Την ώρα που η Ευρώπη αγωνίζεται να οριστικοποιήσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα συμπληρώσει το πρώτο που δόθηκε πέρυσι, η κρίση χρέους φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση σε μία ακόμη χώρα της Ευρωζώνης που έχει λάβει και αυτή οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για την Ιρλανδία, η οποία ενδεχομένως να αναγκαστεί να ζητήσει δεύτερο πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με το Reuters.

To Δουβλίνο, το οποίο υπέγραψε πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ πέρυσι το Νοέμβριο, ευελπιστεί να παρουσιάσει επαρκή οικονομική ανάπτυξη τα προσεχή δύο έτη, ούτως ώστε να καταφέρει να απεξαρτηθεί από την Ελλάδα στα μάτια των επενδυτών.

Αυτό θα επέτρεπε στην Ιρλανδία να επιστρέψει πλήρως στις αγορές χρέους το 2013 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, αφού πρώτα δοκιμάσει τις αντοχές της στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 με βραχυπρόθεσμες εκδόσεις. Οι προοπτικές, ωστόσο, δεν φαίνονται ιδιαίτερα καθησυχαστικές.

 

Οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμής του χρέους της διατηρεί τις αποδόσεις και των υπόλοιπων υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδία, ιδιαίτερα υψηλές, τη στιγμή που η ιρλανδική οικονομία παραμένει ιδιαίτερα εξασθενημένη, με αποτέλεσμα το Δουβλίνο να κινδυνεύει να μείνει εκτός των αγορών για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το ιρλανδικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% στο πρώτο τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, αποκρύπτοντας τη μεγάλη κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ οι εξαγωγές παραμένουν εξασθενημένες εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ιρλανδίας.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως «απογείωση» της εσωτερικής ζήτησης προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι το χρέος της, το οποίο υπολογίζεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να κορυφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2013 συγκριτικά με το 157% για την Ελλάδα, θα σταθεροποιηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το χρέος των ιρλανδικών νοικοκυριών στο 129% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στο βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους τους επενδυτές. Ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται στην «καρδιά» του προβλήματος, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι ακόμη και τα τεστ αντοχής δεν πρόκειται να αποτυπώσουν ξεκάθαρα τα προβλήματά τους.

Ισπανία

Η Ισπανία ανακοίνωσε, χθες, μέτρα με σκοπό να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, με τους καταναλωτές ωστόσο να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δίδει μικρή μόνο ανάσα στους Ισπανούς που είναι βουτηγμένοι στα χρέη μετά την κατάρρευση της αγοράς στέγης της χώρας.

Η αξία του ισπανικού ενυπόθηκου χρέους διπλασιάστηκε την πενταετία έως το 2009, αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 2,5% του συνολικού χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