Η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 3 Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου και νοσηλεύεται, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. 


Η υπόθεση ανατέθηκε σε δικαστήριο του Καίρου, αλλά οι δικαστές θα μπορούσαν να μεταβούν σε αυτό το θέρετρο στο νότιο Σινά, λόγω της κατάστασης της υγείας του κ. Μουμπάρακ, ηλικίας 83.

Ο ανατραπείς πρόεδρος κατηγορείται για διαφθορά καθώς και για το θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Από τα γεγονότα αυτά έχασαν τη ζωή τους περίπου 850 άνθρωποι.  «Ο τόπος της δίκης δεν έχει ακόμη οριστικά καθοριστεί, αλλά σίγουρα θα είναι στο Σαρμ ελ Σέιχ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να δικαστεί στο Κάιρο, επειδή υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια.  Ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε είτε να εμφανιστεί σε δικαστική αίθουσα στην πόλη, είτε να καταθέσει στους δικαστές από το δωμάτιό του στο νοσοκομείο.  Οι δύο γιοι του Αλάα και Γκαμάλ, που βρίσκονται υπό κράτηση στο Κάιρο, αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες και η δίκη τους θα πρέπει να αρχίσει την ίδια ημερομηνία. Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι θα μεταφερθούν στο Σαρμ ελ Σέιχ, αν ο πατέρας τους δικαστεί εκεί.

Πηγή: real.gr