Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Υεμένη δημιούργησαν ένα μεταβατικό συμβούλιο το οποίο θα ηγηθεί των προσπαθειών να απομακρυνθεί από την εξουσία ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. 

Οι οργανώσεις των νέων, που είναι στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Σάλεχ που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου από τη Σανάα ότι το 17μελές μεταβατικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει τον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλι Νάσερ Μοχάμεντ, τον πρώην πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Ατας και άλλους ηγέτες των κινημάτων της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και εξόριστους.

Όρισαν τον στρατηγό Αμπντουλά Αλί Αλέιουα, πρώην υπουργό Άμυνας, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υποστηρίξει το νέο συμβούλιο ο συνασπισμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που επίσης επιθυμεί την ανατροπή του Σάλεχ. Εξάλλου ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας εδώ και πέντε εβδομάδες μετά τον τραυματισμό του σε επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, θα επιστρέψει «σύντομα» στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ενημέρωσης Αμπντο αλ Τζανάντι χωρίς όμως να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία. «Η κατάσταση της υγείας του προέδρου είναι καλή. Θα επιστρέψει σύντομα στην Υεμένη, όμως αναμένει την απόφαση των γιατρών του» σημείωσε ο υφυπουργός Ενημέρωσης. Όταν ρωτήθηκε για τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Σάλεχ θα επιστρέψει στη χώρα του αύριο Κυριακή ή τη Δευτέρα, ο Τζανάντι απάντησε ότι δεν μπορεί να τις επιβεβαιώσει.


Πηγή: real.gr