ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ:  JOHNSON & JOHNSON, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, και το “πρόγραμμα”  στον ΟΗΕ..

Ρεπορτάζ : Δέσποινα Συριοπούλου 

Συνεχίζοντας την μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, με αφορμή την εσωτερική καταγγελία στην Johnson&Johnson το 2006 και εν συνεχεία τις αγωγές του Αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης το 2008 και εν τέλη τις αποφάσεις συμββασμού με την πολυεθνική τον Απρίλιο του 2011, το GreekAmericanNewsAgency παρουσιάζει μια σειρά συγκλονιστικά ντοκουμέντα μέσα από τον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας  αποκαλύπτεται μέσα από συγκλονστικά στοιχεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική κοινή γνώμη, το κύκλωμα διαφθοράς, με ονόματα, αποδείξεις στοιχεία και ντοκουμέντα στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας. Ποια είναι όμως η μεγάλη πολυεθνική με τις 250 θυγατρικές που με τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες διαλευκάνθηκε ένα μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς όχι στην Αμερική ή την Μεγάλη Βρετανία  αλλά στην Ελλάδα! Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια και  διασύρθηκε η Ελλάδα μέσα στις δικαστικές αίθουσες σε ΗΠΑ και Λονδίνο!  Ποιες οι προεκτάσεις αυτού του τεράστιου σκανδάλου σε Ευρώπη και Βαλκάνια; Μέχρι που έφτασαν τα πλοκάμια του ελληνικού κυκλώματος; Παρακάτω παρουσιάζουμε και τις άλλες παράπλευρες πτυχές του τεράστιου σκανδάλου στην Πολωνία την Ρουμανία αλλά του κόλπους του ΟΗΕ…

 Η  αμερικανική πολυεθνική Johnson & Johnson, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με έτος ίδρυσης το 1886, είναι εταιρία φαρμακευτική, ιατρικών μηχανημάτων και καταναλωτικών αγαθών υγιεινής. Με έδρα το New Brunswick, στο New Jersey, η εταιρία έχει στην κατοχή της περίπου 250 θυγατρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε 60 χώρες στον κόσμο, ενώ τα προϊόντα της πωλούνται σε 175 χώρες του κόσμου. Οι υπάλληλοι που απασχολούνται είναι περίπου 115.000.

Για το έτος 2010, η εταιρία –στο φαρμακευτικό τμήμα- σημείωσε πωλήσεις ύψους 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το τμήμα ιατρικών συσκευών, οι πωλήσεις άγγιξαν τα 24.6 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση κατά 3%, ενώ στα καταναλωτικά είδη υγιεινής με πτώση 9%, σημειώθηκαν πωλήσεις ύψους 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το 2010, οι δαπάνες για την έρευνα άγγιξαν το 11,1% των συνολικών εσόδων από τις πωλήσεις, περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρα από τον διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την υπόθεση δωροδοκίας, το 2010 το αμερικανικό υπουργείο υπέβαλε μήνυση στην J&J για παράνομη διακίνηση των φαρμάκων της μέσω της εταιρίας Omnicare, η οποία διοχετεύει φάρμακα σε γηροκομεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα ανταλλάγματα ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της, η Johnson & Johnson απάντησε ότι οι εν λόγω εκπτώσεις αποτελούν “συνήθη πρακτική στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από κυβερνητικούς και ιδιωτικούς πελάτες» και ότι προγράμματα εκπτώσεων της Johnson & Johnson “ήταν είναι και νόμιμα και κατάλληλα”.

Πολωνία

Το σχήμα δωροδοκίας εκ μέρους της J&J στην Πολωνία εμπλέκει, όπως και στην Ελλάδα, τους γιατρούς του δημοσίου, καθώς και διοικητές των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχείο των αμερικανικών αρχών, από το 2000 έως το 2006, η J&J κέρδισε 4,348 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις μέσω δωροδοκίας.

Τα νοσοκομεία της Πολωνίας, η πλειοψηφία των οποίων είναι κρατικά, προμηθεύονται ιατρικά προϊόντα μέσω της διαδικασίας υποβολής προσφορών στην αρμόδια επιτροπή (η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για περισσότερα από ένα νοσοκομεία και ουσιαστικά λειτουργεί εκ μέρους της κυβέρνησης) εκ μέρους των προμηθευτών. Οι συγκεκριμένες επιτροπές αξιολογούν και αποφασίζουν για την πιο ανταγωνιστική προσφορά για κάθε αγορά.  Η J&J, μέσω της θυγατρικής της MD&D Poland, διοχέτευε χρήματα σε γιατρούς και διοικητές, υπογράφοντας ψεύτικα συμβόλαια για παροχές υπηρεσιών που ποτέ δεν προσφέρονταν, ως αντάλλαγμα για την χρήση ή την επιρροή της απόφασης για αγορά προϊόντων από την J&J. Περίπου 775.000 δολάρια διοχετεύτηκαν σε γιατρούς από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2006 μέσω των περίπου 4.400 συμβολαίων, συνολικού ύψους 3.65 εκατομμύρια δολάρια.

