Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΟΙ «ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ» της Κυριακής για την Κερύνεια μας και τη μοίρα της προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις μεταξύ Κερυνειωτών. Σήμερα δημοσιεύω εκτενές απόσπασμα από κείμενο του πολύ αγαπητού φίλου και συνεπούς αναγνώστη μου, Ανδρέα Τ. Λουκά, πρόσφυγα από το κατεχόμενο Αγριδάκι. Μου γράφει με πίκρα, mea culpa και οργή: «Το άρθρο σου (στις “Αντιστάσεις” της Κυριακής), μου ήρθε σαν μαχαιριά στην καρδιά.

Όχι επειδή ο στίχος του Καβάφη παραπέμπει στην τύχη του Ελληνισμού της ελληνικής Αλεξάνδρειας, αλλ’ επειδή, ΝΑΙ, ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, μόνοι μας οι Κερυνειώτες υπογράψαμε την καταδίκη μας! Και την υπογράψαμε όχι μόνο με τον τρόπο, που ψηφίσαμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά από χρόνια με την απάθεια, με την υστεροβουλία, με τον κομματισμό, με το φιλοτομαρισμό μας (…). Κάποιοι, εδώ και χρόνια, μονοπωλούν με κενά συνθήματα τα κοινά της επαρχίας και διαβουκολούν τους Κερυνειώτες στην αποδοχή της τελειωτικής απώλειας της επαρχίας μας. Και αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

Οι συνεπαρχιώτες μου, οπαδοί των κομμάτων, ήδη αποδέχτηκαν την προδιαγεγραμμένη από τους πολιτικάντηδες, μοίρα μας. Όχι σήμερα! Από χρόνια! Αυτά τα ‘γραψα και τα δημοσίευσες επανειλημμένα.

 

»Και αν, επιτέλους, η συμπαθέστατη, κατά τ’ άλλα, Δήμαρχος και το Δημοτικό της Συμβούλιο Κερύνειας, απέστειλαν την επιστολή στην οποία αναφέρεσαι, τι έκαμαν μετά τη δεδομένη, πλέον, στάση των κομμάτων; Αλλά τι να κάνει μόνη της η κ. Δήμαρχος; Μήπως η Λάπηθος ή ο Καραβάς θα έχουν διαφορετική μοίρα από την υπόλοιπη επαρχία; Τι κάνουν οι κύριοι δήμαρχοι αυτών των κωμοπόλεών μας;

Τι κάνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια των χωριών της Κερύνειας; Τι κάνουν οι βουλευτές Κερύνειας; Δεν θα ήταν αναμενόμενο, μετά τη στάση των κομμάτων στην έκκληση της Δημάρχου Κερύνειας, όλοι αυτοί να σπεύσουν να καλέσουν τους Κερυνειώτες να κατέβουν στους δρόμους; Πού είναι, λοιπόν, αυτοί όλοι; Η απάντηση είναι μία και αναντίλεκτη. Όλοι αυτοί είναι κομματικοί! Και η Δήμαρχος Κερύνειας κομματική είναι, βέβαια, αλλά προφανώς η αγαπητή Μαρία έκαμε την υπέρβασή της!

»Γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα και επερχομένων των δημαρχιακών εκλογών, φρούδα είναι η ελπίδα για ανάλογη υπέρβαση και από τους άλλους! Για να επιβεβαιωθεί και εκείνο που γράφω πιο πάνω για την κομματοκρατία. Και ο κόσμος της Κερύνειας; Οχυρωμένοι όλοι στη μιζέρια μας! Οχυρωμένοι πίσω από το ελάχιστο κατιτίς που μας πέταξαν ή προσδοκούμε να μας πετάξουν, από τα δικά μας ούτως ή άλλως, οι διαχειριστές και κλειδοκράτορες του ρουσφετιού, κομματικοί αφεντάδες μας! Κάποιοι, βέβαια, εξανίστανται που δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην πολυδιαφημισμένη “διαπραγματευτική του δεινότητα”! Αλλ’ ο άνθρωπος μάς το είπε: Για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν/ΔΔΟ είναι που αγωνίστηκαν αυτός και το κόμμα του και έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Για να ανατρέψει το ΟΧΙ μας. Τα όσα άλλα είναι κουραφέξαλα.

»Ντροπή μας, λοιπόν! Χίλιες φορές ντροπή μας! Και όχι μόνο των Κερυνειωτών! Όλων των Ελλήνων της Κύπρου! Επειδή ξεχάσαμε την Πατρίδα! Χοντρύναμε το κορμί και το μυαλό μας με τα σκουπίδια και τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας και της ψευτοκουλτούρας των διεθνών απατεώνων, που καταδυναστεύουν τον πλανήτη και τον τόπο μας, και αδιαφορούμε για την Πατρίδα… Τι να σου κάνουν 5 ή 10 ασπρομάλληδες, πλέον, άνθρωποι, που θυμούνται και αγωνίζονται; Όταν μάλιστα βρίσκονται και αντιμέτωποι με την εξευτελιστική χλεύη των εγκάθετων της ξενοκρατίας;».

Πηγή