Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε ομόφωνα τη μετάβαση του πρόεδρου Ούγκο Τσάβες στην Κούβα για αόριστο χρονικό διάστημα, για να αρχίσει χημειοθεραπεία, ένα μήνα αφότου υποβλήθηκε σε εγχείριση για ένα καρκινικό όγκο.


«Ψηφίσαμε υπέρ αυτού του αιτήματος του Προέδρου και του εκφράζουμε την ευχή μας για ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιράμ Γκαβίρια.
Ο Τσάβες εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η απουσία του θα είναι σύντομη. «Ευχαριστώ την Εθνική Συνέλευση. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό, θα πρέπει να επιστρέψω σύντομα. Είναι αυτό που ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί έτσι», δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια συνόδου του υπουργικού συμβουλίου, που αναμεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. «Ίσως πιο γρήγορα από όσο θα επιθυμούσαν», δήλωσε απευθυνόμενος στους αντιπάλους του. «Σας εγγυώμαι ότι όταν θα επιστρέψω από την Αβάνα, θα είμαι πολύ καλύτερα από ότι σήμερα. Να είστε σίγουροι», τόνισε.  Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι ο αντιπρόεδρος πρέπει να αντικαταστήσει τον αρχηγό του κράτους κατά την απουσία του και ότι ο Ούγκο Τσάβες δεν μπορεί να κυβερνήσει από την Κούβα. Εκτιμά επίσης ότι ο Τσάβες αναχωρεί από τη Βενεζουέλα για προσωπικούς λόγους και όχι για λόγους του κράτους. «Όταν ο πρόεδρος εγκαταλείπει τη χώρα, υπάρχει ένα κενό εξουσίας και ο αντιπρόεδρος πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και είναι μια υποχρέωση», τόνισε ο Χιράμ Γκαβίρια. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο πρέπει να δίνει την άδεια για κάθε απουσία άνω των πέντε ημερών από τον πρόεδρο. Το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να κηρύσσει την προσωρινή απουσία του αρχηγού του κράτους, αν είναι μικρότερη από 90 ημέρες και ο αντιπρόεδρος πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια αυτής της απουσίας.

Πηγή : real.gr