Η J&J, μέσω της θυγατρικής της MD&D Poland πλήρωνε επίσης για τα ταξίδια γιατρών και διοικητών νοσοκομείων σε συνέδρια εντός της Πολωνίας και στο εξωτερικών, ως αντάλλαγμα προκειμένου να επηρεάσουν τις επιτροπές στην απόφασή τους για την επιλογή της J&J ως προμηθεύτριας εταιρίας. Συνολικά από το 2000 έως το 2006, η J&J πλήρωσε 7,6 εκατομμύρια δολάρια σε ταξίδια γιατρών, σε πολλά από τα οποία ήταν σε τουριστικές περιοχές της Ευρώπης και συμμετείχαν μέλη της οικογένειας των γιατρών.

Ρουμανία

Μίζες σε γιατρούς και ταξίδια περιλαμβάνει η υπόθεση διαφθοράς της J&J και στην Ρουμανία.  Οι υπάλληλοι της J&J d.o.o. (Pharma Romania) θυγατρικής της J&J έδιναν μίζες σε γιατρούς τους δημοσίου και σε φαρμακοποιούς, προκειμένου να συνταγογραφούν τα προϊόντα της J&J. Οι υπάλληλοι της Pharma Romania συνεργάζονταν με τους τοπικούς διανομείς των προϊόντων της εταιρίας στην Ρουμανία, μέσω των οποίων διοχετεύονταν τα μετρητά στους γιατρούς (περίπου 3-5% της αξίας των φαρμάκων), που παράγγελλαν φάρμακα από την J&J για τους ασθενείς τους.  Τα ταξίδια ξεκίνησαν από τα μέσα του 2007, όταν η J&J ερευνούσε τις καταγγελίες για τις μίζες σε γιατρούς. Οι υπάλληλοι της Pharma Romania σταμάτησαν να δίνουν μετρητά, και ξεκίνησαν να προσφέρουν ταξίδια στους γιατρούς, ως αντάλλαγμα την συνταγογράφηση των προϊόντων της J&J. Συνολικά από το 2000 μέχρι το 2007 η J&J είχε κέρδος από τις πωλήσεις (μέσω μιζών) 3,515.5 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόγραμμα OHE “Πετρέλαιο για τρόφιμα”(Oil for food)

Σκοπός του προγράμματος ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ιρακινούς, μετά το εμπορικό εμπάργκο που τους επεβλήθη κατόπιν της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Το πρόγραμμα προέβλεπε την πώληση του ιρακινού αργού πετρελαίου, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ (ενός ειδικού λογαριασμού) για αγορά τροφίμων, φαρμάκων και προμηθειών για την υποδομή της χώρας.

Από τον Δεκέμβριο του 2000 μέχρι και τον Μάρτιο του 2003, η J&J, μέσω των θυγατρικών Janssen και Cilag υπέγραψε 18 συμβόλαια με στέλεχος του ιρακινού υπουργείου υγείας, γνωστός ως “Kimadia”, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ, συνολικού ύψους 9,9 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών, τα 6,1 εκατομμύρια αποτελούσαν κέρδος για την J&J, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, αποκόμισε 1,7 εκατομμύρια δολάρια από τις –μυστικές- παράνομες πληρωμές. Εκ μέρους των Janssen και Cilag, ένας “λιβανέζος ατζέντης” διαπραγματευόταν με τον Kimadia. Οι θυγατρικές Janssen και Cilag εξασφάλισαν τα 18 συμβόλαια πληρώνοντας στην κυβέρνηση του Ιράκ περίπου 857.387 δολάρια. Οι μίζες εκ μέρους της J&J μέσω των θυγατρικών της Janssen και Cilag προς την ιρακινή κυβέρνηση καταβάλλονταν μέσω του “λιβανέζου ατζέντη”, ενώ αποκρύπτονταν από τον ΟΗΕ, ύστερα από την υπερτιμολόγηση των συμβολαίων κατά 10%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: