίδες της ιστορίας του έθνους των ελλήνων! Εσείς δεν είστε έλληνες, μωρέ! Κιοτίδες και ξιπασμένοι που ντροπιάζετε τον Ελληνισμό. Είπαμε όχι όλοι. Αυτοί οι γνωστοί ανήθικοι που ξεπουλάνε ήθος και εντιμότητα, φιλίες και σχέσεις διαπροσωπικές για μια σάπια καρέκλα. Τους ξέρετε, δεν τους αναφέρω πάλι. Κοιτάξτε δίπλα σας και θα τους δείτε γύρω σας σε κάθε πανομογενειακή και σε κάθε οργανωμένη έκφραση της Ελληνικής κοινότητας.

Έχω πει και θα επαναλάβω τιμώ και σέβομαι κάθε έναν ξεχωριστά και ειδικά, πλην εκείνων –των ελαχίστων –που έχουν εκτεθεί ενώπιον της ομογένειας και έχουν βρεθεί ανακόλουθοι σε πράξεις και έργα  ως προς το παρελθόν τους. Ποιοι είναι αυτοί, τους ξέρετε δεν χρειάζεται να τους κατονομάσω. Ένα όνομα αρκεί. Πέτρος Γαλάτουλας! 

 Ελάχιστοι πάντως και όλοι της αυτής συνομοταξίας και της ηθικής που πλέον καλύτερο εκφραστή από τον Πέτρο  Γαλάτουλα δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να βρει. Άλλωστε όλοι αυτοί τι άλλο είναι από το κακέκτυπο του σάπιου πολιτικού και διαφθαρμένου πολιτικού συστήματος της Ελλάδος. Εκεί καθρεπτίζονται. Εκεί ολοκληρώνουν την ύπαρξη τους με τις φωτογραφίες των πολιτικών εξ Ελλάδος –τους οποίους τιμώ και σέβομαι αναλόγως προς το ήθος και το παρελθόν του καθενός –αλλά λυπάμαι η ιστορία έχει ξεπεράσει και αυτούς εκεί κάτω, που σε λίγο θα είναι παρελθόν,   και τις θλιβερές βρόμικες μαριονέτες τους εδώ στην Νέα Υόρκη και όπου αλλού στην λεγόμενη “οργανωμένη” ομογένεια. Άθλιοι εκείνοι στην Ελλάδα. Τρισάθλιοι αυτοί εδώ! Να είστε καλά. Και εις το επανιδείν.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ  θα ήθελα να τονίσω και πάλι για ακόμα μια φορά, ότι τούτο εδώ το συγκεκριμένο βήμα(που επιγράφεται ως Editorial)  κατά περίπτωση και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις ασχολείται με την γενικότερη επικαιρότητα και ειδικά αυτή της Ελλάδος. Έχω πει και άλλοτε ότι υπάρχουν άλλα καλύτερα και πλέον εξιδεικευμένα με τα οποία συνεργαζόμαστε και τα προβάλλουμε μέσα από τις σελίδες μας για να ενημερώνεστε για τα δρώμενα στην ΕΛΛΑΔΑ Εδώ κατά κύριο και μείζονα λόγο ασχολούμαστε με τα της ενεργής δρώσας και ζώσας ομογένειας με τα καλά τα κακά τα θετικά και τα αρνητικά της. Για να μαθαίνετε εσείς εκεί έξω στην Ελλάδα και αλλού τι συμβαίνει στην λεγόμενη πολυπληθή ευάριθμη αλλά πλήρως ανοργάνωτη και πολυδιασπασμένη και διχαμσένη Ελληνική κοινότητα της Αμερικής η οποία πάσχει από έλλειψη ηγεσίας πνευματικής και πολιτικής.   Έτσι το έχω βάλει ως αρχή και το ακολουθώ όσα χρόνια είμαστε online. Κατά παρέκκλιση των γενικών αρχών και κανόνων, που έχω θέσει για αυτή την στήλη, ασχολείται και με την επί μέρους επικαιρότητα όπως συνέβη στα προηγούμενα Editorials. Η προηγούμενη σειρά άρθρων και αναλύσεων μου, παρόλο που μας έδωσε κατά πολύ περισσότερα hits, και άρα θα είχα κάθε λόγω να την συνεχίσω, υπάρχουν άλλωστε έτοιμα ακόμα δυο σχετικά κείμενα αυτής της σειράς,  εν τούτοις, οι περιστάσεις καμία φορά επιτάσσουν και ορισμένες φορές επιβάλλουν λόγω και του γεγονότος ότι η έδρα μας είναι η Νέα Υόρκη, να παρεκκλίνουμε της σειράς και του προγραμματισμού μας,  ακριβώς επειδή τα γεγονότα τρέχουν με αφετηρία την οργανωμένη και μη ομογένεια.

