Συζήτηση για το ενδεχόμενο κρατικών περικοπών αλλά και αύξηση του ορίου του χρέους έχει σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, (παρουσία του αντιπροέδρου Μπαιντεν) ο οποίος θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων της γερουσίας μετά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών όσων αφορά το εθνικό χρέος των ΗΠΑ και την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο κ. Ομπάμα συναντά ξεχωριστά τον ηγέτη της μειοψηφίας, ρεπουμπλικάνο Μιτς Μακόνελ, και αργά σήμερα το απόγευμα τον ηγέτη της πλειοψηφίας, δημοκρατικό Χάρι Ρίντ.

Η βασική διαφωνία των δυο πλευρών εστιάζει στην φορολογία. Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Ομπάμα, υποστηρίζουν ότι η σημαντική μείωση του ελλείμματος πρέπει να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων ή ακόμα και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τις μεγάλες εταιρείες και των πλουσίων. Από την άλλη πλευρά οι ρεπουμπλικάνοι δεν θέλουν ούτε να ακούν για την αύξηση φόρων, υποστηρίζοντας τις τεράστιες περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο αμερικανός πρόεδρος πρέπει να βγάλει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας, ώστε να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση.

Μάλιστα, οι ρεπουμπλικάνοι για να πιέσουν περισσότερο τον Λευκό Οίκο, απειλούν ότι αν δεν υπάρξει μια συμφωνία θα οποία θα περιλαμβάνει δραστικές περικοπές, δεν θα ψηφίσουν την αύξηση του ορίου το χρέους από τα 14,3 τρις  στις 2 Αυγούστου, ώστε να μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, θα μπορούσε να σημάνει την πρώτη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, προκαλώντας ένα τεράστιο οικονομικό σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις προσωπικά, μετά την διακοπή τους από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίες και γίνονταν υπό την ηγεσία του Μπάιντεν, με το επιχείρημα ότι πλέον τα συγκεκριμένα ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση θα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν από τον Πρόεδρο.

Οι ΗΠΑ ριψοκινδυνεύουν την αποπληρωμή των 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του εθνικού χρέους τους εάν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το όριο του χρέους αυτού μέχρι τις 2 Αυγούστου. Οι Ρεπουμπλικανοί αποχώρησαν από τις συνομιλίες για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της απαίτησης του Λευκού Οίκου για αύξηση της φορολογίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητούν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών χωρίς παράλληλη αύξηση της φορολογίας.

Ο κ. Ριντ από την άλλη τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια θέτοντας σε κίνδυνο την αποπληρωμή του χρέους των ΗΠΑ.Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένες αυξήσεις φόρων σε εύπορους αμερικανούς και μεγάλες επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ.