Ως συνέχεια της απαράδεκτης και προκλητικής επικοινωνιακής πολιτικής της Τουρκίας να φορτώνει τις ευθύνες της για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό σε άλλους χαρακτηρίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψη του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η Τουρκία αντί να κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για δήθεν κωλυσιεργία, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κ. Στεφάνου,θα ήταν καλύτερα να προβληματιστεί για την πολιτική της που εμποδίζει την επίτευξη λύσης. «Αντί να προβαίνει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προσπαθεί να μονιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα, θα ήταν καλύτερα να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί και εργάζεται για λύση σεβόμενη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία δεν εφαρμόζει. Θα ήταν καλύτερα να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της», προστίθεται στη δήλωση.
Στη γραπτή δήλωση του ο Κύπριος εκπρόσωπος επισημαίνει και τα εξής: -Η Τουρκία αντί να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα διάφορα ορόσημα με εκβιαστικό τρόπο, θα ήταν προσφορότερο να υποδείξει στον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου να τιμήσει τη συμφωνηθείσα βάση λύσης και να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με θέσεις που να είναι βοηθητικές στις προσπάθεια επίτευξης λύσης. -Στο χέρι της τουρκικής πλευράς είναι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. Αν η τουρκική πλευρά συνεργαστεί για λύση τότε στα πλαίσια του επανενωμένου κυπριακού κράτους, οι δύο κοινότητες μαζί θα μπορούν να αναλάβουν την Προεδρία. Αν όχι, η ευθύνη είναι δική της. «Εμείς καλούμε τον κ. Νταβούτογλου, τον κ. Ερντογάν και τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους αντί παράνομα να επισκέπτονται την κατεχόμενη Κύπρο, να εργαστούν για επίτευξη λύσης σύντομα και τότε θα μπορούμε να τους καλωσορίσουμε στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα διαχειρίζονται το κοινό τους κράτος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες κατοχυρωμένες», καταλήγει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πηγή: Real.gr