Ασφαλώς θα περιμένατε όλοι να αναφερθώ στον «πολύ» κύριο Δημήτρη Καστανά και στην κακοποίηση που υπέστην και από εκείνον-είπαμε είναι οργανωμένη ομάδα συμφερόντων την οποία θα ονομάσω και θα αποκαλύψω με στοιχεία όσων ούπω –το περασμένο Σάββατο 11 Ιουνίου(11). Μια απλή αναφορά  κάνω επιγραμματικά  γιατί άλλο είναι το θέμα μου σήμερα και σαφώς πιο ενδιαφέρον όπως θα διαπιστώσετε.   Κατ αρχήν σας ευχαριστώ όλους για τα τηλέφωνα σας. Να είστε καλά για τα καλά και θερμά  σας λόγια και την υποστήριξη μας αλλά δεν έχω να φοβηθώ σε τίποτα τον κύριο αυτόν, όπως και κανέναν άλλο. Άλλοι μπορεί να φοβούνται από μένα γιατί έχουν ζοφερό παρελθόν γεμάτο σκιές και κακοτοπιές… Και ίσως για αυτό να είμαι «επικίνδυνος» για όλους  αυτούς που έχουν κάτι να κρύψουν, αλλά όχι για κάποιον που είναι διάφανος και κρυστάλλινος χωρίς βρομιές και σκιές στο παρελθόν του και φυσικά δεν  είναι δημόσιο πρόσωπο…    Αν, και είναι ηλίου φαεινότερο πως αν είχα έστω και την παραμικρή σκιά στην επαγγελματική μου πορεία, έτσι και αλλιώς οι λάσπες και οι συκοφαντίες ενός καταδικασμένου και υπόδικου φυλακισμένου και επί επτά χρόνια με αυστηρούς περιοριστικούς όρους για μεγάλη απάτη, δεν με έχουν αγγίζει παρά τις συνεχείς, υπόγειες και φανερές  επιθέσεις και προσπάθεια  διεμβολισμού και αποκλεισμού  μου με συνεχή από το 2007, emails  που αποστέλλει  εις βάρος μου  προς κάθε κατεύθυνση, Σε κάθε ευκαιρία και με ότι αφορμή μπορεί να σκαρφιστεί. Απόδειξη ότι ουδείς τον λαμβάνει σοβαρά είναι  ότι δεν έχει επιτευχθεί(ακόμα) το παραμικρό πρόβλημα εις βάρος στις διαπροσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές  σχέσεις   μου σε κανένα επίπεδο, παρά τις οργανωμένες  απέλπιδες προσπάθειες του συστήματος.  Αν υπήρχε η παραμικρή σκιά  θα είχε γίνει φεϊγβολάν και αφίσα αναρτημένη σε κάθε σύλλογο και κάθε δημόσιο χώρο της Ομογένειας στην Νέα Υόρκη και σε όλο τον κόσμο.  Έψαξαν.  Πήρανε μέχρι και το ποινικό μου μητρώο από τα δικαστήρια του πειραία αλλά δεν συμφέρει να δημοσιευθεί γιατί για μένα αποτελεί παράσημα και εύσημο της δουλειάς και του επαγγελματισμού της 25χρονης πορείας μου. Έσκαψαν μέχρι τα παιδικά μου χρόνια. Και που δεν πήγανε αλλά αυτά που θέλανε δεν τα βρήκανε. Και έτσι κατασκεύασαν ότι μπορείς να φανταστείς.   Για αυτό και έχει επιστρατευθεί ο πλέον αναξιόπιστος, ψεύτης και βωμολόχος   εις βάρος μου  να εκτοξεύει λάσπη και ψεύδη παρά γεγονός ότι ουδείς τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Για την πλάκα τον είχαν, τον έχουν και έτσι θα συνεχίσει.  Ωστόσο  δεν είμαι όμως και  ήσυχος. Αγρυπνώ και περιμένω τα χειρότερα. Άλλωστε το τελευταίο χρόνο έχω προλάβει ουκ ολίγα. Μου την έχουν στήσει αρκετές φορές από το 2007. Αλλά πάντα κάπου σκοντάφτουν…    Και μιας και το αναφέρω σε προσεχές ρεπορτάζ θα αναλύσω, με στοιχεία αποδείξεις και  ντοκουμέντα  τον τρόπο αυτού του κυκλώματος. Διότι περί κυκλώματος σκοτεινού και υπόγειου πρόκειται! Τα άτομα είναι γνωστά και κατά καιρούς τους έχω αναφέρει και τους βάζω όλους μέσα στο κύκλο αυτό των βρόμικων  συμφερόντων που δρουν εις βάρος μου μόνιμα και  συκοφαντικά. Δρουν και ενεργούν  βάση σχεδίου.  Ο ιθύνων νους μου  είναι γνωστός ήδη από το 2004 και δεν χρειάζεται συστάσεις πια… Αν κοιτάξει κανείς τις επιθέσεις που έχω δεχθεί από την  ομάδα  Απόστολου Ζουπανιώτη-Γιώργου Λυκομήτρου-Σάκη Σερέτη-Θανάση Τσίτσα και των κατά καιρούς και κατά περίπτωση ανθρώπων που τους έχουμε βγάλει τα άπλυτα στη φόρα θα καταλάβει πολλά… Τώρα, κάθε φορά όλοι αυτοί υποβοηθούνται και από τις περιστάσεις και τα γεγονότα. Στην ομάδα αυτή λίαν προσφάτως προστέθηκε  ο Δημήτρης Καστανάς τον οποίο έχω προσωπικά βοηθήσει πότε και πως κάποια στιγμή θα το αποκαλύψω αν και στην πιάτσα λίγο πολύ είναι γνωστό; Ας είναι. Και να σκεφθεί κανείς ότι  κάποτε όλοι αυτοί –οι προαναφερόμενοι-ούτε καλημέρα δεν αντάλλασσαν  μεταξύ τους, αλλά είπαμε ο κοινός εχθρός ενώνει… Να δούμε για πόσο γιατί οι ισορροπίες αλλάζουν…

Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα αναφερθούμε  λεπτομερώς και με αποκαλύψεις για άγνωστες –ή και γνωστές στην ομογένεια-αλλά που  όμως δεν έχουν αναφερθεί  και δημοσιοποιηθεί ευρύτερα, λόγω φόβου και εκφοβισμού  και τρομοκρατίας εκ μέρους του κατά καιρούς σε ομογενείς- στα έργα τις ημέρες και τον δημόσιο βίο του κυρίου Καστανά. Ως τότε η ανακοίνωση μας αρκεί ως απάντηση στην  διαβολή τις ύβριες τις συκοφαντείες και την διαστρέβλωση της αλήθειας.